Насловна Политика Шојгу: Или Мистрал или тужба

Шојгу: Или Мистрал или тужба

0
ПОДИЈЕЛИ

Русија би могла да поднесе тужбу против Француске у наредних шест мjесеци због носача хеликоптера „Мистрал“, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

sergej-sojgu

„Ако уговор не буде испуњен, биће поднијета тужба“, рекао је Шојгу, пренио је Тас с.

Он је додао да би процедура могла да потраје шест мјесеци и да је Русија затражила од Француске званично објашњење због неиспоручивања „Мистрала“, како је договорено уговором из 2011. године.

Како је пре два дана навео неименовани званичник Федералног завода Русије за војно-техничку сарадњу, у циљу утврђивања будуће одлуке – да ли ће Русија ићи на суд или дати Француској више времена – Русија је затражила од Француске писано објашњење ситуације.

Француски министар одбране Жан-Ив Ле Дриан изјавио је почетком јануара да за испоруку носача хеликоптера „Мистрал“ Русији мора бити поштован режим прекида ватре у Украјини, као и да се мора разрадити мапа пута за рјешење тог проблема.

„Потребно је да се у том дјелу Европе поштује режим прекида ватре и да се појави политичка мапа пута која ће омогућити јасну ситуацију и мир у региону“, рекао је министар за радио Еуроп-1.

Он је додао да види да се предузимају напори, али да „засад они нису осјетни и не могу бити провјерени, па не можемо да донесемо одлуку“, пренијела је РИА Новости.

Уговор о испоруци два носача хеликоптера типа „Мистрал“ склопиле су 2011. француска компанија ДЦНС и руски Рособоронекспорт, а Француска је требало да испоручи први десантни брод „Владивосток“ још 14. новембра али се то није догодило.

Предсједник Француске Франсоа Оланд је, како преноси руска агенција, изјавио да је одлучио да обустави испоруку „Владивостока“ због ситуације у Украјини, а почетком децембра француски премијер Мануел Валс рекао је да сматра да је преурањено причати да је посао „пропао“.

Из Москве је више пута поручено да Русија очекује од Француске или испоруку бродова, или повраћај новца.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here