Насловна Политика Шојгу: НАТО и тероризам главна претња Русији

Шојгу: НАТО и тероризам главна претња Русији

0
ПОДИЈЕЛИ

teroristiГлавна опасност за Русију су међународни тероризам и НАТО. Последице активности прво видимо у Сирији, Малију, Либији. Што се тиче НАТО, он се без разлога приближава руским границама. Ми о томе разговарамо са њиховим руководством, осмехујемо се једни другима, али се тај војни савез, примајући нове земље, приближава Русији, рекао је руски министар одбране Сергеј Шојгу. Он оцењује да у ближој будућности Русији може да прети опасност и од муслиманских екстремиста из Авганистана.

Није тајна да Грузија већ годинама жели да уђе у НАТО, а приликом последњег покушаја на заседању у Букурешту, главном лобисти Тбилисија, тадашњем америчком председнику Бушу, супротставили су се лидери неколико утицајних европских земаља. Због тога Грузија чека нову шансу за улазак у НАТО.

Оцена руског министра је посебно занимљива због начина на који је изречена, због отворености и јасности. Годинама председници САД и Русије понављају да после завршетка хладног рата те две земље нису непријатељи, али без обзира што нема јавних претњи као некада, генерали тихо раде свој посао.

Министар Шојгу је недавно после заседања Савета Русија – НАТО изјавио да заједнички рад на противракетној одбрани није дао резултате. Москва инсистира да Вашингтон да чврсте гаранције да ПРО није уперен против Русије. Са друге стране Американци стално понављају да Русија као партнер мора да верује руководству у Вашингтону на реч.

У минулих годину дана, колико се на челу Министарства одбране Русије налази Сергеј Шојгу, спроведено је више ненајављених провера спремности руских јединица свих родова. Циљ је да се да реална оцена бојеве готовости. Није тајна да је на основи накнадних анализа Министарство одбране одлучило да тенкисти морају да имају знатно више бојевог гађања, као што то имају Американци. Тако ће по новим правилима Руси убудуће гађати бојевом муницијом пет пута више него до сада.

На последњем сусрету са представницима НАТО министар Шојгу је поновио да Русију забрињава и то што се атлантски војни савез све више приближава руским границама.

Тако су почетком новембра у Летонији и Пољској почели највећи маневри НАТО у последњих десет година. На тим маневрима, под називом „Непоколебљиви џез“, учествовало је седам хиљада војника и официра међу којима су биле елитне специјалне јединица, тенкови, авијација, бродови.

Иако је евидентно да Москва не верује ни Бриселу ни Вашингтону, сарадња ће бити настављена па ће се тако већ идуће године радити на заједничком пројекту из области као што су безбедност, екологија и сигурност у транспорту. Планирано је и заједничко уништавање старе муниције у Калињинградској области.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here