Насловна Политика Шодер: Присилно расељених у свету више од 65 милиона

Шодер: Присилно расељених у свету више од 65 милиона

1
ПОДИЈЕЛИ

Броj присилно расељених људи широм света поново jе порастао и сада има више од 65 милиона присилно расељених, што jе веома забрињаваjуће, jер jе то као броj грађана неке од европских земаља – Француске, Велике Британиjе, Италиjе, изjавио jе данас шеф Представништва Високог комесариjата УН за избеглице УНХЦР у Србиjи Ханс Фридрих Шодер поводом Светског дана избеглица.

„Нажалост, када обележавамо Светски дан избеглица ове године 20. jуна, на сваких 113 људи у свету, jедан човек jесте присилно расељен, а свакога минута, 24 особе биваjу присилно расељене, а то jе брже од ритма нашег дисања и веома смо забринути због тога“, рекао jе Шодер Танјугу, представљаjући традиционални извештаj УНХЦР-а „Глобални трендови“.

Навео jе и да jе присилно расељавање дуплирано за мање од 20 година, jер jе присилно расељених 1997. било 33,9 милиона, док jе броjка коjа данас важи- 65,3 милиона.

Извештаj „Глобални трендови“ УНХЦР-а показуjе и да на сваког избеглицу долазе два интерно расељена, често у условима опасности, као и да се девет од 10 избеглица налазе у сиромашним или средње развиjеним земљама.

Посебно се напомиње да деца чине око половине популациjе избеглица и да их jе само 2015. године било 100.000, било самих, одвоjених од родитеља, било заjедно са породицом.

Tакође, више од половине свих избеглица под УНХЦР заштитом, долази из три земље- Сириjе, Aвганистана и Сомалиjе, а половина свих избеглица смештено jе у осам земаља- у Tурскоj, Пакистану, Либану, Ирану, Eтиопиjи, Jордану, Kениjи и Уганди.

„Глобални трендови“ упозораваjу да се опасности повећаваjу, да много више људи пати и страда, те jе тако, само на Mедитерану, 10.000 људи погинуло од 2014, а само 2015, смрт у таласима нашло jе 3.771 избеглица.

У извештаjу се наводи и да смо сведоци и смрти избеглица и на копну, да се дижу ограде, људи враћаjу, да се пуца на њих и користи сузавац, као и да су у порасту ксенофобиjа, расизам и популизам.

Tакође, истиче се да постоjи „опасно стапање“ избеглица и миграната, што jе резултирало погрешном политиком имиграциjе, као и да земље све теже сарађуjу и раде заjедно, што продужава патње избеглица.

УНХЦР апелуjе да jе ситуациjа таква да су ургентна решења неопходна, да решавање узрока присилног расељавања треба „подићи на листи међународних приоритета“, да jе заустављање ратова jедини начин заустављања избеглица, те да земље мораjу радити заjедно и да ту „нема плана Б“.

„Подела одговорности не значи пребацити jе неком другом“, стоjи у извештаjу, а истиче се да jе присилно расељавање дугорочан „мегатренд“, те да зато захтева и дугорочан одговор и политику, као и да се мора више радити на враћању присилно расељених, будући да се свега 0,66 одсто избеглица вратило своjим кућама у 2015.

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here