Насловна Друштво СНП неће подржати промјену Одлуке о мјесним заједницама

СНП неће подржати промјену Одлуке о мјесним заједницама

1
ПОДИЈЕЛИ

Социјалистичка народна партија неће подржати промјену Одлуке о мјесним заједницама на начин како би то хтјела власт у Подгорици (ДПС-СД и Позитивна) и поред тога што са постојећом нијесмо ни ми задовољни, а посебно са чланом 57, поручује предсједник Одбора СНП Подгорица и одборник у Скупштини Главног града Драган Ивановић.

Саопштење СНП преносимо у цјелини.

У медијима је објављено да је предсједник Скупштине Главног града др Ђорђије Сухих најавио могућност промјене Одлуке о мјесним заједницама, уколико опозиција не пристане на формирање Одбора повјереника у којима би требало да буде девет чланова – од којих пет из власти, а четири из опозиције. Ми из СНП-а смо и даље одлучни у ставу да се на збору грађана бирају савјети на начин што би предсједник Скупштине сазвао збор грађана, а грађани предлагали чланове Савјета, а затим их бирали тајним гласањем. Заправо, онако како је то предвиђено члановима 27, 28, 29, 30, 31 и 32 ове Одлуке.

Ова Одлука потпуно јасно регулише начин избора, али званична власт није задовољна да се на овакав начин бира Савјет и предсједник мјесне заједнице, јер је свјесна чињенице да су задњи локални избори 2014. године показали да је у већини мјесних заједница побиједила опозиција и то би се сада одразило и на овај избор.

Зато они покушавају опструкцијом да спријече овакав начин избора Савјета и желе прелазно рјешење, тј. избор Одбора повјереника барем до парламентарних избора. Правдају то да им Министарство унутрашњих послова није доставило спискове грађана из регистра пребивалишта, а то није тачно, јер су спискови послати, само их је требало разврстати по мјесним заједницама.

Јасна је, дакле, намјера власти уз њихово сазнање да би изгубили важну полугу која би им користила у изборној кампањи пред парламентарне изборе, а они су, иначе, покушали да ступање на снагу Одлуке која је усвојена 5. фебруара пролонгирају до 1.12.2016. године, а да тренутно стање буде до краја избора у чему нијесу успјели, па зато покушавају на овај начин да задрже постојеће стање.

На све ово што се данас дешава, ми из СНП-а смо већ раније упозорили, конкретно изјавом за јавност 15.04.2016. године, али нас чуди упорност намјера актуелне власти које очито спроводи предсједник Скупштине Главног града, господин др Ђорђије Сухих, иначе члан Социјалдемократа.

За њега питање – зашто оволики труд и упорност заједно са члановима ДПС-а и руководством Главног града није усмјерио да се спроведе донешена одлука, тј. изврше избори на зборовима грађана мјесних заједница и на тај начин изаберу савјети, тј.

 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here