Насловна Друштво СНП и Позитивна траже да Влада повуче спорне уговоре

СНП и Позитивна траже да Влада повуче спорне уговоре

0
ПОДИЈЕЛИ

Опозиционе партије (СНП и Позитивна) и мања чланица владајуће коалиције СДП позвали су министра одрживог развоја и туризма Бранимира Гвозденовића да повуче анексе уговора за закуп Светог Стефана, Краљичине плаже и Милочера.

СВЕТИ СТЕФАН

То су урадили да би заједнички нашли рјешења која су прихватљива држави и инвеститору Адриатик пропертис,иза којег стоји грчки бизнисмен Петрос Статис.

ДФ је препоручио Гвозденовићу да  раскине увовор о цијен арбитраже и да држава тражи другог инвеститора.

У Скупштини је у току расправу о анексима уговора о којима у току дана треба да  се гласа.

Према анексима грчким закупцима би се продужио  закуп за Свети Стефан и Милочер  за 12 година на  42, а за Краљичину плажу  са 30 на 90 година. Цијена годишњег закупа би се смањила за 30 одсто, са 1,9 милиона,односно 1,6 на 1,12 милиона. У Милочерском парку  градило би се 88 апартмана , реконструисало  и доградило  пет старих вила ,чија би квадратура била  утростручена, а закупац би виле и апартмане могао да продаје. Одобрило би се да се хотел Краљичина плажа  руши и да се  гради  четири пута већи хотел.

Александар Дамјановић (СНП)  позвао је Гвозденовића да повуче анкесе уговора  како би се размотриле спроне тачке и нашло прихватљиво решење. Навео је да нико није против реномираног инвеститора  Аман ризорта али да се максимално морају заштити  државни интересу.

Подржао га је Борислав Бановић (СДП)  који је навео да им је спроно решење да инвеститор можа да  продаје апартмана јер се онда поставља питање шта је са земљиштем на коме ће се  градити.

Лидер Позитивне Дарко Пајовић казао је да желе да буду дио  решење проблема , те да би анкесе требало повући до септембра да се нађе коначно решење.

„Желимо да будемо дио решења проблема, али немамо намјеру да то данас подржимо како пишу неки медијски рекеташи.Хоћемо да нађемо решење и да за пар мјесеци  заокружимо недостатке. Малом броју људи је данас на првом јесту државни интерес. Наш интерес није да тјерамо  инвеститоре и водимо политику  на основу писања медија. За поједине медије  су добири они инвеститори  који им плаћају рекламе, а остали су лоши“ истакао је Пајовић.

Милан Кнежевић (ДФ) казао је да  су  анекси уговора капитулација  државног интереса, те да ВДТ треба да види шта се крије иза закулисних радњи.

„Кад закупац Петрос Статис почне да продаје виле и апартмане то није закуп,  већ му се Милочер  предаје. Како онда  тамо да дођу обични грађани. Раскините уговор по цијену арбитраже и нађите бољег инвеститора“ казао је Кнежевић.

Гвозденовић је питао посланика шта да се порави да би предлози били бољи.

„Да ли је замјерка закуп на 42 године. По мени није. Дао Бог да имао пет оваквих инвеститора. Говорите о смањењу ренте које је привремена. Овај пројекат ће значити нови развој и јачање Црне Горе као  високо-квалитетне  туристичке дестинације „ рекао је Гвозденовић.

Он је додао да инвеститор заслужује посебну пажњу  јер је од  2007. године реализовао обавезе према држави од 29 милиона еура од чега је 14 милиона рента у корист Будванске ривијере, остатак су порези доприноси и таксе.

Министар није одговорио на питање Невена Гошовића зашто се касни са израдом планске документације за Краљичину плажу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here