Насловна Политика Сноуден: Амерички шпијуни у Швајцарској раде без страха да ће бити откривени

Сноуден: Амерички шпијуни у Швајцарској раде без страха да ће бити откривени

0
ПОДИЈЕЛИ

Амерички шпијуни раде у Швајцарској без страха да ће бити откривени јер швајцарска обавјештајна служба, иако упућена и веома професионална, за њих не представља никакву пријетњу, изјавио је бивши савјетник америчке Националне безбједносне агенције (НСА) Едвард Сноуден.

snouden

„Разлог због кога је Швајцарска тако интересантна као пријестоница шпијунаже, посебно Женева, није се промјенио“, рекао је Сноуден у интервјуу за швајцарску ТВ станицу „РТС“ 5. марта, чији је транскрипт објавио јуче швајцарско-француски недељник „Темп“, преноси „Раша Тудеј“.

„Тамо је увек било сједиште међународних организација, Уједињених нација, Свјетске трговинске организације (СТО), Свјетске здравствене организације (СЗО), Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК). Тамо су представништва страних влада, амбасаде, међународне организације, невладине организације…Велики број организација, и све оне у једном граду“, казао је Сноуден.

Према његовим ријечима и други градови у Швајцарској су „заражени“ шпијунима из САД. „Имате изузетан обрт капитала и новца у Цириху. Имате билатералне споразуме и међународну трговину у Берну”, рекао је Сноуден.

Као бивши припадник НСА, Сноуден се присјетио времена када је радио у Женеви као агент и додао да се Американци нијесу нимало плашили швајцарских обавјештајаца.

„Швајцарске службе нисмо посматрали као пријетњу. Они су веома упућени и веома професионални. Али их је мало“, истакао је Сноуден.

Он је упоредио швајцарску са француском обавјештајном службом, истичући да су поштовали француске шпијуне, који су познати као „вјешти и и агресивни“.

Сноуден је затим навео примјере операција ЦИА везаних за оружје за масовно уништење, додајући да су људи „умјешани у ширење нуклеарног наоружања“ кршили законе Швајцарске, Њемачке и сусједних земаља. „Политички утицај“ који је виђен у тим случајевима, нажалост, „сеже до највиших нивоа власти“, рекао је Сноуден.

„Зато представници америчке владе, чак и кад крше швајцарске законе, имају одређени ниво комфора, знајући да неће бити последица“, истакао је Сноуден.

Сноуден, бивши савјетник НСА, изазвао је велику контроверзу прошле године када је у јавност изнио податке о постојању великог броја тајних програма надзирања НСА.

Након објављивања докумената у „Гардијану“ и „Вашингтон посту“, Сноуден из Хонгконга бјежи у Москву, гдје у августу прошле године добија азил.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here