Насловна Поглед СПЦ и вjерници славе Јовандан: Празник поштења, братимљења и кумства

СПЦ и вjерници славе Јовандан: Празник поштења, братимљења и кумства

3
ПОДИЈЕЛИ

Српска православна црква (СПЦ) данас слави Светог Јована Крститеља, Исусовог рођака, познатог и под именом Јован Претеча. Том светитељу су током године посвећена три празника, а овај је најважнији. Вјерници врло често дају Јованово име дјеци, и код православаца и код католика. Православци славе крсну славу Светог Јована, а католици обично славе имендан.
sveti-JovanЈован се назива Крститељем, јер је, по вjерском учењу, у рijеци Јордан крстио Исуса Христа, а Претеча, зато што је најављивао Христов долазак.

Свети Јован је по предању живео једноставно и аскетски, хранећи се инсектима и медом дивљих пчела, а одијевао се у хаљину од камиље длаке. У ријеци Јордан крштавао је свакога ко се покајао.

Одрубљена му је глава по налогу римског управитеља, тетрарха Галилеје, Ирода Антипе, у време протектората над Палестином

У народу постоји обичај да се људи на Јовандан братиме и куме јер се Јован сматра узором карактера и поштења.

Процјењује се да је Свети Јован по броју оних који га славе, на трећем мјесту међу Србима. Највише се славе Свети Никола и Свети арханђел Михаил. Свети Јован је заштитник кројача, крзнара, затвореника, осуђеника на смрт, али и певаца и музичара.

У сваком православном храму налази се његова икона.

3 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here