Насловна Политика СНП: Локалне управе да хитно направе евиденцију нелегалних објеката

СНП: Локалне управе да хитно направе евиденцију нелегалних објеката

0
ПОДИЈЕЛИ

Локалне управе у Црној Гори треба хитно да направе евиденцију нелегалних објеката на својим подручјима, како би процес легализације могао што прије да започне, сматрају у Социјалистичкој народној партији.

nelegalna gradnja

Из те партије су саопштили да се непрекидно залажу за усвајање квалитетних законских прописа, који могу да обезбиједе побољшање услова живота свих грађана Црне Горе.

„Сходно таквим својим принципима улажемо напоре у циљу доношења дуго очекиваног Закона о легализацији неформалних објеката, којим се дефинишу услови и начин легализације“, каже се у саопштењу.

Како су казали из СНП-а, њихово ангажовање, у складу са начелима социјалне правде којима се руководе, нарочито је усмјерено ка обезбјеђивању што повољнијих услова легализације за објекте основног становања.

„Имајући у виду да се овим путем ријешавају питања од виталног значаја за власнике непокретности, неопходно је обезбиједити што повољније услове плаћања накнада за комунално опремање“, поручили су из те странке.

Зато је, како су навели, важно да се прије усвајања Закона сачини озбиљна анализа којом би се установиле претпостављене просјечне вриједности накнада, и на основу њих одредили рокови за плаћање, такви да мјесечне рате додатно не угрожавају животни стандард грађана.

„Залажемо се, преко својих одборничких клубова у свим општинским парламентима, да локалне управе изврше хитно евидентирање нелегалних објеката на својим подручјима, како би процес легализације могао што прије да започне“, каже се у саопштењу.

Из СНП-а су казали да се не слажу са, како су навели, неодговорним понашањем локалних управа које до сада нијесу извршиле то евидентирање, упркос чињеници да се Црна Гора потписивањем Бечке декларације о неформалним насељима у југоисточној Европи обавезала на ријешавање проблема неформалних насеља до ове године.

„Примјеном овога Закона власници ће своје непокретности да уведу у легалне токове, а од прихода оствареног плаћањем накнада за комунално опремање моћи ће да се побољша постојећа и изгради нова инфраструктура, којом ће се постојећи објекти додатно валоризовати“, сматрају у СНП-у.

Из те партије су казали да ће, поред ангажовања у проналажењу најбољих законских ријешења, активно учествовати и у свим фазама имплементације Закона о легализацији, пратећи транспарентност и досљедност његовог спровођења, као и да ли се новчана средства приходована од накнада сврсисходно користе.

„Стојимо на располагању сваком грађанину Црне Горе да, уколико нам се обрати, у процесу легализације неформалних објеката пружимо стручну и савјетодавну подршку“, поручили су из СНП-а.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here