Насловна Политика Снаге ЛНР почеле једнострано повлачење оружја

Снаге ЛНР почеле једнострано повлачење оружја

0
ПОДИЈЕЛИ

Снаге Луганске Народне Републике (ЛНР) почеле су јендострано повлачење оружја калибра испод 100мм са линије раздвајања, изјавио је неименовани војни званичник ЛНР.

luganska narodna republika

Он је рекао да они не желе да покрену нову фазу сукоба између две стране.

Лидер ДНР Александар Захарченко и изасланик ЛНР у Контакт групи Владислав Дејнего изујавили су јуче да су Самопроглашене Доњецка Народна Република (ДНР) и Луганска Народна Република спремне су да једнострано повуку оружје калибра испод 100мм, три километара од линије раздвајања.

Као демонстрацију поштовања споразума из Минска, спремни смо да предузмемо наредне кораке ка миру„, рекао је Захарченко.

Дејнего је казао да ЛНР „подржава инцијативу Доњецке Републике ка нормализацији ситуације у Донбасу„, пренео је Тас.

У областима из којих ће тенкови и оклопна возила бити повучени, представници Доњецка и Луганска позваће представнике ОЕБС-а да „организују сталну станицу за мониторинг“.

Чланице трилатералне Контакт групе за решавање кризе у Украјини потписале су 12. фебруара пакет мера за примену ранијих споразума из Минска.

Према првој тачки тог документа постављен је услов за хитан и свеобухватан прекид ватре, који је ступио на снагу 15. фебруара у поноћ по кијевском времену.

Друга тачка предвиђа повлачење тешког наоружања обе стране на локације на пођеднаком растојању од линије раздвајања, како би се створила безбедносна зона најмање 50 км ширине за артиљеријске системе калибра 100мм и више, зона безбедности од 70 км ширине за вишеструке ракетне бацаче и зона од 140 км ширине за вишеструке ракетне бацаче „торнадо-С“, „ураган“ и „смерч“ и тактичке ракетне системе „точка-У“.

ДНР је окончала повлачење тешког наоружања до 1. марта.

Наредни састанак Контакт групе требало би да се одржи у Минску 21. јула.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here