Насловна Политика Спасић: ОБА организовала напад на Вучића!

Спасић: ОБА организовала напад на Вучића!

2
ПОДИЈЕЛИ

Некадашњи високи функционер Службе државне безбједности СФРЈ и Србије Божидар Спасић тврди да бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и директор Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Осман Мехмедагић врло добро знају ко је организовао покушај линча предсједника Србије Александра Вучића у Поточарима прије двије године.

Спасић између осталог, тврди да су предсједник Републике Српске Милорад Додик и остали функционери из Српске који критикују рад ОБА и називају је „непријатељском“ агенцијом потпуно у праву.

  • ОБА се већ дуго бави илегалним прислушкивањем и праћењем српских и хрватских политичара у БиХ. Опрему за прислушкивање добили су из Турске, захваљујући одличним везама које садашњи директор ОБА има са турском обавјештајном службом. Као неко ко је био задужен за праћење таквих ствари имам поуздане информације. Наиме непосредно прије избијања рата у БиХ наша служба безбједности дошла је до сазнања да извјесни Осман Мехмедагић често путује у Турску. Прво смо мислили да се бави неким шверцом, а касније смо сазнали да је он редован гост турске обавјештајне службе. Касније је он у рату постао први пратилац Алије Изетбеговића, а прије неколико година Алијин син Бакир га је погурао на мјесто директора ОБА – тврди Спасић.

Спасић је убијеђен да надлежне иниситуције у БиХ неће процесуирати одговорен за напада на предсједника Србије Александра Вучића у Поточарима прије двије године.

  • Комплетна сценографија, као и поступци надлежних органа у БиХ након тог мучног догађаја показују све елементе тзв. државног атентата. Кад кажем државни атентат, тада мислим на случај убиства или покушаја убиства високог државника неке земље за које је немогуће открити ко стоји иза тога. Такво је, на примјер, било убиство Улофа Палмеа или Џона Кенедија. Суштински, ту нема никаквих тајни, јер такве атентате организују одређене државне службе, па тако не постоји могућност да се то икад до краја расвијетли. Можда се открију два или три лица, непосредна извршиоца, али се ту углавном ради о људима из неког трећег прстена одговорности. Они никад неће откити ко их је организовао и довео да то ураде – истакао је Спасић.

Он претпоставља се да иза напада у Поточарима стоји ОБА.

  • Готово са сигурношћу можемо тврдити да они стоји иза тога. Овог пута нису тражили сагласност турске обавјештајне службе, већ је то самостално организовано. Иза тога не стоји ни вехабијска заједница, како су неки тврдили, већ држава БиХ, односно њен бошњачки дио – закључио је Спасић.

(СрпскаКафе, РТРС)

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here