Насловна Политика Специјални суд за ОВК на чекању због личних интереса

Специјални суд за ОВК на чекању због личних интереса

0
ПОДИЈЕЛИ

Одлазећа амбасадорка САД у Приштини Трејси Џејкобсон изјавила је данас да су појединци „ставили личне испред интереса земље“ и да због њих у парламенту није усвојена одлука о формирању Специјалног суда за ратне злочине ОВК.

trejsi

Џејкобсонова је оценила да је недопустиво и „за жаљење“ да интереси и приступ појединаца који могу бити оптужени буду стављени испред интереса КиМ.

У интервјуу за приштински лист „Зери“, она је прецизирала да противници формирања Специјалног суда имају разне разлоге — неки се плаше за себе, други имају пријатеље који би се могли наћи на оптужници, а има и оних из опозиције који то чине зарад политичких поена.

Према њеним речима, неуспех усвајања амандмана за формирање Специјалног суда оставља могућности да о том питању одлучују УН, где би, како је казала, оно могло да буде „политизовано од стране земаља које не признају Косово“.

„Ми подстичемо владу да доноси одлуке које су за добробит Косова, а не било које политичке партије“, рекла је Џејкобсонова.

Она је истакла да је о корупцији на Космету више пута разговарала са политичарима и питала их о феномену њиховог богаћења, а они би јој, како је казала, одговарали „имам стрица у Швајцарској који је много богат“, те имају „пријатеље који су им дали новац“…

„Један политичар ме је чак и упитао ’шта ако код вас у Америци неки конгресмен узме новац од пријатеља? Шта би се десило? То не би створило проблем‘. Казала сам да чланови конгреса иду у затвор због тога“.

„Имамо бивше гувернере, који су у затвору у САД јер су узели велике суме новца“, прецизирала је Џејкобсонова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here