Насловна Друштво СПЦ упозорава медије: Не објављујте бласфемичне карикатуре пророка Мухамеда

СПЦ упозорава медије: Не објављујте бласфемичне карикатуре пророка Мухамеда

2
ПОДИЈЕЛИ

Српска православна црква осудила је данас „гнусни“ терористички напад у Паризу када је убијено дванест људи и изразила саучешће породицама настрадалих, али и позвала медије у Србији да не преносе бласфемичне карикатуре исламског пророка Мухамеда јер тиме „најгрубље вређају верска осећања“ суграђана исламске вере.

Sabor-SPC1

У саопштењу СПЦ се наводи да неки медији објављујући такве кариктауре „нехотице или из елементарног незнања, што их не ослобађа одговорности, подстичу нетрпељивост, па и отворено непријатељство према припадницима муслиманске вере, односно Исламске заједнице.“

„Ругање историјским личностима које су формирале верски идентитет стотина милиона наших савременика налази се изван граница законом зајемченог слободног изражавања и апсолутно је недопустиво.

Позивамо посленике наших медија да одмах престану са оваквим духовним насиљем и да поштују верска осећања свих грађана,“ наводи се у саопштењу.

СПЦ је изразила солидарност „браћи муслиманима“ и навела да верници СПЦ, „чија верска осећања су у појединим медијима на исти или сличан светогрдни начин изложена понижавајућим приказима, ни на који начин не одобравају такво схватање слободе стваралаштва и природе секуларног друштва“.

У закључку СПЦ наводи да на провокације такве врсте реагује Христовом молитвом: „Оче, опрости им јер не знају шта чине!“.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Bog da čuvanašu Crkvu, tako je. Puna solidarnost sa muslimanima koji su žrtve francuskog bezbožništva. Ne opravdavam ubistva koja su učinjena u Božje ime, ali i osuđujem izrugivanje Alaha, Isusa, Bude i svih poslanika Božjih.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here