Насловна Мозаик Шпанци заинтересовани за обнову тврђаве Шпањола

Шпанци заинтересовани за обнову тврђаве Шпањола

0
ПОДИЈЕЛИ

Шпанска фирма „Парадорес“ заинтересована да изради физибилити студију ревитализације тврђаве Шпањола.spanjola_rj1

То би умногоме помогло да се пронађе инвеститор за пројекат санације и адаптације тврђаве у туристичке сврхе. У свему би требало заједнички да раде држава, која је власник, али и општина, која је корисник ове веома значајне фортификације, преноси Радио Јадран.

О ревитализацији тврђаве Шпањола и њеној оптималној адаптацији за туристичке сврхе разговарали су предсједник општине Херцег Нови, Николе Гојковића, предсједник Скупштине, Андрије Радмана и вршилац дужности директора „Херцег феста“, Стеван Копривица са представницима Министарства одрживог развоја и туризма, помоћницом министра Оливером Брајовић са сарадницима Бранимиром Греговићем и директорком Управе за културна добра Црне Горе, Анастазијом Мирановић.

Начелно су договорене будуће активности. У мају се планира нови састанак тим поводом у чијем раду ће, поред представника Министарства и локалне управе, учествовати и представници шпанске фирме Парадорес.

Тврђава Шпањола изграђена је у 16. вијеку. Изградили су је Шпанци 1539. године, по преузимању власти од Турака, Шпанци су за вријеме своје кратке, једногодишње владавине, обнављали градске тврђаве и куле. Тако је обновљена и тврђава Шпањола, како је зове домаће становништво, иако у писаним траговима (картама и гравирима), стоји назив „Горњи град“.

Садашњи изглед тврђава је добила у периоду друге владавине Турака (од 1548. године). Турци су тада порушили мању тврђаву и изградили нову о чему свједочи орјентална архитектура и арапски натпис над улазом. Тврђава се налази на брежуљку Бајер на сјеверозападној страни града, на надморској висини од око 170 метара.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here