Насловна Поглед Специјални суд за Кoсмет – за све ће се питати ЕУ

Специјални суд за Кoсмет – за све ће се питати ЕУ

1
ПОДИЈЕЛИ

Власт КиМ „притерана“ уза зид јер је нацрт закона о суду за ратне злочине из ЕУ већ на столу. По свему судећи, приштинске власти неће се много питати у вези са радом и поступањем судске мреже.

sudnica

И мада су медији у Приштини препуни наслова који тврде да је овај закон противуставан и усмерен против државе Косова, премијер Косова Иса Мустафа тврди да је закон о Специјалном суду у припреми, као и да се ради на уставним променама које су за то неопходне.

Мустафа је чак најавио и да је формирано координационо тело на челу са председницом Космета, а које још чине председник скупштине, премијер и један министар.

„Засад се ради на тексту уставне промене која ће доћи као предлог у скупштину, о чему ће одлучивати посланици“, рекао је Мустафа додајући да се ради и на закону о Специјалном суду, као и његовом статуту.

Он је додао и да су захтевали да се преседница Косова састане са опозиционим партијама, како би се опозиција информисала пре него што документа стигну у парламент.

Еулекс бира судије

Беким Блакај, директор Фонда за хуманитарно право Косова, који је имао увид у нацрт документа о оснивању Специјалног суда и Специјалног тужилаштва на Космету, каже за Спутњик да је нацрт документа направљен у ЕУ, али да би требало да буде изгласан у скупштини Космета.

„Управо због тога се сматра косовским законом. Косовски парламент оснива суд, иако га је сачинила ЕУ. И по члану 3 овог закона каже се да је Специјални суд саставни део, али независан од било ког суда на Косову. На основу овог нацрта, Еулекс ће бирати судије. Комисија ће направити листу разних судија из целог света. Колико сам схватио, сваки судија моћи ће да аплицира, али ће шеф Еулекса бирати судије и тужилаштво“, објашњава Блакај, напомињући да документ децидно предвиђа да неће бити домаћих судија и тужилаца.

Истовремено, Блакај каже да се из нацрта документа не види да ли ће Еулекс продужити свој мандат на Косову, с обзиром да он истиче 2016. године у јуну.
„Од оснивања, суд ће имати мандат пет година, уз могућност да се он продужи. У документу се, осим одабира судија, Еулекс више не доводи у везу са овим судом. Према истом нацрту, седиште суда ће бити на Косову, али и у страној држави са којом Косово потпише споразум. Такође, на основу овог нацрта закона, УН неће имати никаве везе са овим судом. Нацртом није предвиђено када би суд требало да буде формиран“, каже Блакај.

Корупција, предратни менталитет власти (социјално-комунистички), крај ентузијазма слободе од 1999, али и крај ентузиазма независног Космета.

Оно што је интерсантно, према Блакајевим речима, јесте чињеница да ће седиште овог суда на Косову имати више-мање административну улогу, док ће се процеси одвијати у седишту суда који буде ван КиМ.

„Овим документом је предвиђено да тај суд може у сваком моменту да преузме било који предмет, иако је он у процедури у редовним судовима и у било којој фази, уколико они процене да тај предмет треба да буде процесуиран са њихове стране. Буџет за суд неће бити из косовског него из буџета ЕУ, и зато не подлеже Ревизору Косова. Територијална надлежност је тако подељена да ће се процесуирати свако кривично дело које је извршено на Косову, или је то кривично дело започето на Косову, а завршено на територији неке друге земље која је у надлежности овог суда. Суд ће се искључиво бавити предметима који су били предмети истраге Дика Мартија“, истиче Блакај.

Притвор ван Космета

Блакај објашњава да је предвиђено да оптужени пред новим судом буду у притвору ван Космета, као и да ће они који буду окривљени служити казне ван Косова.

„У нацрту закона наводи се да ће одељење суда које буде у другој земљи моћи да у сваком тренутку преузме предмет од одељења са седиштем на Космету. Суд ће имати председника суда и три нивоа суда: основни, врховни, апелациони. Документ не наводи колико ће имати судија и тужилаца укупно, и наравно, суд ће имати председника суда“, каже Блакај, подсећајући да се суд бави искључиво делима учињеним од 1. јануара 1998. до јануара 2000. године.

Косовски министар унутрашњих послова Скендер Хисени изјавио је у Риму да Београд треба кривично да гони своје ратне злочинце, као што ће то чинити Приштина са бившим припадницима Ослободилачке војске Космета у будућем Специјалном суду.

„Надам се да ће и Србија препознати да је неопходно да оптужи све своје бивше војнике и припаднике паравојних групација укаљане ужасним злочинима на Косову“, рекао је министар.

Бивши председник „војног суда“ такозване ОВК Сокол Добруна осудио је формирање Специјалног суда који ће се бавити злочинима ОВК и наводима из извештаја Дика Мартија, рекавши да то значи „негирање државе Косова“. Према његовим речима, формирање таквог суда, који значи кршење косовског устава, не би дозволила „ниједна земља на свету“.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    ….sta li se valja iza brda….videcemo i to cudo od suda…iskreno, nisam optimista vezano za ovo pitanje….ali cuda se desavaju….malo,pomalo moguc je obrt situacije,mozda ne bas tako brzo i naglo….jer zapad cuva soju zadnjicu….ali opet imam tracak nade da ce i njima,osvedocenim zlikovcima doci kraj…znam da ce izvrsioci,siptari stradati,ako stradaju?! ….i to da bude ono cinicno,jer glavni nalogodavci,mozgovi ovih desavanja (monstrumski mozgovi)….pravi konstruktori,krojaci sudbina,zapadnjaci na celu sa SAD-om, oni ce im suditi i presudjivati (da ako se medju sobom zakrve )….oni ce glumiti tu „pravdu“ tu njihovu „istinu“…videcemo i to cudo….samo da se ne posprdaju opet, pre svega sa zrtvama,njihovim porodicama…da se opet ne poigraju sa nasom SRBIJOM,na opet nekakvim lukavim,bezobraznim,perfidnim putem,nacinom koji samo oni ( to veliko drustvo demokratije,pravde,ti borci za prava ovih,onih….opet na celu sa „dragom“ nam,administracijom SAD i njihovim ekspoziturama sirom EU)….samo oni znaju,kakva li konstrukcija,naravno mnogo unapred pripremljena,dobro izradjena,proracunata, pre svega u svoju,njihovu korist,kakva takva,nas nemoze, nadam se vise nista iznenaditi….jer nas opet neki los potez,odluka zapada vise ne iznenadjuje…a po nas,nesto pozitivno opet sa njihove strane,opet bi primili sa podozrenjem i nevericom….jer su nam toliko stete,nepravde, ma cistog zla naneli,da bilo kakvim potezima,odlukama i narednih nekoliko godina,oni nam nemogu nadoknaditi te vekovne,deceniske zrtve,zrtve ovog nam slobodarskog,pravednog i postenog duha,usadjenog u nasem bicu,bicu svesrpskog naroda…..nenadajmo se previse od tudjina,sa verom u boga i pozrtvovanjem,radom,borbom jacajmo nasu naciju,jacajmo nasu drzavu,glavu gore braco SRBI ! moramo istrajat u borbi za istinom i pravdom,jedna je istina( mada nam odavno poturaju,razne koncepte,modifikovane,razne pipke…sarenih,nikada nedokazanih vrsta i oblika…istine i pravde)…znamo ipak,kada dodje vreme ko nam sudi, i ko negresi !!! Istrajmo u toj borbi,braco !!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here