Насловна Колумне Сој и несој у Црној Гори

Сој и несој у Црној Гори

ПОДИЈЕЛИ

Стижу ми, ових дана, коментари на мој текст о „Двоидентитетској браћи“ и – нека разуме ко како хоће – никад главу нисам окренуо на пљуваче, нити на свађалице. Има људи, таква им је природа, мисле да се личност, понос и част најбоље исказују у противставу. Може и тако.

Стигне ми, међутим, читав један есеј; човек је писмен, не вређа, али ми оспорава тачност онога што сам написао. Вели: ви познајете 500 Црногораца и доносите олаке судове на основу тог броја. Можда је у праву, али у Србији се валидним статистичким узорком сматра 1000 учесника анкете, а 500 Црногораца, богами, може и изборе да одлучи.

Ја му кажем, наравно, да не знам 500 Црногораца, знам их много мање а, осим тога, ја нисам писао научну дисертацију, већ новински текст, без одредница, без графикона, без тематских целина. Просто, изнео сам једно мишљење, а не научну чињеницу и не мислим да га браним пред комисијом.

Дођосмо и до речи „раса“ коју сам употребио у тексту пар пута. И ту ми се отвори шта он, у ствари, не разуме, а и зашто не разуме.

Прво, ране расне теорије, понјапре она Спенсерова, а доцније и оне германске, сасвим су наивне и нико их никада, да нису имали Вермахт као инструмент, не би озбиљно узимао. Та врста расе, узет у смислу народа као расе, потпуно је будаласт. Схватим, дакле, да сам ја промашио термин, а мој критичар пошао за мојом грешком.

У сваком народу, у сваком племену, у свакој кући, ви имате исти етнички елемент, али голим оком видите да вам ни сва деца нису иста, да у некима дамара јача, у некима слабија крв. Дакле, унутар сваке скупине, ви имате расне, или мање расне примерке. Ви бисте рекли: сој. И, то сви знају, који се са мном друже, уверен сам да планине дају већи проценат здравих, снажних и способних за апстрактно мишљење, те нема, у том смислу, дилему да Црна Гора има почетну предност над Поморављем. Али, кад би читав живот био само биолошка супериорност…

Несој се политички организовао

Код вас се десио специфичан феномен, који ће, за не много времена од данас, разорити све на чему стојите, а то је да се несој политички организовао. То, на први поглед, није видљиво: висок Мило, леп, ниси ни ови око њега патуљци, а глупи нису ни мало. То је, бар за мене, озбиљан доказ да сој, ако у себе не укључује етичку и културну димензију, више није сој, ма како лепо изгледао.

milo-dukanovic-vlast-crna-gora-eu-1340485391-177525

Опет, организован је политички, па већ има и своју идеологију несоја, неку врсту „несојизма“, у чијем је координатном систему све дозвољено и ништа стидно.

Али, како се то десило? Где су корени? Како се у малој средини, где свако свакога зна, развила таква душевна патологија? Није се могла не десити пред вашим очима, јер су цепања ишла, често, унутар породица и фамилија.

Комунизам? Свакако је помогао, са својим вулгарним материјализмом, да болест набуја, али нисам сигуран да и пре комунизма није било проблема. Комунисти су, што се, на жалост, врло слабо види од свађа, највећу глупост и штету направили не батинама и произвођењима нација, већ грађанизацијом (пре свега Срба, али нисам сигуран ни да је Словенац данас Словенац у смислу у коме му је то прадеда био), односно постављњем друштва тако да грађанин (не становник града, већ као формално-правни појам) надрасте припадника народа.

Монтенегрин – коруба, љуштура, зомби

Контрапроцес – стварање нација из ваздуха, не поништава ову чињеницу. Монтенегрин није привилегован зато што носи неку другачију крв од Србина, већ зато што припада нацији грађана и, иако је овај појам трапав, узмите га за озбиљно: ја бих га дефинисао као етнос из кога је извучен етос. Ни кажемо: коруба. Љуштура. Амери кажу: зомби.

dps

Е, сад: вековима себи причате приче и причице, лажуцкате се, а често и истину говорите, некад претерате, некад задивите. Такав је живот. Ја се зезам са мојим другарима Црногорцима, који су, погађате и сами, сви морали да дођу у Србију, јер је неки њихов деда убио Турчина. Ту причу сам чуо милион пута, па се питам је ли игде Турака више убијено, него у земљи у коју турска нога никад није крочила? Па где сте их јурили да их убијете? По Цариграду и Једренима? Откуд џамије? Откуд потурице? Десантирали се Турци?

Тек је скоро Усеин Болт оборио рекорд црногорске војске која је напредовала у супротном правцу од Омер-паше Латаса.

Наравно, у том претеривању има нечег што бодри, што васпитава покољења и хиперболе су снажна места, која истичу етички моменат сваке борбе. И овде су коњи по три копља у висину скакали. То тако мора.

Мач, колаборација или компромис

У стварности: човек се сналази – Црногорац или Папуанац – са околностима онаквим какве јесу. Некад се преживи мачем, некад колаборацијом, некад компромисом. Нема историје која блиста као суво злато. Његош убедљио сведочи, само што се то у Горском вијенцу слабије види, о дилемама, страху да се све баци на једну карту, о рођаштвима с непријатељем. Живот, кад га очистите од философије, и јесте један велики баланс, дневно подесива појава, која тражи дневно подесив одговор. Ко има одговоре, претходне и искључиво етичке на сва питања, ко је спреман да нацију подреди принципима, тај ће ући у читанке и уџбенике етике, али његове нације више неће бити – подлећи ће оној нацији која има више талента за практична питања и практична деловања. Јеретичка мисао: није проблем, у функционалном смислу, што су Мило и Вучић колаборационисти, него што колаборацијом нису успели да макар зауставе разарање нације и државе. Нису се трампили, него су дали.

Некад се, дакле, преживљава помоћу Обилића, некад помоћу Бранковића и историја ту само своди биланс: књижиш ли, дугорочно, плус, или минус. То је све.

Miloš Obilić

Проклетство мале средине, рођачка и кумовска премреженост, код вас је довела до отварања процеса који није могао на добро да изађе. Дозволили сте, да кога не увредите, да и последња багра учествује у вашим победама, таман да никад на попришту није била. Ваше победе су постале победе не оних који су их извојевали, већ победе читавог црногорског народа. Простије: пропустили сте прилику да, кад вам је кренуло, кажете багри, која се скривала и муљала, да је багра и да не може да баштини победе сојних, јер у сој не спада. Ако је неко гованце од човека, а ти му образ чуваш, да му ране не отвараш, онда си ти неозбиљан и пробудићеш се умазан. Лопов мора да зна да је лопов, несој мора да зна да је несој, али нама је непријатно да им то кажемо. Ми смо, ваљда, господсвени, изнад смо ситуације.

Вама се то десило код ослобађања: све велике победе књаза Николе, доцније краља, једног типа са невероватним талентом за владање, искоришћене су да се готово сви најугледнији људи замене еластичним карактерима. Не знам, кад је Никола остарио, да ли је игде још могао да сретне оне див-јунаке, који су му створили краљевство, али је улизице гајио као мушкатле. Од тад-ето обрасца по коме се одвија политички живот у Црној Гори. Могло би се слободно рећи да је то процес који се одвија већ шест генерација, а то је довољно да се од добермана направи чивава, само теба да знаш како да миксујеш. Нисте багру учинили историјски неефикасном, а багра вас хоће, она на ваше представе о чојству пет пара не даје.

Борба између соја и несоја

Испод видљивог дела политичке борбе код вас, одвија се, заправо, борба између соја и несоја. И сви то, негде, у себи знате, само дозвољавате себи да вас вара укус епохе, па политичку борбу водите у оним формама које вам несој намеће. Знају они да у фер тучи немају шансу.

Овде смо, у Србији, упознали Црногорце боље него што се сами познајете. У туђој средини се човек опусти, нема ону социјалну контролу као у завичају, па му се појачају и добре, и рђаве стране. Ко девојка, која је у свом селу поштена, али у суседном, зависи само колико ће се распричати. Обрнуто-ко је сојан, тај то и у Њујорк носи, јер је свестан да га не гледа Њујорк, него неки ђед Перо, према коме има обавезу која је невезана заместо и време.

srbadija-barska

Дакле, имам другара, Драгана Бабовића, Дурмиторца са душом детета и снагом лава. Ради неки свој посао са радијаторима и носи их као перца. Увек је с осмехом, никад нервозан, а брижнијег оца и мужа, никад нисам видео. Волео бих да сам ја с чељадима знао као он. Већ и то што га је живот дотерао дотле да ради опипљив посао, уместо да муља негде по Београду, преградило га од лезилебовићке философије земљака; кад га питам: Што ти кажу у Црну Гору што теглиш радијаторе, насмеје се: Кажу: најгори човек.

Е, тај Драган Бабовић, див са Дурмитора, је сам, на моје очи, без остале браће, разбацао пар опасних новобеоградских бараба, које су имале пиштоље (неки од њих су били криминалци првог ранга Деведесетих), а Бабовић је имао само руке и срце. Није звао ни рођеног брата да му помогне. У њему снажна крв дамара, не треба му помоћ „остале браће“. Прво сам се за њега забринуо, а кад сам видео како их слаже, почео сам да се бринем за њих.

Опет, не знам колико сам пута видео завичајне чопоре Црногораца како шпартају Београдом и траже усамљену жрву. И сам сам, једном приликом, умало постао жртва на ону фору „А што,јадан, гледаш у мене? Познајемо ли се“? Једва се, некако, кола дочепах и кретох да јуначки бежим, ко оно Црногорци пред Омером, кад једног од њих Ђаво натера, те прижи руку кроз прозор да ме дохвати. И дохвати ме, али ја затворих прозор, прикљештих му руку, дадох гас и-да не дужим-иако су ми остала браћа кидала антене и разбијала фарове, овај је добио свој Камел трофи-трчао је поред мог аута од Блокова, до Сава центра. Ту сам га одробио, купио му пиће и испоставило се да је дечко чак веома добар, ама навучен на неке дрипачке трипове. Дошао у туђе. Брука.

Но, даље од мојих сећања.

Дугорочни процеси, везани за Црну Гору, су следећи: за сто година од данас, све што је овде дошло, у Србију, постаће Србином. Заборавиће се непосредно порекло. Памтиће се, али ће српски идентитет остати несумњив. Већ данас имате потомке Црногораца који су дошли пре сто година и не разликују се ништа од домицилног становништва. Чак су научили и да раде. У близини Копаоника, у Топлици, много је пољопривредника Павловића, Перовића, Ђоковића… Више их има у Топлици, него у целој Црној Гори. Код мене, на Копаоник, нису се досељавали, јер су наша села мало повише и пшеница је таква да врабац мора да клекне, да је кљуцне. Нема ту много леба.

Дана већ има момака који су пореклом Црногорци, а нису више само правници и лекари; није их срамота да упишу Шумарски, или Геологију. Она генерација, која је „управљала“ полако одлази. Потискује је виталнији елемент – Крајишници и Личани, а ни ови из РС нису за потцењивање. Но, и то ће се поравнати. Ми мислимо у оквирима једног живота, а историја мало другачије. Билошка предност брђана ће се топити-у новој средини ће их косити алергије, болести крвних судова, хедонизам. Ипак, чежњиви нагон монтањара за великом судбином неће нестати. Не у свима. Само, и монтањари ће сазнати да велика судбина није само згрнути паре и убити турчина, да је много начина да се судбина учини великом. Ево, већ знам Црногорце који не носе усисивач у колима и који слободно тресу цигару у пикслу аутомобила. Опустили су се, побегли од уских етнопсихолошких матрица и ослободили се за већа дела и већи замах.

Ако не будете могли да се одржите – дођите у Србију

Опет, оно што не дође овде, што се буде одржало у Црној Гори, нема веселу будућност. Ја не верујем у оне приче да је земља нечија само дотле док он тамо живи. Да је тако, Енглеска би била стена у мору, јер Енглеза нигде другде и нема, а пола су света држали. Земља припада јакима, припада победницима. Нема везе да ли баш овог часа живе ту.

Неко ће рећи да сам циник (и неће погрешити), али сам увек саветовао Крајишнике, Личане и све остале, до ових данас мучених Срба на Косову, које силимо да живе у конц-логору, да бисмо рекли да још имамо народ доле, да беже кад постане неиздржљиво. Глупо је, потпуно бесмислено, пунити јаме, да би се закитио причом да је то доказ твог трајања. Доказ трајања је трајање, а не смрт. Појединац може, ако има висок етос, или такав ресантиман, да скочи с моста, али народ не може. И не треба. Народ мора да преживи. Честа су била наша бежања, чак до Украјине, до Словачке, до Трста. Изложити се бесмисленом терору није паметно.

srbija-crna-gora-zastave_660x330

Према томе, браћо Срби, ако загусти, ако више не можете да се одржите у Црној, дођите овамо. Борите се док има смисла, док има изгледа за победу. Ако изгледи опадну – овамо. Скупићемо се за толико. Нема ни вас пет милиона, него двеста хиљада. Пола Земуна. Ако за вас овде нема хлеба, ако нема крова над главом, онда смо ми ништа-људи. Не излажите децу и жене дугорочном апартхејду, да вам деца не би били келнери по мнонтенегринским кафанама, колико да кору леба одеру. Дајте им могућност. Ово, што се сада збива код вас, јесте социјално препакивање за више генерација; раса господара, Монтенегрина и раса пролова, дакле, Срба. Немојте да пристанете на то. То није бежање, него чување биолошке масе, а с њом и етоса, јер нема етоса без физичких носилаца његових.

Ја, наравно, не могу да зовем у име државе, поготову што је ова Србија српска држава, таман колико и Руанда, али знам народ овде: кад год су се неке масе Срба покренуле и дошле, прво је било роптања, свађе и шмерцовања, па и то прође и интегришемо се сви фино. Лажу људи кад кажу да су Срби склони само дезинтеграцији, има код нас и много емпатије, братства и размевања за невољнике.

Оно што остане после вас, ако будете морали да се склоните, појешће само себе, јер не почива ни на чему. Тек без вас, видеће се колико су они ништа. Неће бити способни ни поштански саобраћај да одрже.

Опет, ако и крене низбрдо, ако не будете могли да се одржите, као што рекох – дођите овамо. Оставите монтенегрине и дуалце да се носе сами са собом, да себи причају своје лажи и бајке, да видим колико ће им те приче, без вас, потрајати. А, напосе, неће Црна Гора нигде, нема точкиће. Биће она ту и кад Монтенегрина не буде, као што ће Дечани стајати на Косову, таман да их Шиптари и спале. Не стоји то све зато што је пред очима, него што је од духа саздано. Остало је само камен. Што човек у себи носи, свуда налази; што из њега испадне, око себе више не налази.

79 КОМЕНТАРИ

   • 0
    1

    adawero , necu BREEE, niti cu Crnogorstvo da prepustim ustasoidnim Montenegrinima kao i da ga se odreknem zarad mandovsko cincarskog Srbijanstva
    Samo znam da ova prica koju forsira ovaj autor nije slucajna, I njegove namjere nisu iskrene.

    • 0
     0

     Razumece i oni jednoga dana!
     Do tog dana, bilo kojeg dana, koliko god da taj dan kasni, mi srpsko crnogorstvo necemo predati i prodati nikome!!!
     Navikli smo mi da zivimo izmedju dvije vatre, montenegrinske i avlijanerske, srbijanske.
     Srbi iz Crne Gore, Crnogorci, nego kako, zakleti srpstvu.
     Jos je nama lakse kad znamo da nijesmo sami!
     Da u Srbiji razgoreva davno usahlo srpstvo, da je u Republici Srpskoj vec rasplamsalo.
     Sta je nama lakse nego da jos za malo pritrpimo.

  • 0
   0

   Evo što pravi srbi misle o tebi i tvojoj istorijskoj pogibiji za ovaj krš sveti :
   „Тек је скоро Усеин Болт оборио рекорд црногорске војске која је напредовала у супротном правцу од Омер-паше Латаса“.

   Ha , ha , ha , a ti im klizaš ha , ha , ha , ti nijesi crnogorac , ti si se do pola posrbio , još par kolumni g.Milenkovića i to ćeš promjeniti naciju , ka’ i ovi ostali .
   Pečen si !

   • 0
    0

    Milenkovic, kako god, napola pogodio. Ti Mas’a, napola omasio.
    Napola ste obojica, nijedan cio.
    Samo je steta koju cinite cijela i na broju!
    Napola ljudi, i ovi i oni.

    • 0
     0

     Žao mi je Milenkoviću ali nemaš pojma o suštini o kojoj piše.Pričaš o Crnogorcima u Srbiji. Nazivaš ih Crnogocima a misli na Srbe. To je prva podvala. U SRbiji ima nešto manje od 40.000 nacionalno opredijeljenih Crnogoraca.50%ih je asimilovano između dva popisa. U Beogradu ih je oko 10.000 hiljada 25% svih Crnogoraca u Srbiji.Dakle ti sve vrijeme razgovaraš sa zavičajnim Crnogorcima to jest Srbima iz CG koji su došli u svoju maticu državu i oni osim zavičajnih posebnosti u svijesti i svjesnosti nemaju ništa nacionalno crnogorsko. Vi prodajete crnogorske Srbe kao nacionalne Crnogorce kako bi dokazali da je to isto?!. Vi prodajete Divku namjesto prave kave.Zamislite da razgovarate sa Mađarom koji je došao u Mađarsku da živi iz Titela a vi pokušavate da ga „ispeglate“ kao Srbina?Nacija je više ono što se iskazuje nego dokazuje ona se osjeća,ona je ono kada ti je lijepo dok o njoj govoriš a nikome ne smata.A to što si na tragu „Blut und Boden“je druga podvala pomoću koje pokušavaš objasniti „SOJ“ i NESOJ“.To je ponerološka mentalna percepcija iskrivljene svijeti po potrebi Ideologije Velikog Zla.Usput, Babovići nijesu sa Žabljaka, ali tebi to odgovara zbog posla koji radiš-posao je posao a nauka je nauka- moj Milane.Probaj i ti sa radijatorima…

   • 0
    0

    Ево да се сложимо једном и Маки и ми.Вала га прећера овај са оваквом констатацијом.Јес,чоче сви су бјежали лудачки?Не аветај Миленковићу образа ти.Не негирајте ви Црну Гору и Црногорце.Види ти шта у својој авлији треба да решавате и како?Црна Гора је Српска Спарта а Црногорци најбољи Срби.Ово упамти и доста више глупости.

     • 0
      0

      Признала је власт и Милови следбеници.Нијесу и никад неће Срби из Црне Горе.Образа ви јесте ли нормални ви?Шта бацате све у исти кош.Луђи ко се са вама расправља да……………….

 1. 0
  0

  Несој се политички организовао

  Код вас се десио специфичан феномен, који ће, за не много времена од данас, разорити све на чему стојите, а то је да се несој политички организовао.
  Тacno tako i vise od toga!
  Sto je za nas hriscane glavno u postu ?Borba sa ugadjanjem stomaku,ali kad bi to bilo samo post nebi imao smila sto rece ovih dana otac Momcilo „bilo bi to maltretiranje zeluca“,ako se svodi samo na to.ali ako se time postize smirenje a samim tim potiskuju druge gnevne stvari post ima smisla.Kod vecine se desava nesto slicno kao kod muslimana gdje se ljudi ne bore s strastima jer oni smatraju sve prirodno,jedini izuzetak je sufizam ,gdje se sa strastima ipak bore,ali sa ciljem da se razori licnost,slije se s Alahom i izgubi sebe,nemaju kao kod hriscana ucenje o borbi sa strastiam.
  O covjeku se vodi briga od njegovog zaceca,pa i poslije smrti li sahrane,ako znamo sto se cini posle sahrane,mislim da znamo.
  Nazalost sve to imamo napisano u knjizi Svetoga Save zakonopravilo,gdje je kod nas ta knjiga jos poznata kao Ilovacki spisi ili Ilovica,gdje je zavrsila i zasto,gdje se izucava -mozda na Teoloskom fakultetu,i nigdje drugo.
  Mi kao narod smo izugubili iz vida da se svadjamo po vas bozji dan ko je bolji i veci,bio to Srbin vjernik ili Srbin patriota ili izdajnik,kao najcesca tema,koju nam naturise oni koji izdadose prvo sebe i svoje sopstvo ,mada ruku na srce mladji ga nemogu izgubiti jer ima ga nije imao ko ni pokazati na djelu,rado i mi Srbi brisemo odrednicu „Srpska“,tako mnogo je dokaza za to,bojim se da cemo ako ovako nastavimo govriti da su u Jasenovac stradali stnovnici NDH,brisanjem “ Srpska“ se prenijelo na sve strane drustva kao epidemijam pa zato i ne cudi sto nam se hoce oteti i zabranit i cirilca i Srpaka Crkva
  Mi danas raspravljamo da li je Vucic u pravu sto pregovara s Siptarima oko Trepce u stvari oko prodaje iste a Milo je to odavno rijesio,eto kao da se to nas ne tice,sa vrha hrama nauke SANU porucuje njen presedatelj da se Kosovo zaboravi ,jos da Zurkolic stavi kamilavku i pocne klanjati svi bi plakali od radosti.
  Kazes da se nesoj politicki organizaovao,nije novina ali je istina,od toga nemam strah vec da vecina ne povjeruje da su osobine nesoja moralna tekovina kako cemo dalje,a ima debelih naznak da je bas tako.
  Sta nam pokazuje sama rasprava da smo za NATO ili ne ,nego to,Sta nam pokazuje toliko abortusa ,koliko Jasenovca od rata na ovamo smo sami proizveli,radi strasti i zadovoljastva preko 2 miliona?
  Vjera nasa koju nam je ostavio Sveti Sava nas uci da se jevandjeljski i pravovjerno odnosimo prema nasoj braci,bili nase vjere ili ne ,jer su oni stvorenja jednog jedinog Boga Tvorca.
  Moze li se sve ovo izvesti u ovakvoj konstalaciji odnosa ,vjerovatno moze,kako to On zna!
  Da bi u koncentracionim logorima slomili zarobljenika,njega su lisavali ljudskog imena i nazvali ga po broju,koji mu je bio prisiven na ledjima,mi se danas dobrovoljno lisavamo sebe i svega svojega ,a dobrovoljno bez razmisljanja nosimo imena na maicama patikama i sta ne jos nosimo ,onih koji nas zive satiru ,a nama milo,krokodil na srce a zmija na reveru,da neko posvjedoci Boga zivoga je postala hrabrost,brzo ce nas proglasavati i ludima,obicno kazu a gdje si ga vido i niko se nije vratio,nijesam ga vido to znam,a sto se niko ne vraca ne cudi me!
  Sto mi je na srcu znam a sta ce me i gdje odvesti ono oko srca vidjetcu ako Bog da!
  Onaj koji je juce bio drug danas je postao neprijatelj.Onaj sa kojima smo se pricescivali iz iste case do nje drzi danas koliko do kuhinjskog suda u kojemu stoji svinjska mast,dotle smo dosli,moze li nize,kazu da moze,mozda ?
  Vjerovanje Vaseljenske crkve je da se jedinstvo ne smije drobiti,gdje smo mi u tome,da se razjedinjavanje mora nastavit,ne bas svi ali to je stanje na terenu.Ispovjednik je onaj koji je strado radi vjere ali nije bio pogubljen,koliko Srba je pogubljeno radi vjere,prilicno dosta ,a koliko je njih bez grobnog slova samo zato sto Srbi Srbima to zabranjuju,braco Srbi,i to u svim drzavama gdje zive Srbi Crnoj Gori Srbiji i Republici Srpskoj.
  Hristos se Rodi ! Vaistinu se rodi!

 2. 0
  0

  Нисам коментарисао први пут, јер бих те назвао интегралним србијанцем. Сада си и по нешто „убо“. Оно што ниси је, да ми ипак нисмо Енглези а монтенегрини не знају водити поса’ баш тако добро.
  Уосталом, да су ови Срби такви као твоји, овај текст би писао из града Суми на Украјинском под ником Степан Бандера.

   • 0
    0

    Шта ћеш мој несоју…ми смо велики народ, па нас има свакаквих, за разлику од вас – једнотипних несоја.

    • 0
     0

     Nemas ti problema samnom, nego sa realnoscu. Vase uporno odbijanje da priznate poraz vas je dovelo tu gde jeste, u anonimnim komentarima gde se prcite istomisljenicima ko bolje trpi.

     • 0
      0

      Ево ако вам је данашњи Монтенегро побједа, изгубили смо. Да ли ће вама отпасти зуби од каријеса оваквим слатким животом, видјећемо ускоро. Сачекајте март 2017.
      За остале поразе ћеш морати да ме напоменеш. Таксативно. А ја ћу ти као припаднику младе нације све лијепо расчланити. Чекам те.

  • 0
   0

   Danasnji Montekulo je pobeda za Crnogorce koji takvi kakvi jesu prcaju vas spartance u vrh mozga. To sto vi necete da se odbranite nije nas problem, to je cela svrha svog ovog pisanja i prepisivanja.
   Eto nas nekolicina Srbijanaca bez icije politicke podrske organizovaniji i koherentniji smo od vas barem za toliko da u centru Podgorice imamo svoju kafanu u kojoj meracimo kuvanu sljivu.
   Da niste sujetni do nebesa i nama prepustite Montekulo, mi bi ovo resili za manje od pola godine. Bolje i elegantnije nego 1918te.

 3. 0
  0

  Onaj koji je sve shvatio, nista razumio nije!
  … Ah, te nepretencioznosti, visoko u planini pod snegovima Kopaonika zanjihane da se srpskom bratu onamo- tamo otvore oci!
  Hiljadama smo mi sebe gledali u srbijanskom zrcalu, pa se nijesmo prepoznali!
  Ako Srbina i jesmo, Crnogorca u potpunosti nijesmo.
  Ne popisuje nas u cjelinu umiveno staklo srbijansko bratsko: jednog rasvetljava i odrazava, a drugome lik zamagljuje i iskrivljuje!
  Kako nas dobri, predobri stariji brat srbijanski, koji nas u kucu prima kao rodjenog, ne razumije da nas je dvojica, razlicitih, a istih, istovetnih!?
  Kako birali nijesmo da se radjemo jedan u dvoje, pa je onaj prvi drugome nasusna potreba, i obrnuto.
  Nijesmo krivi sebi, ako drugome i jesmo, pa bi on od nas da uzme samo ono sto moze da primi i odrazi bratsko ogledalo.
  A Boga mi jedinoga, ono sto se u zrcalu bratskom ne prepoznaje mozda je, moze biti, da je bas to ono najbolje sto nas gradi u Crnogorca, brata Srbina iz Crne Gore!
  Raduj se ti prijatelju nasoj razlicitosti u istosti srpskoj, kako je to jedino sto mozemo da damo, vama da damo, koji ste nama dali sve, zalili nijeste, pa mi nikad oduziti ne mozemo.
  I ne razdvajajte nas vi, kako bi smo se i mi, stoput do sada mi, sami odavna razdruzili da je to moguce i Bogu milo.
  I ne uzimajte nas pod skute napola, koliko vam se od nas svidi, kako takvi razbruceni brat iz srpske Crne Gore nece valjati ni vama ni sebi!
  Uostalom, jos onda, u ona davna vrjemena velicajna, nijeste nas probirali, nijeste zakerali nasoj dvostrukosti, nasoj identitetskoj prirodi, vec ste je bas vi u pjesmama kitili!
  Taknuto, maknuto!
  Sto ste jednim na grudi privili, zauvjek ste udomili!
  Vec ako, ako poslijen svega, ne tragate, zalud tragate savrsenog srpskog brata iz srpske Crne Gore po vasoj mjeri, kako je svaka takva mjera naopakog kantara!
  I sto bi smo vam mi bastali bolji nego sto jesmo!?
  Cemu!?
  I jos bih ja mogao lasno da otpisem, ne novinski teks, nego bas “ naucnu disertaciju „, kako se o svakom ona moze napisati, da trazim i nadjem trun u bratskom srbijanskom oku koje nas je za vijeke zaduzilo, pa eto necu. Na pamet meni ne pada!!!
  Jer, dobri ste, odvec ste meni dobri, takvi kakvi jeste.
  Bolji i ljepsi srbijanski brat meni ne treba!
  Vec je on najbolji moguci brat.
  Moguci …
  Kako o tome posebno valja voditi racuna. O mogucnostima, moj Milane!
  O tome.

  • 0
   0

   „Hiljadama smo mi sebe gledali u srbijanskom zrcalu, pa se nijesmo prepoznali!“
   Тако је Ђикане, Секула Дрљевић је проговорио из тебе.

   • 0
    0

    Krupne rijeci koje zasluzio nijesam, sve i da jesam u necemu, u bilo cemu pogrjesio!
    Ali svakako trpiti necu da nam nesrecno “ srbijanstvo “ iz visina tog istog srbijanstva razjasnjava ko smo, koji ne valjamo!
    Kako smo mi samo to cekali, da nam se iz tog zakutka posvemasnjeg i nadmenog rasrbljivanja kojekude, otuda bas ujasni sva dukljansko-montenegrinska grozota i guba u nama!?
    Ne znamo mi sebe, zar!?
    Nijesmo mi u grdnoj zavadi sa sobom, pa ce da nas prosvijetli srbijanska perspektiva srpstva, kako je to njoj jedini zadatak.
    Da nam utuvi kako i koliko ne valjamo!?
    Jer, da mi u ovu najljepsu Planinu kojim slucajem valjamo, sve bi srpstvu cvjetalo, u hiljade se radosti bojilo!?
    Kako cu sada da zacutim, a svasto bi mogao da kazem, kako necu.
    Vec sto svi znaju : srbijanstvo uskogrudo i u interese raznorazne zametnuto, nije srpstvo!!!
    Drugo je nesto srpstvo svezavetno, kome nije snaga u prigovoru na mladjeg brata, nego u odgovoru sabiranja svih nas, i onih zalutalih, i njih dabome, u jednog i jedinog Srbina! Koji je sve bez razlike : i Licanin i Slavonac, i Krajisnik i Bosanac, Banacan i Sremac, i Sumadinac i Kosovac, i Hercegovac, Primorac i Bokelj, i Srbin iz Crne Gore, Crnogorac, i on, bas i on, kao i svaki katolicki i muhamedanski brat, ako ga jos ima, koje jednom otpisasmo, malo nam bili sto su se i sami otpisivali!
    Kako je svaka njihova posebnost najvece imanje Srbinovo!
    Takvi kakve ih je dobri Bog dao, dobri su, bolji nama ne trebaju!!!
    Pa ces ti sad da me gubas Sekulom!?
    Ako su kojim slucajem srbijanstvu potrebni neki drugi bolji Srbi, po mjeri srbijanskoj bolji, takvih nema!
    Nema Srba na porudzbinu, kako ih nikada nije bilo!
    Ima Srba, podosta ih ima, skladnom srpstvu primaknuti, bez da mjenjaju i presvukuju u jednoga zelju, makar on bio najveci i najbolji u svemu.
    Takvi a razliciti, najblize su onom jednom i jedinom Srbinu!
    Da ih pretopimo u jednog istovetnog, u svemu i po svemu istom, nista od Srbina ne bi ostanulo : kovina, novina grdna bez sebe!
    Pa nijesmo valjda radjali da novacimo kad godj se kome prohtije da nas uresi na sliku svoju!
    Sabornost nije razlicenje, nego olicenje razlicitog u jedno i dvoljno prostrano srpstvo!!!
    Eto tako, ali nikako! … Sto se mene tice.

    p.s. Sto se dukljana i montenegrina tice, nista vam ne znam kazati. Kako tu nema sta da se razume, ni da se kaze. Kako ni oni sami sebe ne razumeju, a kamoli mi!?
    Kako tu nije rijec ni o soju, ni o nesoju!
    Kako su oni nista. Nista od nista!
    Nama nista, a kamoli drugome sto nas prisoljava iz dremke, iz idile zimske, kako je sada na Kopu ko u bajku.

    • 0
     0

     nemoj Djikane ne prilici nama to,juce obajvih jedno pismo,mnogi ce misliti radi ovga i onoga,medjutim osnova je bila nesto slicno ovome danas Srbi i nase drzave i nase vodje ,osnivaci borci za istu i na kraju kako nama i uvjek prilici “ izdajnici“ iste.
     Negdje davno sam onaj clanak nasao i vise ga puta procitao,radi se o skolovanim i obrazovanim Srbima-komunistima,da jedan misli ovako a drugi onako nije tajna,da je jedan ispastao drugi nije nista nov,medjutim porazi me je recnik i pogrdne rijeci upucene od jednih prema drugima,a oni u teskstu pozivaju na spas necega zasto su Srbi dali 3 miliona,nije to malo izmedju ostalog Jasenovac ,ali nije on poenta.
     Poenta bi trebal biti nasa ljubav izmedju nas samih i ujedinjenje u nama samima u onome u cemu moramo biti jedinstveni ljubavi prema drzavi i Bogu.
     Solunci i svi koji su stvrali onu Jugolsaviju su bili ujedinjei da je stvore.mi se borimo sa onima ovdje koji nikada nista nesto stvorili nego rusili do danas,a stas danas rade ?Isto to samo sto se ekonomski obogatise.Zato je ovo ovdje tako nece ni Milan da prihvati dosta nekih stvari,jer literatura koju cita i koju je procitao na to ne upucuje.
     Marko Miljanov je naucio po stare dane da pise da bi nam ostavio dosta toga znacajno,da nije njegovih djela nebi ovi danas to vjerovali ,govore sve je to guslanje,medjutim Marko je ostavio svoj zivot u knnjizi a svojim zivotom je nju prvo potvrdio i tek na kraju je napisao.
     Drzavu moramo stvarati,ali na ovj nacin i iz ovih krugova koji velicaju novac kao pobjedu ne treba je na tome graditi ,u tome je problem ,treba samo ove malde upucivati da cine dobra djela a drzava ce doci sama po sebi.sto je radio citav zivot Svrti Petar Cetinjski,nije docekao slobodu ,ali je udario fundamentu na kojoj se gradilo i gradi do danas,o tome se ovdje radi ,nece da razumiju,neka nece nemojmo im davati za povod da nas skercu sa puta i zavadjaju.Zivo i ti is vi drugi , uzdravlje!

    • 0
     0

     Bravo Đikane svaka čast na komantaru !!!
     Nadvisio si sam sebe , BRAVO !
     Naročito mi se dopao ovaj dio :
     „Ali svakako trpiti necu da nam nesrecno “ srbijanstvo “ iz visina tog istog srbijanstva razjasnjava ko smo, koji ne valjamo „!

 4. 0
  0

  Dobar si, danas ne djelis , ne zavadjas i ne pljujes po Crnoj Gori, ka sto obicno radis.
  Jos da prekines da se pravis pametan i da dijelis savjete bilo bi super a sto se tice da ,,bjezimo odavde ,, e to je ta razlika izmedju nas i takvih SRBA kao ti.
  Mi ne bjezimo odavde ni po cijenu da napunimo JAME, a tebi i takvima ni fes na glavu nibi tesko pao, znamo iz istorije:

 5. 0
  0

  Текст не би био ни упола тако добар, да нема задњег пасуса, који садржи закључак и наравоученије. Свако има право да каже оно што мисли о своме брату, а не мора свака братска да буде пријатна за моје уши. Добро је што аутор јасно разликује Србе из Црне Горе, Брда и Боке са једне, од montenegrina, са друге стране. Како ово montenegro траје, мислим да је све мање „двоидентитета“ и да ћемо, на крају процеса раздвајања дојучерашње браће, имати две јасне националне целине, без преливода. А то је оно што се жели и чему се, логично, иде? Колико ће на крају, од јучерашње браће, остати нас Срба, а колико ће бити припадника новостворене нације montenegrina, и није толико битно. Од Срба су кроз историју отпали бројни народи, народићи, етничке групе и верске мањине, заправо милиони, па Срби и данас живе. Апсолутно се слажем са ставом аутора да се треба борити и опстајати на једном месту, све док то има смисла. Лично, имао сам и сам дилему 2004. године: Да ли да останем у montenegru у настанку, или да одем? Да сам остао, био бих изложен притиску да заћутим и покорим се, да „одем у унутрашњу емиграцију“, или да „еволуирам“ и узмем књижицу ДПС, а у себи останем да мислим шта год хоћу (што су неки моји пријатењи урадили), или да и даље трпим и страдам. Одабрао сам да се не покорим, него да се склоним, одлучио да одем у Српску, и ето ме овде, са породицом коју сам стекао. Ни овде у РС не цветају руже, али кад год је тешко, сетим се: Овде моја деца у школи уче српски језик, ћирилицу, веронауку и српску историју. Не морам ја да поправљам оно што су наставници покварили у њиховом доживљају света око себе,нити морам да стрепим да ће добити јединицу ако кажу да је њихова држава српска држава. Моје је само са своју децу васпитавам их и да им помогнем око задатака из математике. То можда није много, али је за једног скромног човека и за његову породицу – довољно. Уверен сам да ће се државолика скаламерија montenegro, уз апстиненцију и пасивни отпор нас Срба, урушити ускоро сама од себе. Само се треба ослободити присутне илузије да се то montenegro нашим снагама треба „изнутра“ подупирати, реформисати или поправљати. Чему?

  • 0
   0

   Сви смо ми браћа Срби ма гдје год живјели.

   Република Српска је највећа побједа српског народа у послиједњих 100 година.
   Аутор текста Милан гријеши у томе говорећи да треба бјежати, пошто да смо бјежали не би било ни Српске, моја читава породица је провела 4 године по рововима бранећи Српски народ Крајине, Романије и Посавине и што је најважније бранили смо своју нејач да нам се не деси поново Јасеновац, Јастербарско, покољ у Глинској цркви и јаме у које су усташе бацале Србе у Херцеговини.

   Да је Милошевићево руководство било мало паметније могли смо сачувати и Западну Крајину (Лику, Кордун, Сјеверну Далмацију, Западну Славонију и Банију), али опет не треба продавати земљу српску јер ко зна каква ће ситуација бити сутра кад се точак среће окрене у нашу корист, ако смо власници земље онда ћемо се лако моћи вратити и то ће бити најзападнија граница Србије.

   У Српској су си Срби равноправни ма одакле да су. Ми у Бањој Луци имамо Србе из Новог Сада, Вршца, Руме, Београда, Крагујевца, Подгорице, Никшића и сви су апсолутно једнаки, једнака је употреба српског језика на екавском и ијекавском изговору. Нама је посебно драго кад неко говори екавицом јер знамо да је 100% наш човјек.

   Велики поздрав за вас Мирославе из главног града Српске Републике и ускоро ако Бог свемоћни да главног града најзападнијег округа Србије – Крајишког.

 6. 0
  0

  Montenegrini su ljudi bez korijena, bez vjere, bez jezika, bez znamenitih prethodnika! Takvi ce stvarati pakt ( pa i NATO) sa samim djavolom samo da prezive. Niko ih ne cijeni, osim sto ih iskoristava za svoje politicke planove! Cak ih smatraju primitivnim i tjeraju ih da slijepo izvrsavaju njihove zahtjeve uz odsustvo elementarnog dostojanstva!

 7. 0
  0

  Rekao bih – jos jedan, bespotreban, esej tuznog naciste-marginalca, medjutim, on ima publiku na ovom portalu, te je njegovo lijecenje frustracija opravdano, i na obostranu korist – publika zadovoljna, terapija uspjela.

 8. 0
  0

  Cudi mene od Vas g. Dujovicu!?
  Montenegrin je staka troidentitska! Suluda i sizofrena, invalidna … trosak svakoj rijeci!
  Kako u Milanovom tekstu, u podtekstu, sto je jos grdje, nije bilo o tome rijec, nego o dvoidentitetskoj prirodi Srba iz Crne Gore!
  O cemu je on imao ponesto da kaze, pogrjesno da kaze!
  Kako on slabo razumije da je Srbin iz Crne Gore, sta drugo nego Crnogorac!
  I Srbin, i Crnogorac u isti mah. Sto je udvajanje, predpostavljam drugima neobicno, ipak, s nekim razlogom zasnovano, bez nase zasluge!
  Mozda bi bolje bilo da nije. Ali jeste.
  Kako to, moze biti s pravom, smeta srbijanstvu, ali ne i srpstvu. Sto, slozicete se, nije isto. Iako bi neki, po cijenu svaku, da stave znak jednakosti. Da sobom omedje vaskoliko srpstvo.
  Kako bi to, priznajem, bilo najbolje da je moguce! Danas moguce!
  Kako ce mozda … mozda jednom i biti, ako pameti bude.
  Za sada je dovoljno da se svi razliciti a isti, okupimo u Srbinu.
  Za pocetak …

    • 0
     0

     Никаква љутња, схватио сам о чему се ради, шалим се мало:) А и ово вам је доказ да пажљиво читав ваше коментаре:)

  • 0
   0

   Господине Ђикане,
   ја сам јасно казао на почетку коментара: „Свако има право да каже оно што мисли о своме брату, а не мора свака братска да буде пријатна за моје уши.“ Ако моји ставови нису потпуно идентични са аутором, то не могу ни бити, јер смо он и ја посебне личности, али ипак препознајем у тексту његово резоновање о нашим црногорско-брдским међусобицама као крајње добронамерно и као братско. То препознајем и у сваком Вашем коментару, као и у овом. Фокусирао сам се на оне његове ставове који имају заједнички именитељ са мојим и поделио своје животно искуство, као илустрацију. Заиста мислим да Срби из Црне Горе треба да сачувају свој национални супстраст, по цену и да оду, ако је опстанак бесмислен, а да при томе никако не покушавају да поправе оно што „се криво родило, а што вријеме неће исправити“, а то је montenegro. Просто, зло ће само себе појести, како је то и аутор приметио! Лично, никада се не такмичим ни са киме да доказујем свој црногорство, а поготово то не радим када су у питању монтенегрини, јер Црну Гору доживљавам самокао једну од српских држава (тренутно опседнутом од стране државоликог паразита). Поред свог српског националног идентитета, радије истичем свој завичајни (Брђански) и племенски идентитет (Васојевић), а државоправна припадност Црној Гори је нешто што подразумевам. У сваком случају, драго ми је што сте ме заменили са г. Дујовићем, који је завичајно мој племеник, земљак и сродник! Редовно и радо читам његове кометаре, баш као и Ваше!:-)

 9. 0
  0

  @ g. Dujovic

  Onda dobro. Ako vi kazete da nista nijeste rekli, ja cu rado da se slozim.
  Valjda vi bolje znate!

 10. 0
  0

  За последицу антисрпства у Црној Гори и стварања тзв „црвене хрватске“, коју је осмислио Ватикан и Анте Павелић, а спроводе је данашњи Дукљани или ти црвени хрвати, постоји више узрока.
  Први је свакако похара Куча и геноцид над њима од стране манитог Зека и брата му војводе Мирка, а све због неплаћеног пореза и некаквог штамбиља.
  Други узрог је несрећни краљ Никола и његова неутољива жеља да буде краљ свих Срба. Да је краљ Александар прихватио Лондонски споразум, по коме је Србима требало да припадну етнички простори, са границама које је подржавао Шешељ, плус Скадар и Драч, данас би било нешто друго. А требао је и да врати свога деду, ако је опростио шуцкорима због злочина над српским живљем. Ту династичку подијељеност унука и деде, искористили су Ватикан и Рим, пославши агента Балдаћија са крвавим лирама које је подијелио шачици присталица краља Николе и који су тада побили више стотина својих рођака, кумова, пријатеља.
  Трећи узрок су злочини Тита, Моше и Ђиласа, који су названи „Лијева скретања“, када је убијено више од 20.000 најбољих Срба, интелектуалаца, свештеника, добрих домаћина, студената, ђака, дјеце, партијских колега који нису хтјели да убијају најближе, због црвене идеологије.
  Четврти узрок је тај, што је италијански окупатор оставио велики број ванбрачне дјеце, о чему је говорио некада предсједнички кандидат Василијевић Александар. Зато оно пјевање ВИВА ВЕРО МОНТЕНЕГРО. То им је татерњи језик.
  Пети узрок је погром од 25.000 до 28.000 припадника Војске у отаџбини и њихових фамилија до Словеније (прави број никада неће бити утврђен до Судњега дана). Тада је масакриран цвијет Црне Горе по наређењу аустроугарског каплара.
  Шести узрок је злочин над више хиљада Срба из Црне Горе због тзв Резолуције ИБ-еа, када је више стотина убијено, а више хиљада мучено.
  Седми узрок је рушење Капеле по иницијативи Ватикана, који је послао свог човјека, дон Франциска који је понудио огромне паре да се Црна Гора покатоличи и сруши Капела. Почивши владика Данило Дајковић је то одбио и добио је једине демонстрације на Цетињу у ондашњој СФРЈ. Међутим ондашње комунистичко руководство је прихватило новац. Зато је и срушена Капела.
  И осми узрок је овај режим, који је настављач претходног геноцидног и који је уз помоћ Нато-а, Клинтонових, Олбрајтове и осталих зликоваца прво разбио заједницу са Србијом, што ниједном окупатору није успјело и то преко најскандалознијег референдума у историји ових простора. Затим су признали квази НАТО творевину и пљунули на коретну капу коју је Његош осмислио због жала за Косовом и на крају увели санкције мајчици Русији, која нас је штитила војно, новчано и дипломатски више од 300 година. Тако је само настављање Резолуције ИБ-а.
  Када убијете више од 50.000 најбољих и када више десетина хиљада прође судско полицијски терор, нормално је да Загреб пише азбуку са 2 измишљена слова, исти измишља по Павелићевом науму Боже опрости цркву и нацију. Нормално је ово застиђе и несојство.

 11. 0
  0

  Svi nesto filozofiraju, clanak je pun pogodak, a najbolji komentar je dao Vlatko.
  Moje posljednje Badnje Vece na Cetinju 2001 izgledalo je ovako:
  Vlaska Crkva, uredna sa slamom na podu kako i prilici tog dana. Mir i tisina. U crkvi mjesni paroh, moj sestogodisnji sin, ja i jedan mladi stranac iz daleke Finske. Objasnio mi je da uvjek voli da uoci Bozica udje u pravoslavnu crkvu, baba po majci mu je pravoslavka. Napolju, preko puta grupica montenegrinskih probisvjeta ciji je zadatak da plase narod da u crkvu ne udje. Te tihe noci, najvaznije u cjelokupnom Hriscanstvu moj brat u Hristu je bio finac. I to je to. Otisao sam iz Crne Gore i Cetinja, gdje su moji sinovi rodjeni kao 15-ta generacija u nasem plemenskom rodoslovu. I nemam trunku nostalgije i zaljenja. Mozda i zbog te Badnje Veceri i finca, brata u Hristu.

  Nazdravlje Bozic svima na IN4S. Hristos se rodi!

  • 0
   0

   „Ту династичку подијељеност унука и деде, искористили су Ватикан и Рим, пославши агента Балдаћија са крвавим лирама које је подијелио шачици присталица краља Николе и који су тада побили више стотина својих рођака, кумова, пријатеља.“

   Losa ti je istorija jer si preskocio one hiljade Crnogoraca (ukljucujuci zene i djecu) zvjerski pobijenihj od srpskih zandarma i nesoja u Bozicnjem ustanku.

 12. 1
  0

  Никад досад нијесам давао коментаре на текстове, али ме овај баш изнервирао. Све ово је пука спекулација и манипулација. А много шта једноставно није истина или је полуистина. Ја сам Србин, то ми је био и отац и ђед. И сви моји преци за које знам су рођени на територији данашње Црне Горе. О овдашњој олош елити и о слабо маскираним усташама у власти мислим све најгоре и, на жалост,осјећам понекад мржњу према њима. Али, не пада ми на памет да бјежим нигдје, зато што је Црна Гора моја и све у њој је моје. И не мислим да је Морава или Копаоник ништа српскије мјесто од мога Дробњака. Овај аутор не види шуму од једног дрвета. Скоро све што је написао о Црногорцима могао би да примијени и на било који други дио српског народа. Гласање за Вучића, издаја Милошевића, аутодеструкција и колаборација петог октобра и још много тога откривају озбиљну кризу идентитета и у самој Србији. Србија се саморасрбљава таман колико и Црна Гора, негдје чак и више. У Србији само српско име није доведено у питање, све остало јесте, и управо је тај Србин из Србије на то пристао. Чувати име, а изгубити суштину је исто што и теглити за собом празну и издрту врећу. Зато и постоје „прва“, „друга“ и „трећа“ Србија. Аутору би боље било да се тиме позабави. Ја не мислим да сам бољи од било кога, и гаде ми се све расне теорије, али „црногорску расу“ нијесу измислили Црногорци, већ управо Србијанци. Они су толико о томе трубили да ми се често гадило. Ни дан данас не можемо да убиједим „Београџане“ да смо ми Срби, Срби! Не дају, брате. А овај аутор оваквим текстовима само помаже овдашњим монтенегринским манипулаторима.

 13. 0
  0

  Nema na ovom svetu ni Srba ni Montenegrina. Nije Gospod govorio o Jevrejima i Grcima
  nego o čoveku i ljubavi. Pa ako ljubavi bude više kod svih nas (pa i kod Srba i Montenegrina)
  biće nas… Ovako, imam osećaj, da mlatimo praznu slamu.

  • 0
   0

   Da ti recem… genskih/ etnickih srba u Crnoj Gori postoji samo u tragovima… ali ih zato i previse neznavenih, inatnih, politickih, interesnih… razni su im tipovi – ala Savo Fatic, Matija Beckovic, Tomo Orahovac, Pedja Bulatovic, ini… Ovaj vas brat, autor teksta gore, vas provlaci kroz blato ali on to moze raditi i dozvoljavate mu jer je iz SRBIJE a kao takav je uber mensh za vas, u vasim ocima neprikosloven (bravo in4s, uspjesno obezbjedjujes svoj dohodak)… U komentaru se predstavljas kao vjernik 9sto me je i isprovociralo) pa te s’etujem da ne pominjes Njega vise jer krsis devetu Njegovu zapovijest – „Ne svjedoci lazno na bliznjega svoga“

 14. 0
  0

  @ F-22
  Razumijem ja tebe …
  Dje godj da si, pri sebi si! Svoj si brate.
  Nama najblizi, u srcima nasim.
  Koliko si godj daleko, toliko si nam blizi.
  Jednom, kad-tad, jos i mnogo prije nego se nadamo, zajedno cemo nalagati badnjake ispred Vlaske crkve!
  Nazdravlje nam Bozic!

 15. 1
  0

  „MOJ MILANE ,JABUKO SA GRANE“MENI SE SVE CINI DA OVAJ „VESELI „MILAN U POKUSAJU IZLASKA IZ BROZOVOG SINJELA NIKAKO NECE DA SHVATI DA SMO JEDNO IZ RAZLICITOSTI.NISTA DRUGO MOJ MILANE NEGO JEDNO IZ RAZLICITOSTI.U OSNOVI U POSTAVCI TVOJE TEORIJE JE VELIKI PROMASAJ.TI MILANE HOCES DA UNIFORMISES SRPSTVO KAO BIVSI SKOJEVAC,KOMUNJARA I VOJNIK REVOLUCIJE KOJI JE U POTPUNOSTI NEGIRAO SRBE I SRPSTVO U IME JUGOSLAVIJE.HOCES MILANE DA NAS UNIFORMISES,DA SVI NOSIMO TITOVKE,CRVENE MARAME I CRVENU ZVIJEZDU…SRPSTVO SE NIKADA NIJE MOGLO UNIFORMISAT,POGLEDAJ SRPSKE NARODNE NOSNJE ,POGLEDAJ TAJ CVIJET I LJEPOTU,NASE MILO SRPSTVO JE CVJETNA BASTA MOJ MILANE.POSLUSAJ NASE PJESME MOJ MILANE I CUCES SIMFONIJU RAZLICITOSTI U ISTOM JEDNOM I NEDJELJIVOM MILOM SRPSKOM GLASU,GLASU SUMADIJE,METOHIJE,SREMA,ERCEGOVINE,CRNE GORE,BOSNE,LIKE ,KRAJINE,DALMACIJE,SLAVONIJE…POSLUSAJ JEZIK,LIJEPO,LEPO,LIPO „LISTOVI SU JEDNOGA CVIJETA“,LISTOVI SU NASEGA MILOGA SRPSTVA.OSTAVI SE MILANE POTENCIRANJA RAZLICITOSTI NA TEMELJIMA ISKLJUCIVOSTI PO NEKOJ TVOJOJ“RASNOJ“TEORIJI.KAZES DA JE USEIN BOLT NE TAKO DAVNO OBORIJO REKORD CRNOGORSKE VOJSKE U BJEZANJU PRED OMER PASOM LATASOM .PODLO I NISKOTNO A I OCEKIVANO OD BIVSEG PORAZENOG BROZOVOG VOJNIKA.ZABORAVIJO SI MAKANJO DA KAZES DA SU CRNOGORCI SRBI MORALI DA SE POVLACE PRED LICANINOM SRBINOM KOJI JE ISTO KAO TI RATOVAO POD TURSKOM ZASTAVOM ISTO KAO STO SI TI POD BROZOVOM PETOKRAKOM.JEDINA RAZLIKA MEDJU TOBOM I MIHAJILOM LATASOM JE TA DA JE ON MORAO DA PROMIJENI IME U OMER,A TEBI JE BROZ PUSTIJO IME A ULOGE SU VAM BILE POTPUNE.CAK MOGU DA TVRDIM DA JE OMEROVA ULOGA BILA CISTIJA I CASNIJA OD TVOJE KOMUNJARSKE ULOGE.EVO ZASTO MOJ MILANE ,ZATO STO JE MIHAJILO SA PROMJENOM IMENA SEBE JASNO SVRSTAO U NEPRIJATELJE SRPSKOG NARODA.A TI SI MOJ MILANE ,OSTAO U IMENU I PRIHVATIJO ODLUKE DREZDENSKOG KONGRESA DA SU SRBI I SVETA SRPSKA CRKVA NAJVECA PREPREKA U OSTVARIVANJU VASE KOMUNJARSKE REVOLUCIJE.I STA STE RADILI I RADITE ZADNJIH 100 GODINA TO TI DOBRO ZNAS U IME TE REVOLUCIJE.OMER JE PROSLOST A VI JOS JASETE I TRUJETE SRPSKI ROD.VECEG ZLA OD KOMUNJARA SRPSKI NAROD NIJE U SVOJOJ DUGOJ ISTORIJI NIJE IMAO.

  • 1
   0

   @ SITNI ZUB

   I sam znas, stotine bi tereta moglo da se stavi na naseg covjeka, pa se ne bi pogrijesilo!
   Iako smo Srbi, ne bilo koji, nego Srbi iz Crne Gore, Crnogorci – grjesni smo ljudi. Samo smo ljudi!
   Hiljadama se pretjerivalo o junastvu Crnogoraca. Najmanje smo to cinili mi!
   Ali niko, niko!!! nas do nesrecnog Milana ne optuzi za grdni kukavicluk!? … Stizali nas nijesu u bezaniji!!!???
   Zato je njegovo pisanije PODLO!
   Odvratno, sracunato da nas povredi i razveje u kukavice!? Nas i nase stare, koji smo sve, bas sve da jesmo, samo jedno, jedino nijesmo. Nijesmo kukavice i pobegulje!
   Kako je ta puska kolumnisticka, umalo da kazem komunisticka, corkom gadjala u nas ponos i nasu cast!
   I on povjerovao, zar, da je nama uze pritegnuto bas na tu stranu!? Na navodno herojsko samoljublje primitivnog gorstaka!?
   Kako on pojmiti ne moze, iz perspektive palanackog egocentrizma, da je u ovoj gladnoj Planini covjeku sve bilo prece od sopstvene i tudje potvrde o junastvu! Kako se to podrazumjevalo, a sve drugo nije!!!
   Kako si ovdje morao da sustopice dokazujes da si covjek, a ne sjekac! Cojak da si, cojstven!!!
   Pa kad nijesi, za dzaba ti junastvo!
   Mnogi je junak ovdje prosao bos po trnju, jer ljestvicu, cojsku ljestvicu preskocio nije!
   Jer, mi bejasmo unavidili da smo bolji, u svemu bolji, od svakog u svemu bolji!
   Kako i danas u to vjerujemo, pa kad shvatimo da nijesmo, kako niko nije, onda patimo i sami sebe najgrdje opadamo. Ne treba nama drugi sudija, jos i brat sribijanski sudija da nas kastiga, kako smo sebi najstroziji.
   Spremni da sebi priznamo, sto drugome necemo!
   Bas je on, vrli bratski kolumnista, otud razumio dje nas zulja! Za pogrjesno nas mjesto prihvatio, punih saka, prazne glave!
   A hiljade je mana mogao da nam nadje, ako mu je to bila rabota, i neka mu je, pa da pametan zacuti!
   Ovako, zalud je mastiljario. Nikome na korist!
   A mogao je kao covjek da nas bratski ispsuje, zabrinuti i dobromisleci brat da nas izgrdi!
   Pogrjesio ne bi!
   Kako neznanje, nikoga, pa ni njega nikoga, na nista ne obavjezuje.
   Jos i obraz kalja bahatome!

  • 0
   0

   postuj covjeka pa da je do juce na tebe pucao, toga se treba drzati ali mnogi to nece da shvate,ali su spremni da nam dijele lekcije.
   ima u nekadasnjim prostorijama UDBE valjda sada BIJA strai papiri i isto mastilo iz toga vremena gdje vrse po potrebi dopisivanja ili ispravke svoji zlih djela koja su nam cinili,pricao mi je to jedan njihov bivsi,ko za koga radi i zasto treba sami da odgonetnemo,na nama je da svjedocimo onoliko koliko znamo pismom istinu,bila kakva da je, ali da je istina ,svidala se nekome ili ne,jedino tako mozemo iz ovga brloga koji su napravili,mute ga neki ponovo,ali tesko je da uspiju,sve mogucnosti su iscrpljene ,ostali su ovi portali,treba samo malo imati njuha lako ih je otkrit.ja recimo lako otkrijem ove neke nove „vjernike“ne trebi mnogo nego par rijeci naravno nasmo,odmah iskulja iz njih njihova „vjera“,to se s godinam stice ,zato samo smireno,bez emocija,sve ce doci na svoje mjesto!

 16. 0
  0

  „(али нисам сигуран ни да је Словенац данас Словенац у смислу у коме му је то прадеда био)“
  A да ли је аутор текста сигуран, да је црногорац данас црногорац у смислу у ком му је прађед био, и ту треба размислити.
  Текст је опет базиран на црногорце, и уочавам један термин „монтенегрин“ који ми се свиђа, само у контексту у којем је употребљен и надам се да ће тај термин ући у уши и јасно правити разлику од термина црногорци. Мада, руку на срце ни то није једноставно. Ми у Црној Гори имамо неколико врста црногораца, а сви смо заправо СРБИ, свиђело се то коме или не. Имамо : Милогорце, Ранкогорце (најгора могућа фела), Монтенегрине (ови што пјевају евива монтенегро-нажалост претежно цетињани), Умјерене црногорце, Праве црногорце (тако себе називају-изјашњавају се као црногорци а србе сматрају и воле као браћу-пишу и говоре српским језиком) и имамо Србе из Црне Горе..Али и поред тога, поред ових подјела.. СКОРО СВИ МИ СЕ ОСЈЕТИМО ПРОЗВАНИМ КАДА СЕ У НЕГАТИВНОМ ИЛИ МИНИ НЕГАТИВНОМ КОНТЕКСТУ ПОМИЊУ ЦРНОГОРЦИ. Јер ми живимо у Црној Гори, то је наша држава. Јесте да већина нас (ПРВИ ЈА) увијек навијам за Србију у било којем спорту против Црне Горе. Нажалост јер смо одрасли у подјелама, и неколико наших генерација је управо та ПОЛИТИКА отуђила од матичне државе, АЛИ НИЈЕ МИ КРИВО. То навијање за Србију и дизање 3 прста увијек и ђе год је узело маха и за нас је касно ми ћемо вазда навијат за Србију, и србоват. Али што ћемо када се политика промјени, кад падне ДПС и дођу Срби на власт. Кад се промјени химна, застава. Нећемо ђецу учит да воле другу државу више него своју, то не смијемо.
  Јер за то неће имат разлога, а ми смо имали. Опет кажем. И ми смо Срби, али из Црне Горе и по томе смо такође у том одређеном смислу црногорци. Ми не можемо никако бит србијанци, јер бит Србин и србијанац исто није. Тако да треба превазић те неке дневно-политичке теме и бити опрезан што се тиче ових „нових-старих нација“. И треба избјегавати бројке и бит опрезан са њима и не вјеровати слијепо пописима становништва, нити статистикама.

 17. 1
  0

  И стварно ми нису јасни ови текстови. А да, присјетих се она наша 4 осцила, што се леђима огледују. Па ми и паде на памет. Можда је и то тако са ралогом. Јер се ово претвара нажалост у препуцавање Срба. Јер се ја, као васојевић ( то је оно племе из којег је ђед Карађорђа дошао у Србију) и као србин из Црне Горе ( она држава која је стала на браник српства на Мојковац- није Мило тад био на власт) и као Србин из Црне Горе ( то су они који пишу и зборе српским језиком) и као подгоричанин ( они подгоричани што србују вазда и 3 прста дижу и не живе тамо горе у Београд но ту су окружени шиптарима и оно што се вели су на прву линију) па и ето могу рећ као човјек илити чоек не слажем са овим текстом и у мени изазива неку нервозу и нелагодност. Но како смо кренули, никад она наша 4 слова нећемо обрћат.

 18. 1
  0

  „Moj Milane, rasisto sa grane“. Sto ne napisa tekst od soju i nesoju u Srbiji (i „srpstvu“ sto godj da to znaci – a nekada je znacilo samo „pravoslavlje“). Stari Grci su se dijelili po gradovima (geografiji), u Rimskoj imperiji – Rimljani su postali, pod Karakalom – gradjani jedne imperije (umjesto gradjana Rima – gradjani imeprije)? Od mjesne pripadnosti do „globalne“ ideje. U Turskoj imperiji narode (mileti) su dijelili po vjeri/crkvama (odatle i „srpski milet/raja). Nazalost, u 19-om vijeku nastaju moderne nacije opet na osnovu drzavne pripadnosti (nacionalne drzave) i tu nastade – zajedno sa drzavom Srbijom – moderno sprstvo. Ali, na Grasaninovu (a i vasu „srpsku“) veliku zalost, knjaz Danilo proglasi svjetovnu drzavu Crnu Goru. I stvori – u skladu sa tadasnjom modom – Crnogorce. Jer, moderne nacije izviru ponajvise iz drzave (naravno i kulture, jezika, istorije – zato nam sve to danas sistematski kradete – primjer „sv. Jovan Vladimir“). Zato sto su imali svoju drzavu, autenticnu kulturu, jezik, autokefalnu Crkvu, i naciju – Crnogorci su kost u grlu srpstva. Jer, lako vam je svojatati Bosnjake (Srbe), Hercegovce, itd. oni nemaju nijedan drugi identitet da se oko njega formiraju kao nacije. Samo ova ukleta Crna Gora sto je uvijek „tvrd orah“ – velikima.

  Jasno je da ne postoje genetski ciste nacije. Svi smo mi mjesanci. Sa malim razlikama. I upravo te razlike, odnosno, „narcisizam malih razlika“ (Frojd) cini da se ovoliko svadjamo, vrijedjamo i prijetimo. Svi smo mi ljudi. I, jedino tacno sto si napisao, jeste da medju ljudima ima „i soja i nesoja“.
  Ako bi te sudili po tekstovima (ne znam te kao covjeka, pa necu da vrijedjam) ti, moj Milane, pises kao jedan veliki rasisticki nesoj.

 19. 0
  0

  Da nema Srba nebi bilo Mihajla Radoicica,Adzica,Sukovica…koji su posvetili zivot da blate srpski narod jer oni neznaju o nicemu drugom pisati nego o strasnim Srbima.Takva posvecenost nije zabiljezena cak ni kod Hrvata.

  • 0
   0

   Mas’o speaking smoju – Prodji se Ti nas Crnogoraca. Nijesmo tvoji, nijesi ni ti nas – ako ti odgovara budi nam komsija, drug I brat – imamo pruzenu, a I pruzali smo je vazda, ruku svima… samo kao ravnopravni, ni bolji ni losiji od drugih, pa nas takve I gledaj.
   Za sve ostalo (ala Savo Fatic, Matija Beckovic, Tomo Orahovac, Pedja Bulatovic, ini)… zelja ce ti bit!

    • 0
     0

     Mas’o speaks to smoje – upravo si svojim gore komentarom podcrtao nase razlike… razlike koje se mjere parsecima, eonima… ali na srecu ti nijesi reprezent svoje vrste, kako bi se volio predstaviti…

     • 0
      0

      Razlika izmedju nas je sto se mi veselimo Djokovicu a vi dozivljavate mozdane udare.Ti jadan igras nogomet na Obilica poljanu.

 20. 1
  0

  Неке ствари из текста треба посебно подвући, нпр. она о расној супериорности и још додати, као илустрацију мисао Св. Николаја Жичког: „Лепи људи без лепих мисли су једна велика лаж.“

  Што се тиче идеје од колективној бежанији Срба из Црне Горе то, поред тога што је јако тешко очекивати (неусклађено је с менталитетом) , још је и стратешки неоправдано. Испада да се и акција „Олуја“ десила зато што су се за њу сабрале „историјске околности“ (у суштини, апстрактан појам, иза којег се многи крију) , а не зато што је неко тако хтео, и у Загребу, и у Београду. Тамо Крку, на Косову Дечане, Пећку патријаршију, овде Острог, Морачу, Савину… препустити онима који не знају шта ће с тим, да би све то претворили у музеје… г. Миленковићу, очекивао сам више „става“.

  Двеста хиљада пробраних Срба у Црној Гори уопште није мали проценат. Нек у Србији има два милиона који неће продати (у шта сумњам, чак ни себе не бих смео да убројим ту) , то је много више него десет милиона нечег непрекаљеног. Несој се, г. Миленковићу, политички организовао свуда, само се крије иза ових или оних имена. Соју недостаје организације:)

  Немогућ је „двојни идентитет“, Србин и Црногорац нису исте категорије појмова, односе се један према другом као род према врсти, па тако не могу бити посматрани паралелно. Ту греши г. Миленковић, а греше и понеки који га оспоравају.

  Немац (Алеман) и Аустријанац није двојни идентитет, у питању је род (Алеман) , који собом обухвата и Аустријанца (Алемана, који станује у „Источном Рајху“, Остен-рајх) .

  Рус и Белорус или Руси и Малорус (Украјинац) није двојни идентитет. Рус је житељ целе Руси, а Белорусија и Малорусија су само поједини делови те Руси.

  Румунија и Молдавија… и тако даље.

  Србин и Црногорац није двојни идентитет, у питању је род (Србин) који собом обухвата врсту (Црногорац) , дакле не два идентитета, него један идентитет с много диверзитета, од којих су неки и државотворни.

  Српство је старије од Србије и Црне Горе, Срби су само у Средњем веку имали 5-6 држава и имаће их ко зна колико још. Српство има много рукаваца, од којих неки воде чак до Чешке и Немачке (Венди, Лужички Срби итд.)

  Сваки пут кад превазиђу своју ускогрудост, локализам и добију креативни замах, Србија и Црна Гора почну да се приближавају. Данас су Србија и Црна Гора, бивше југословенске републике, у фази локалистичког самозатварања, без слуха за дубље основе своје културе.

  Да би се приближиле једна-другој, потребна је нација која ће их обе обухватити. Идеја о нацији садржана је у дубоким, метафизичким струјањима, која теку испод физичких граница обе земље, између којих су координацију преузели најнижи слојеви друштва (ви их сами препознајте) , лишени било какве везе с метафизиком државе, из које су деловали прађедови.

  Повратите се на те изворе, имаћете велику нацију, препознату и утицајну. А административне границе пост-југословенских торова престаће да се посматрају као психолошке и, чак, цивилизацијске.

 21. 0
  0

  @ g. Dujovic

  Vjerujem da je sa Vama najlakse se sloziti da ne moramo u svemu da se slozimo!
  Uostalom, svaki pokusaj da se naucno analizira, utemelji i objektivizira “ identitetsko pitanje “ slavno je propao jos tamo skraja 18. i pocetkom 19. vijeka
  Ipak, i na svu srecu, identitetsko pitanje nije ostalo na goloj ledini. Naprotiv!
  Negativisticko tumacenje je bilo od najvece koristi, kada nas je poducilo da izvoriste identiteta zalud ne tragamo u nacionalnoj, religioznoj, vjerskoj ili bili kakvoj trecoj pripadnosti nekome- necemu!
  Jos je i receno da je “ idetntitetsko pitanje “ u osnovi vulgarno, kako se ono ne bavi mnozinom pitanja o identitetu, nego samo jednim : Ko sam, sta sam ja!!!
  Da budem potpuno precizan, identitetsko pitanje u potpunosti korespondira sa onim sto se u matematici naziva iskazom identiteta : “ a je a“ ili matematicki, a?a!
  Sto je tautoligija, dakle, neupitna istina.
  Tako smo dosli do jednog praznog suda koji nam nista ne govori. Ali ne treba ocajavati!
  Nama je potrebno neko svojstvo, ili neka rijec koja nuznu istinitost iskaza identiteta nece narusiti. Nesporno najbolji kandidati su : misljenje, iskustvo ( pamcenje ), djelo ( djelanje )!
  Svako ovo svojstvo je individualno, tj. subjektivno!
  Svaki pokusaj da se spoljnim uticajima i agensima objektiziviraju pobrojana svojstva jedinke ili grupe ljudi je van svake sumnje pogresan, jer bi u tom slucaju ta jedinka, ta grupa ljudi,bio, bila, nesto sto je samo predstava o njemu, njima, van njegovog, njihovog misljenja, iskustva i delanja!?
  Nas identitet, dakle, nije fizickog svojstva i fizicke pripadnosti, vec iskljucivo proishodi iz medjuzavisnosti misljenja, iskustva i djelanja pojedinca- grupe ljudi!
  Kada se misljenje, iskustvo i djelanje vece ili manje grupe ljudi, u odnosu na neke druge grupe ljudi, relativno cesto ponavlja onda imamo produkciju identiteta. Onda se ta zajednica identifikuje svojim misljenjem, iskustvom i djelanjem, unutar sebe i prema spoljnom svijetu!
  Eto, zasto Srbin iz Crne Gore, Crnogorac, uostalom kao i svako drugi, ima svoj, samo svoj i samosvojan identitet, koji nije nuzno nacionalni!
  Kada jeste, on je nuzno srpski, iz istih razloga, misljenja, zajednickog iskustva i djelanja! Mnogo vise nego zbog krvnih i genskih povjeznica.
  Kako ste vi bili potpuno u pravu kada ste analizirali nacionalni identitet Crnogoraca kao srpski, a grijesili kada osporavate identitetsku dvojnost! Kakva je tipicna za sve Srbe kojekude, koji nijesu imali tu srecu da istorijski prozive u zajednici, u zajednickoj nacionalnoj drzavi, kao neki drugi narodi! Da imaju jedno jedinstveno misljenje, iskustvo i zajednicko djelanje u okviru jedinstvene nacionalne srpske drzave.
  … Pa im eto ne smeta, sem sacice pameti neprizvaniih, da budu nacionalni Srbi!
  Kako identitetska dvojnost nije nikakva apstrakcija.
  I moze, a ne mora – kako ja to ne sporim, da bude smetnja srpskoj svedrzavnoj konstituciji u buducnosti!
  Ali to je jedno sasvim drugo pitanje i tema.

  • 0
   0

   У принципу се слажем, само не видим у каквој је то колизији с оним што сам ја рекао:) Барем не довољној за диспут:)

   У сваком случају, кад се изместе из своје шире културе (Српства) Црногорцима остаје духовни провинцијализам и међусобна племенско-гангстерска прегањања. И можда оно што наш заједнички пријатељ г. Машја назива „ситним задовољствима“. А то их, видимо, не подмирује… Видите на шта личи слога и државотворни консензус, данас:)

   • 0
    0

    Nema nesporazuma, bar sto se mene tice, g. Dujovicu. Naprotiv, odlicno se razumijemo i kada se u svemu ne slazemo, kako je to vaznije i svakako pametnije.
    Vasa poslednja recjenica svjedoci da ste me u potpunosti razumjeli!
    I ja Vas, naravno.
    Sto se identitetskog pitanja tice blogovanje svakako nije odgovarajuci format za ozbiljniju raspravu.
    Kako sam to morao da znam i prije nego sam pretenciozno pokusao da komentarom tek tako rijesim jedan odvec slozeni fenomen.

 22. 0
  0

  Шта бих могао да одговорим ја, на ове Ваше речи? И ја сам у главном граду Српске, као и Ви и додајем још само ово: Амин, Боже!

 23. 0
  0

  ,,DUPLI PAS,,
  Ovako se ova igra zove u fudbalu, nadjes nekog Batica , DZeja , Milenkovica , Cedu Jovanovica ili ti DJoganija koji PLJUNU po crnogorcima,
  a onda se ovamo pojave , Noak Kilibarda , Noak Andzic, Vukovic itd da brane crnogorce.
  A i jedni i drugi to rade za PARE, jedino nemogu da dokucim sto Gojko ovo dopusta

 24. 0
  0

  jedino nemogu da dokucim sto Gojko ovo dopusta

  Одговори

  za sve treba vrijeme ,ovo ti doje kao kod Rimokatolika cistiliste

 25. 0
  0

  Овдје се у суштини ради о сукобу генерација, Миленковић је испровоцирао ове 60+ дртине да се јаве и говоре о србоцрногорству. Тако је у свакој православној фамилији у ЦГ данас, оне генерације које су индоктриниране у вријеме комунизма и даље као кокошке откинуте главе говоре о црногорском српству. Ми који нисмо били дио тог система са дубоким презиром гледамо на све то и према ЦГ имамо однос исти какав је имала омладина крајем 19. и почетком 20. вијека. То није наша држава!

 26. 0
  0

  Dobro si ti to izucio prijatelju!
  Komunisti nista drugi radili nijesu od 45. naovamo, nego sirili srpstvo u Crnoj Gori, crno li ti je znanje!? … Kako je to njima bio jedini i najvazniji zadatak!
  A vi koji nijeste bili dio sistema, koji ste sa prezirom …
  A znas li ponesto o sistemskoj gresci u covjeka? … Ono, kad prolupa nacisto!?

 27. 0
  0

  Djikane, hvala na lijepim rijecima! Moram reci da ipak nijesam pesimista na duge staze. Ovih 40% u CG koji se ne odricu srpskih korijena i pored nevidjene medijske hajke i apartheid-a ipak nesto znace. Bice jos koje pravo Badnje Vece u Vlaskoj Crkvi. Sto je jednom prilikom rekao ruski Car ( a samo je Bog visi od ruskog cara): Najdemsa!

 28. 0
  0

  ,…ка из руге то би у почетку… док одједном они загустише уљегоше у крупне ријечи…“
  И управо наслућујући у ком правцу ће се развити дискусија у претходном јављању на један други текст
  благо сам указао и аутору а и Гојку:Затечен сам твојим текстом а и Гојковом ћутњом“.
  Даље,рекао сам ,,играј за свој тим Милане“.А играти за свој тим је играти за а и са онима који су под Рудником у Руми на Палама ,Бару скопској Црној Гори Пакрацу али и у Чикагу.
  Није наше да омаловажимо противника.Нама треба резултат.А добар резултат ће бити :повећан наталитет ,стабилна економија уређене болнице а наши факултети у врху светских листа.Изучавање наше историје а и гуслање зашто да не.Изграђивати и улагати у часну елиту да друга страна увек може рећи:имам РЕЧ од ЧОВЕКА.
  Тада ће се нашим противницима -само рећи- како је говорио мудри старац.
  А и да ли су Иво Андрић или Меша Селимовић били баш 100% Срби?
  Народ(већина) је као вода бира краћи и лакши пут.

  Тако се за сваки народ кроз историју могу наћи падови и посрнућа Елита је та која мора да води и буде на стражи.

 29. 0
  0

  Ovdje je potrošeno mnogo vremena i rada da se nekima dokaže nedokazivo kao i drugima ono što oni ne vide kod zdravih očiju. Imam osjećaj da su neki vezani za istoriju istom vezom kao za religiju. Vjeruju bezrezervno u nešto uprkos pozivima da se upotrijebi um i racionalno sageda stanje „na terenu“. Zašto jednostavno ne priznamo da se neki osjećaju kao Aškalije, neki kao Romi, da ima tu i Cincara, Vlaha, Kara Vlaha, neki se osjećaju kao Srbi a da pri tom priznamo da ima i Crnogoraca. Crnogorci, koji su očigledna činjenica, postoje i svi ih iz okruženja priznaju kao naciju samo Srbi osporavaju tu činjenicu. I ono malo Srba koji ih (pro forme) priznaju nastoje im pripisati najgore ljudske i karakterne osobine. Rođenu braću tih Crogoraca koji se iskazuju Srbima (a koji su po svim kriterijumima i u suštini isti) nazivaju samo najboljim predstavnicima svoje nacije. Nije mi jasno kako to da samo nacionalna odrednica može toliko uticati na promjenu stanja i odnosa prema nekom. O čemu se tu radi? Poneko vam ovdje pripiše pomiješanost sa nekim, kako kažu, nomadskim narodima. To se odmah od strane Srba nazove fašizmom ali za to fašizma nema kada počnete generalizovati Crnogorce i davati im najgore epitete i pripisivati im najgore karakterne osobine. Istina je da u CG trenutno na vlasti sjedi jedna grupa usko interesno povezanih ljudi kjima je novac=Bog. U tim redovima ima, priznali vi to ili ne, pripadnika svih nacija iz okruženja CG. Ima i Srba i te kako. Ljubav prema novcu nema nacionalnu odrednicu. Oni su tu đe jesu i nikako se ne smiju skidati sem regularnim izborima. E sad, treba se zapitati, zašto su na vlasti toliko dugo? Ima li tu zasluge ovih koji ne priznaju činjenično stanje vezano za samostalnost CG države, nacije i ponovni početak rada CG pravoslavne crkve koja je nesumljivo postojala. Mislim da ima i to velike. Mislim da se u strahu od vas, manjinski narodi, opredjeljuju za nekoga ko će im obezbijediti kakav takav status, u sada već, osamostaljenoj državi CG. Oni u sastavu ovih kojima je novac=Bog, kao i sa onima kojima je lako manipulisati (što i vi pokušavate činite u većini textova na ovom portalu) čine većinu u CG. To su činjenice!!! Volio bih da mi neko ovdje objasni zašto poistovjećujete svakoga Crnogorca sa trenutnom vlašću u CG. Zašto niko pošten u CG ne bi smio voljeti svoju državu onako kako Srbi vole Srbiju?

  • 0
   0

   Pozdravljam Varvare i Meraklije dvije pobratimske grupe i da se Nislije i Podgoricani i dalje bratski drze kako dolikuje gradskim momcima.Meni je prosto zao sto ti radim jer ti sve dublje i dublje ulazis u tu svoju psihozu…ocu reci lijeci se covjece.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here