Насловна Друштво СНП тражи улицу патријарха Павла у Подгорици

СНП тражи улицу патријарха Павла у Подгорици

0
ПОДИЈЕЛИ

На првој сједници Савјета за давање предлога назива насеља, улица и тргова наћи ће се десет предлога. Један од њих је предлог Митра Вуковића, одборника СНП-а, да се улица у непосредном окружењу Саборног храма Христовог васкресења назове именом патријарха Павла. У напомени је назначено да од његове смрти није прошло 20 година.

patrijarh_pavle

Предсједници мјесних заједница Градац и Барутана Велимир Радуновић и Иван Н. Вукчевић доставили су мишљење и препоруку да улица добије име по доктору Рајку Ђуришћу. У документу је назначено да Савјет 20. децембра 2102. године није прихватио исти приједлог, пише Дан.

Пред члановима Савјета ће се наћи и предлози Владимира Вујовића, у име клуба одборника СНП-а, да се улица у граду именује по Слободану Секулићу који је бранећи животом државну имовину у Агрокомбинатовом супермаркету у Титограду убијен 11. марта 1976. године. Секулић је био жртва разбојништва чији починиоци нијесу откривени ни послије 38 година.

Други предлог је да се улица или школа назове по Станку Мугоши, друштвеном раднику, хуманисти-учитељу, културно-просвјетном посленику. У напомени је назначено да од смрти Станка Мугоше није прошло 20 година.

Пред члановима Савјета је предлог Душка Поповића да улица добије име по Драгутину Радуновићу, учеснику НОБ-а, новинару и професору. Ни од његове смрти није прошло 20 година.

Група грађана коју предводи Џеко Пепељак доставила је предлог да се улица у којој живи на Врелима рибничким именује. Нијесу назначили конкретно по коме.

Ђуро Радоњић из Шкаљара доставио је четири предлога. Он предлаже да Савјет размотри да се улице у Подгорици назову по Машу Врбици, војводи, високом државном чиновнику и министру, те Иву Раковом Радоњићу, војводи и сенатору у вријеме књаза Данила и књаза Николе. Дао је и предлог именовања улице по Љубу Вучковићу, народном хероју, генерал-пуковнику ЈНА те по народним херојима Миланом Спасићем и Сергејом Машером.

Предсједништво Задужбине војводе Радоње Петровић и управни одбор Фонда за развој Куча „Марко Миљанов“ предложили су да једна улица у Подгорици носи име војводе Радоње Петровића.

Подгоричанин Владица Милоњић предложио је да се улица у граду именује по бану Милоњићу, историјској личности.

Десети је захтјев Атлас групе да се Атлас капитал центар у цјелини адресира на Улици Шеика Заида.

Члановима Савјета достављена је и петиција мјештана Вранића од 11. марта прошле године који траже да се Улица Милоша Вушковића преименује у улицу погинулих ратника из Љешкопоља на Калиновику 1914. године. Потписник иницијативе Владимир Пејовић у документу наводи да је од бившег предсједника Савјета Цветка Вукчевића имао увјеравања да ће се наћи компромисно рјешење.

О предлозима који су пристигли изјасниће се Савјет за давање предлога назива насеља, улица и тргова на чијем је челу је Милан Мијовић, док су чланови Неџад Дрешевић, Нермин Абдић, Снежана Пантовић, Драшко Вучинић, Владимир Вујовић, Љиљана Вицковић, Бранка Бошњак, Радош Зечевић, Хусеин Цено Тузовић, Никола Мијо Вујошевић, Ђорђе Борозан и Цветко Вукчевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here