Насловна Друштво СПЦ затражила одлагање Сабора на Криту

СПЦ затражила одлагање Сабора на Криту

2
ПОДИЈЕЛИ

Српска православна црква предложила је данас одлагање Светог и Великог Сабора, који је заказан од 17. до 27. јуна на Криту, јавиле су агенције.

У писму које је у име Синода СПЦ патријарх Иринеј упутио патријарху Вартоломеју наводи се да СПЦ „осећа тешкоћу“ да учествује на том сабору, па се његово одлагање предлаже на неко време, док се не постигне консензус цркава, односно док не буду уклоњене несугласице и док се не постигне јединство о многим питањима.

Да подсетимо, пре неколико дана Бугарска православна црква је саопштила да неће учествовати на Васељенском сабору на Криту, првом после хиљаду година. Затим је постало несигурно и да ли долазе представници Антиохијске патријаршије. Због проблема који су настали Руска православна црква је затражила предсаборну седницу, али је из Васељенске патријаршије јављено да одлагања неће бити. Сабором би требало да председава васељенски патријарх Вартоломеј.

Због свих дешавања, данас су се огласили и из СПЦ, наводећи у писму васељенском патријарху да „осећају тешкоћу“ да учествују у Сабору па су предложили одлагање. У синодском писму СПЦ патријарху Вартоломеју, достављеном и медијима, наводи се и да би будуће окупљање на Криту требало сматрати „предсаборским међуправославним саветовањем“, у циљу, како се наводи, допунске припреме Сабора и побољшања његових текстова.

Синод СПЦ и патријарх Иринеј, као председник црквене владе, истиче да ће то допринети да „плод Сабора буде сведочење непорочне вере наше, одговор о нади која је у нама и порука спасења у Христу, упућена свима, и онима који су нам близу и онима који су далеко од нас, а нипошто, не дај Боже, ницање нових непожељних и штеточинских раскола и парасинагога под изговором лажно наречене ревности и тобожњег очувања“.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ваша Светости, самоусмрћење је НАЈВЕЋИ ГРИЈЕХ ПРЕД ГОСПОДОМ! НЕ ДАЈТЕ, СВЕТИ ОЧЕ, ДА НАМ СЕ САМОУБИЈЕ ЦРКВА ГОСПОДЊА, ПОСЉЕДЊА ВЕЛИЧАНСТВЕНА НАДА У САТАНСКОМ ЗЛУ ОВОВРЕМЕНОГА СВИЈЕТА! МОЛИТЕ СЕ, МОЛИТЕ СЕ И МОЛИТЕ, ВАША СВЕТОСТИ! ГОСПОД ЈЕ СИЛА ПРАВЕДНОСТИ, а NATO je posinak sotone, ВАША СВЕТОСТИ!

  2. 0
    0

    Гле, а све већ бијаху у тајности усагласили са Фанаром на свом Сабору, вјероватно и авионске карте за Крит добили и хотелске резервације доминантни стипендисти и пропагандисти вратоломејског Цариграда међу Србима. Али сада су се досјетили да ”осјећају тешкоћу” – не због става свог највећим дијелом непросвјећеног и конзервативог црквеног народа, свештенства и монаштва него због опирања још слободних црквених институција других православних народа, да учествују на једном таквом скупу. Скупу који користећи се нашим православним наивностима из сјенке одавно припремају Братоломијеви амерички савјетници и обезбјеђују њихови безбједњаци на терену. Сјетили се пошто су храбро први отказали Бугари, па Антиохијци, можда и Руси, а осудили Светогорци и многи часни грчки, румунски, грузијски и руски епископи и монаси појединачно у Грчкој, Русији, Румунији. Но, Богу хвала, боље икад него никад.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here