Насловна Друштво СНП тражи измјене: Потребна нова формула за обрачунавање пензија

СНП тражи измјене: Потребна нова формула за обрачунавање пензија

0
ПОДИЈЕЛИ

Социјалистичка народна партије Црне Горе поднијела је амандман на Предлог закона о измјенама закона о пензијском и инвалидском осигурању, саопштили су данас из ове партије. Они су истакли да се измјенама овог закона жели промијенити и формула по којој се обрачунавају пензије тако што ће се за основицу осигурања узимати 15 најповољнијих година за осигураника. Они су такође предложили и повећање износа најниже пензије за 30 %.

Остатак саопштења СНП-а преносимо у цјелости:

СНП ЦГ жели да измјенама пензионог закона промијени и формулу по којој се врши обрачун пензије, ако је то за осигураника повољније.

Предложеним амандманом се омогућава да се старосна пензија утврђује од просјека зарада, односно основица осигурања остварених у 15 најповољнијих година за осигураника. Раније се основ за обрачун висине пензије добијао на основу најбољих 10 година проведених на раду, а сада је то повећано на 40 година, односно укупан стаж.

Узимајући у обзир демографско старење становништва, раст броја пензионера и ниску стопу запослености младих у Црној Гори, пензиони систем се све више обесмишљава. Чињеница је да је пензиони систем у Црној Гори претрпио много измјена, али да су све биле науштрб пензионера.

Социјалистичка народна партије Црне Горе је раније поднијела и амандман на Предлог закона о допунама закона о пензијском и инвалидском осигурању, којим се предвиђа повећање износа најниже пензије за 30 %.

Имајући у виду материјални положај корисника минималних пензија, СНП ЦГ сматра да најнижа пензија мора бити значајно виша.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here