Насловна Политика Шок за НАТО: Њихова чланица Турска сарађује са исламским терористима!

Шок за НАТО: Њихова чланица Турска сарађује са исламским терористима!

0
ПОДИЈЕЛИ

Амерички Стејт Департмент изразио је дубоку забринутост због „добрих односа“ између Турске и Хамаса, што су амерички политичари и појаснили турским колегама, само дан након што су власти у Анкари поручиле лидеру Хамаса да је „добродошао у Турској“, пише турски дневни лист „Хуријет“.

erdogan-cartoon

Ово би свакако могао да буде извор још једног у низу „сукоба мишљења“ између Сједињених Држава и Турске, два важна геостратешких савезника са поприлично другачијим ставовима када је реч о појединим кључним питањима – у првом плану односу према исламистичким групама.

Наиме, палестинску организацију Хамас САД још увек одређује као „терористичку организацију“, али не и турске власти које (као и велика већина Блиског истока) Хамас сматрају покретом отпора према израелској блокади Појаса Газе и окупацији Западне Обале.

На недавни коментар турског министра спољних послова, Мевлута Чавусоглуа, који је поручио да је лидер Хамаса, Калед Машал, „добродошао у Турској“, портпарол америчког Стејт Департмента, Џен Псаки, истакла је следеће:

„Наша позиција према Хамасу се није променила. Хамас је означен као страна терористичка организација која се и даље бави терористичким активностима, а та намере су и показали за време прошлогодишњег сукоба с Израелом“.

Турске власти оштро критикују Израел због односа према Палестинцима, док су Сједињене Државе и даље највећи израелски савезник на свету, подсећа „Адванс“.

Вођа Хамаса је већ у неколико наврата посетио Турску, када се појавио у јавности с актуелним председником (тадашњим премијером) Ердоганом, као и с актуелним премијером Давутоглуом.

Из перспективе Вашингтона, врх турске власти се у јавности дружи с „терористичким лидером“. Међутим, јасно је да САД, осим понеке изјаве, неће ништа подузети по овом питању јер им је Турска потребна за знатно веће планове у регији.

Уз то, односи између ове две државе су већ поприлично нарушени због ситуације у Сирији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here