Насловна Политика СНП: Бошковић да напусти функицију због протјеривања ћирилице

СНП: Бошковић да напусти функицију због протјеривања ћирилице

1
ПОДИЈЕЛИ

Социјалистичка народна партија покренуће интерпелацију о раду Владе Црне Горе у области просвјете и у оквиру те иницијативе тражиће смјену ресорног министра Предрага Бошковића.

„Сматрамо да је министра Бошковића потребно смијенити, јер је умјесто да се избори за примјену уставне норме да је основно образовање бесплатно, кроз обезбјеђење услова да сва дјеца добију бесплатне уџбенике, одлучио да се бави протјеривањем ћирилице из свједочанстава и „пописивањем и евидентирањем” оних који траже свједочанство на ћирилици. Умјесто да се побрине да све школске установе у Црној Гори буду угријане, како дјеца не би у зимским јакнама пратила наставу, он је одлучио да диплому Луча пребаци на латиницу, иако је Његош дјело по којем је добила име написао на ћирилици“, казала је посланица СНП-а Снежана Јоница.

Министар Бошковић се, твдри ова партија, током овог мандата бавио незаконитим избором директора школских установа.

„Јер су му законом предвиђени услови које директори треба да испуњавају били мање битни од партијске припадности кандидата за директоре и коалиционог распореда гдје треба да буде чији директор“, тврде у СНП-у.

Према њиховим ријечима, Бошковић није урадио ништа да заустави „реформу“ високошколског образовања у Црној Гори коју спроводи ректорка Радмила Војводић.

„Тако што лош систем на државном универзитету замјењује горим како би остварили вјероватно заједнички циљ или задатак који су добили – да што више студената стимулишу да оду са државног универзитета, тј да их гурну са државног на приватне факултете“, казала је Јоница.

Имајући у виду да је за интерпелацију о раду Владе потребан потпис 27 посланика, Клуб посланика Социјалистичке народне партије Црне Горе ће у сриједу, 15.јуна, доставити текст интерпелације посланицима Демократског фронта, затим посланицима Миодрагу Лекићу, Зорану Миљанићу, Младену Бојанићу, Новици Станићу, Дритану Абазовићу, Милошу Конатару.

„Уколико добијемо потпис од одговарајућег броја посланика интерпелацију ћемо одмах након тога предати у скупштинску процедуру, како би обезбиједили процедуралне услове да се о њој може расправљати и одлучивати прије краја редовног засједања“, истакла је Јоница.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here