Насловна Друштво СНП: Нова дажбина Владе наставак њене неспособне и неодговорне политике

СНП: Нова дажбина Владе наставак њене неспособне и неодговорне политике

2
ПОДИЈЕЛИ

Влада Црне Горе је, умјесто новогодишње честитке, грађане „частила“ још једном дажбином, што представља наставак њене неспособне и неодговорне економске политике која за последицу има нови удар на ионако већ осиромашен џеп већине становништва Црне Горе, саопштила је данас Данијела Павићевић, потпредсједница СНП-а.

„Захваљујући повећању акцизе на нафту и њене деривате, грађани Црне Горе плаћају најскупље гориво, не само у региону, већ и у Европи. Јасно је колики је то издатак за све тање новчанике грађана Црне Горе, а следеће што их чека, захваљујући тренутној власти, јесте поскупљење основних животних намирница – хљеба, млијека, брашна и осталих прехрамбених производа,“ нагласила је Павићевић.

Она је напоменула да када се цијене горива у Црној Гори упореде са европским, приближне су онима у Њемачкој, Белгији, Француској, Великој Британији, Шпанији или Словенији, „а сви знамо колике су плате у тим државама, а колике у нашој“, док су са друге стране цијене нафтних деривата у Црној Гори значајно су веће него у Србији, Бугарској, Румунији, Аустрији, а да не говоримо о БиХ или Албанији.

„Поређења ради, за 50 еура, у Црној Гори се може купити нешто мало више од 42 литра дизела, у Србији око 45 литара, а у БиХ чак око 60 литара. Међутим, како је Црна Гора, према тврђењу наше Владе, у много чему ‘лидер у региону’, очигледно је да је и кад су цијене горива у питању лидер не само у региону, већ и у Европи,“ истакла је Павићевић и додала:

„Акцизама се, како кажу економисти, жели смањити економска снага потрошача, а самим тим и потрошња добара са акцизом, како би се отворио простор за извоз тих производа. Међутим, ако се зна да је економска снага црногорских потрошача сваким даном све мања, а осим тога Црна Гора не спада у земље које су извозници нафте и њених деривата, нити ће у догледно вријеме бити, није разумљиво да се повећава акциза на ове производе,“ напоменула је потпредсједница СНП-а.

Она је нагласила да дешавања у појединим државним фирмама показују да ни овако драстично повећање акциза за гориво не сређује проблем у јавним финансијама те да је „очигледно да је проблем како у терапији, тако и у онима који је прописују – нелегитимној Влади Црне Горе“.

„Јасно је да су ове мјере показатељ неспособности тренутне власти у Црној Гори да води економски рационалну и социјално одрживу политику, а крајњу цијену овакве погубне политике плаћају грађани,“ истакла је Павићевић.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here