Насловна Политика Шоjбле спреман на оставку, у случаjу притиска

Шоjбле спреман на оставку, у случаjу притиска

0
ПОДИЈЕЛИ

Немачки министар финансиjа Волфганг Шоjбле спреман jе да поднесе оставку пре него да иде против своjих уверења у преговорима о грчкоj дужничкоj кризи, рекао jе он у интервjуу обjављеном данас.sojble

Упитан у интервjуу за немачки недељник „Шпигел“ о размимоилажењима између његовог тврдог става о Aтини и флексибилниjег приступа немачке канцеларке Aнгеле Mеркел, ветеран немачке политике jе признао да између њих двоjе постоjе „разлике у мишљењу“.

„Tо jе део демократиjе“, казао jе он и додао да по њему, „свако има своjу улогу да одигра„, пренео jе AфП.

„Aнгела Mеркел jе канцелар, jа сам министар финансиjа. Политичари добиjаjу своjе одговорности из своjих функциjа. Нико их не може приморавати. Уколико би неко покушао, могао бих да одем код председника (Jоахима Гаука) и да му тражим да ме отпусти“, поручио jе Шоjбле.

Упитан да ли jе размишљао о оставци, он jе одговорио: „Не, због чега мислите тако?“.

Шоjбле jе истакао да између њега и Mеркелове постоjи разумевање и да они знаjу да „могу да рачунаjу jедно на друго“.

У петак, велика већина посланика у доњем дому немачког парламента дала jе Mеркеловоj зелено светло за почетак разговора о новом пакету финансиjске помоћи Грчкоj, али jе 60 чланова њене конзервативне странке ЦДУ/ЦСУ, гласало против.

Шоjбле, коjи jе изазвао гнев у Aтини прошлог викенда изjавом да би Грчка могла да узме „одмор“ од евра, описао jе нови пакет помоћи као „последњи покушаj“ да се финансиjе Грчке доведу у ред.

Истраживање jавног мњења почетком jула, показало jе да 72 одсто Немаца подржава његов приступ, навела jе француска агенциjа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here