Насловна Издвојено Собрање једногласно донијело одлуку: Македонија мијења име

Собрање једногласно донијело одлуку: Македонија мијења име

Премијер Македоније Зоран Заев ће се у 21 сат обратити нацији

4
sobranje-
Собрање; фото: srpskacafe.com

Парламент Македоније је са 81 гласом „за“, ниједним гласом „против“ и „уздржаним“ гласом, усвојио уставни амандман којим је та држава, у складу са Преспанским споразумом, промијенила уставно име у Република Сјеверна Македонија. Посланици ВМРО-ДПМНЕ бојкотовали су гласање.

На почетку пленарне сједнице обратио се македонски премијер Зоран Заев који је рекао да је ријеч о тешкој, али озбиљној и одговорној одлуци.

„Јесте, ја сам промијенио став по питању промјене уставног имена и Устава државе, али мијењање ставова доноси прогрес и по цијену политичке каријере“, истакао је Заев.

Подсјетимо, портпарол предсједника Собрања Таљата Џаферија потврдио је да је постигнут договор о већини потребној за усвајање уставних амандмана. Премијер Македоније Зоран Заев ће се у 21 сат обратити нацији, јавља Спутњик.

Политички аналитичар из Скопља, Бранко Ђорђевски, каже да је ово натезање показало да није било тачно оно што су данима говорили из СДСМ да имају већину.

„Велико је питање како ће то Заев продати Македонцима, али и да ли ће то бити прихватљиво за грчку страну. Овдје се ради о најделикатнијој одредници из споразума, а то је дефинисање држављанства. У Уставу пише ’држављанство македонско/грађанин Републике Македоније‘, а према споразуму то треба да буде допуњено са одредницом и да гласи овако: ’држављанство македонско/грађанин Републике Сјеверне Македоније‘,“ објаснио је Ђорђевски.

4 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    braco makedonci okrenuli ste ledja Srbima I sladili kad je najteze bilo , ogromna vecina. likovali ste kad je bombardovana Sr.Jugoslavija ,pravili viceve …pamtimo….Srbi na celu s nasim pokojnim komadantom vrhovnim Milosevicem su hrabro ponosno prkosili svoj sili sto je mogla se skupit ,dok su bacali bombe otrove I ubijali ljude I nejac. Nema zemlje zapada cak da tad nije bilo demonstracija podrske Srbima. Vama sad komanduje 20% albanaca,Grci vas ponizavaju, sad ste sjeverna pokrajina ciji ce dio otkinut albanci. Poenta. Ne sladi se tudjoj muci, nikad ne znas sto te ceka. A sad glave dolje,isto tako slicno ce se ekonomski dogoditi I demografski hrvatima ,vec se dogadja,republika Srpska jaca, Srbija iako vucic nije cvecka je postovana. Vama braco osta tavce na gravce samo.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here