Насловна Друштво Societe Generale, Ловћен и Прва банка за смањење камата

Societe Generale, Ловћен и Прва банка за смањење камата

1
ПОДИЈЕЛИ

Након што су представници Владе и црногорских банкара договорили додатно смањење каматних стопа, представници три црногорске банке су у разговору за ЦдМ поручили да благонаклоно гледају на Владину економску политику.

pad-kamate

Из Societe Generale банка Монтенегро су нам казали да улажу сву своју енергију и вјештине за постизање високог квалитета својих услуга, како би допринијели већем постизању задовољства клијената.

„Познато је да каматну стопу диктира тржиште и да је Societe Generale банка Монтенегро једна од системских банака у Црној Гори која помно прати дешавања и цјеновно је врло атрактивна за постојећу понуду кредита. Уколико тржишна ситуација буде одговарајућа, банка ће сигурно смањити каматне стопе у односу на околности сваког појединачног тржишног сегмента“, казали су за наш портал из ове банке.

Како су додали, сматрају да ће напори и мјере које буду предузете по питању повећања атрактивности каматних стопа допринијети већој активности привреде, а самим тим ће се та активност одразити на грађане.

Заједнички труд више чинилаца може допринијети већем ангажовању привреде и бити добра предиспозиција за даљи развој. Очекивања су да судски систем и његова ефикасност у будућности буду подршка бржој реализацији наплате колатерала кроз благовремено окончање судских поступака“, истакли су из Societe Generale банке.

Из најмлађе банке на црногорском тржишту-Ловћен банке су нагласили да су настали са намјером да подрже даљи раст и развој националне економије, те да ће свака активност Владе у том правцу бити прихваћена.

Ловћен банка је за овај кратак период свог пословања од четири мјесеца, већ дала допринос у овом правцу, нарочито када су у питању микро, мала и средња предузећа, кроз кредитну линију са нашим стратешким партнером, њемачким инвестиционо-развојним фондом ДЕГ-ом (КфВ група)“, наводи се у одговору ЦдМ-у.

Из Ловћен банке додају да банке морају бити носиоци развоја економије земље у којој обављају своје пословање, те да је сарадња банака и привреде кључна за економски раст.

Из Прве банке Црне Горе су навели да су они почели са процесом постепеног смањења каматних стопа на кредите још крајем 2014. године.

Тако су, у поређењу са каматним стопама које су важиле током већег дијела 2014. године, у нашим пројекцијама за 2015. годину, каматне стопе на укупан кредитни портфолио умањене за нето 1,15 процентних поена“, појаснили су за ЦдМ из Прве банке.

Према посљедњим подацима Централне банке Црне Горе, просјечна пондерисана ефективна каматна стопа на новоодобрене кредите у октобру износила је 9,71 одсто, а из Европске комисије више пута су упозоравали да су високе камате камен спотицања за црногорску привреду.

Подсјетимо, министри су протеклих дана интензивно радили на финализацији мјера на којима би требало да се заснива економска политика у овој години и у средњерочном периоду.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here