Насловна Поглед „Шофранчево поимање лопте“

„Шофранчево поимање лопте“

4
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Саша Др Ђуровић

Не бих о том ко навија за Црну Гору а ко против, мада ми се не допада тренд навијања против државе чији сте држављанин али покушавам да разумијем. Баш као што има немало Срба по сред Београда који навијају против Србије из простог разлога што те резултате извојеване на спортском терену присвоје политички пилићари. Испразним причама колико је уложено у одређену спортску грану па ето, њиховим заслугама, су резултати постигнути, отприлике.

Па онда, рецимо, кад Ивана Шпановић освоји медаљу то се третира у србијанским медијима као да је сам Вучић скакао у даљ. Не бих ни о фудбалу претјерано, мада нијесам лошији стручњак од оних у савезу будући да тамо осим Савићевића практично да и нема особа из фудбала. Тај Ђурђевац је пристојан човјек ал какве везе он има с лоптом, тв спикер човјек био, ил се варам? А он је перјаница још. И фудбалски као и други спортски савези су формирани партијски, просто невјероватно а апслутно тоталитарно, миљама далеко од демократије. Него није тема.

Нешто друго је мени ту индикативно, тај Шофранац који је преносио утакмицу па ми је јасније зашто гро и оних ултра црногораца кад он преноси утакмицу стави тв „on mute“. Вели он да је Тумбаковић имао сјајан циклус?! Сјајан циклус а нигдје резултата, ако је коначни резултат требао да буде учешће на ЕП а јесте вајљда. У спорту су макар резултати мјерило, и нико их са фудбалском репрезентацијом која од старта самог броји два до три квалитетна играча и 8 сувих просјека, нико није направио резултат ако изузмемо Крањчара који је био близу а ког сам бранио кад је требало. Просто ми је било жао човјека, смијењеног уз смијешно образложење да је био алкохоличар. Све и да јесте, па Фергусону се нос црвени као паприка па је СЕР, а Дуда Ивковић ми је сам рекао да обично „опали“ боцу вискија пред меч.

Али они су спортске величине јер су имали резултате. У спорту је мјеродаван једино резултат. А кад поменух евентуалне (јер ја Цица пијаног у Загребу бар нијесам видио, можда је пио само у Црној Гори…) „аномалије“ већ уз услов да тренер не прави проблеме и да екипа због тог не испашта, а колико знам због Крањчара није испаштао нико.

Него ни то није тема. Тема је један потпуно идиотски, накарадно преварантски модел понашања који је у Црној Гори установљен уназад скоро три деценије који подразумијева превару „сналажење“ и лоповлук као једини начин да се добро живи, да се остваре материјална добра и „резултати“.

Па у складу са тим наречени Шофранац у једном тренутку преноса рече, цитирам „лопта је изашла у корнер од Марушића, ал’ можда судије нијесу видјеле..“!? Просто невјероватно. Живио сам у Њемачкој, да је то на њемачкој државној телевизији рекао спикер моментално би остао без посла а могуће да би био и процесуиран јер наводи на марифетлук, на погрешну перцепцију која наводи на аморал који „навија“ за лаж и превару. Јер „можда судије нијесу видјеле“!? Асистент спикер му реће „превише су добро плаћене судије да не би добро видјеле“!?…

Апослутно је јасно да је матрица „добре“ егзистенције у Црној Гори фукарлук и обмана и онда је ТВ спикеру „сасвим природно“ прешло у навику, да навија да судија није добро видио него да се преваром дође до резултата. Макар то био и безначајни корнер, најобичнији!?

А онда је Шофранац „маестралну ролу“ гарнирао антиципацијом да још није све изгубљено, јер Црна Гора има шансе да се пласира на ЕП, ако добије Пољску у Варшави 0:1 а Данска код куће изгуби од Румуније 1:2. То није „депресивни оптимизам црногораца“, то је потпуни идиотизам који апсолутно елиминише присуство здраве логике која подразумијева рад, ред и дисциплину, а која фаворизује марифетлук и узда се у помоћ другог, просто невјероватно.

Треба човјеку рећ да ће примит’ плату и ако буде објективно извјештавао, менталне хигијене ради.

4 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ja mislim da je problem u igračima u svim reprezentacijama bivše Yu.Recimo,hrvatski profesionalci koji igraju u vrhunskim evropskim klubovima ,ni pola svoje sposobnosti ne koriste u reprezentaciji.To sami hrvatski poznavaoci fudbala tvrde.Osim toga bojkot je veliki prema Sukeru i Mamicu.Srpski profesionalci iz velikih evro klubova ,su godinama bili takodje bukvalno paunovi na terenu.Sada je konačno Muslin uklopio neke iskusne sa mladim igračima.Crnogorska reprezentacija je dobra ekipa sa nestalnom formom.Mislim da nije problem trener ,koliko sam savez.Slažem se sa piscem teksta da samo Dejo tu vredi.Naravno, ne može sam da pravi ekipu ako u savezu ima amatere.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here