Насловна Политика Сноуденов отац одвраћа сина од тражења азила у Немачкој

Сноуденов отац одвраћа сина од тражења азила у Немачкој

0
ПОДИЈЕЛИ

edvard-snouden-Отац одбеглог америчког обавештајца Едварда Сноудена, Лон Сноуден, не саветује свом сину, који до лета ума уточиште у Русији, да затражи политички азил у Немачкој, где би га, судећи према анкетама, Немци желели, али, изгледа, не и канцеларка Ангела Меркел.

Сноуденов отац је магазину „Штерн“ рекао да има мало поверења у политичаре Савезне немачке владе и додао да је он, до душе, захвалан грађанима Немачке, који су „први устали“ против праксе прислушкивања америчких обавештајаца, коју је његов син обелоданио.

Старији Сноуден је рекао да се немачка влада узнемирила тек када се сазнало да је и Меркелова прислушкивана и упитао да ли је њена приватна сфера важнија, него свих осталих ?

Немачка штампа писала је да би Сноуден једва могао рачунати с тим да би се Меркелова ангажовала да он у Немачкј добије азил, док је, на другој страни, анкета „Билда“ показала да би чак 80 одсто Немаца желело Сноудена у Немачкој.

Портпарол немачке владе Штефен Зајберт у овонедлејној изјави пар пута, у различитој језичкој форми, поновио је једно те исто- да је трансатлантски савез за Немце од енормног значаја и да се у духу тог савеза и делује и да ће се деловати.

„Скоро да не постоји земља која је од тог партнерства и пријатељства профитирала, као Немачка“, пренео је Зајберт став владе, а таблиод „Билд“ пише о „њет“ Меркелове за Сноуденов долазак у Немачку.

Када је реч о америчкој шпијунској афери у којој, према индицијама, није поштеђена ни Меркелова чији су телефон Американци, изгледа, пришлушкивали, „Билд“ је писао да је Сноуден, чији азил у Русији истиче не лето, у основи спреман да говори о НСА-афери прислушкивања, али и да жели сигуран боравак у Немачкој.

Ову вест је у Немачкој пренео политичар партије Зелени Ханс-Кристијан Штребеле који се пре неколико дана у Москви сусрео с Сноуденом и због тога је сада, оцењује „Билд“, изнет јасан став Берлина Вашингтону – Сноуден у Немачкој-Меркел каже „њет“, преноси таблиод.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here