Насловна Друштво Сорош уложе милијарду долара у Украјину

Сорош уложе милијарду долара у Украјину

0
ПОДИЈЕЛИ

Амерички инвеститор Џорџ Сорош спреман је да уложи једну милијарду долара у Украјину, ако се западне земље обавежу да јој финансијски помогну, пише данас аустријски лист Стандард.

Soros

Украјина брани Европску унију од руске агресије и подршка развоја те земље ослабиће руског предсједника Владимира Путина“, рекао је Сорош за Стандард.

Оцјењујући да је Украјини неопходна финансијска помоћ од 50 милијарди евра, Сорош је рекао да је спреман да уложи једну милијарду долара (922 милиона евра) у пољопривреду и пројекте инфраструктуре.

Ја сам спреман. Постоје конкретне идеје, рецимо за пољопривреду и инфраструктурне пројекте. Ја бих у то уложио милијарду долара. То би требало да донесе профит. Мој фонд (Опен Социетy Фоундатионс) имаће користи од тога… Међутим, за приватни посао потребно је јаче политичко руководство“, нагласио је Сорош и додао: „Запад може помоћи Украјини да буде привлачнија за интеститоре“, указао је Сорош.

Украјина је на ивици банкрота. Њен јавни дуг требало би да 2015. године износи 94 одсто бруто националног производа (БДП), а њен спољни дуг 158 одсто БДП, због девалвације украјинске валуте гривне и празне државне касе.

Украјинска економија, већ прилично угрожена огромном бирократијом и корупцијом, од прошлог априла је додатно оптерећена сукобом на истоку земље с устаницима, у којем је до сада погинуло више од 6.000 људи, 15.000 рањено, а милиони су расељени.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here