Насловна Друштво СМЦГ уочи Дана новинара: Ситуација из године у годину све гора, апел...

СМЦГ уочи Дана новинара: Ситуација из године у годину све гора, апел на солидарност

1
ПОДИЈЕЛИ

Новинарство у Црној Гори постоји већ 146 година и у односу на ту чињеницу ми који се данас бавимо том професијом имамо обавезу да свој посао радимо на поштен и етичан начин. То је наш дуг и према грађанима. Али наша обавеза је и да тај посао радимо у условима који нам омогућавају достојанство – наведено је у саопштењу Синдиката медија Црне Горе, издатом поводом Дана новинара Црне Горе. 

Према ријечима из данашњег саопштења Главног одбора СМЦГ, услов за новинарство у интересу јавности су запослени у медијима који могу да живе од свог рада, који нису преоптерећени претјераним захтјевима на послу, нису у сталном страху од отказа и због тога могу да раде слободно и без самоцензуре.

Истичу да је, нажалост, стање у у већини црногорских медија далеко од онога чему СМЦГ тежи, а да би се поправило потребно је заједнично дјеловање.

Због тога, уочи Дана новинара Црне Горе, апелују на солидарност међу запосленима у медијима и поручују:

„Не окрећите главу од проблема које имају људи који раде са вама, не остављајте их саме. Удружујте се, оснивајте синдикате и удружени утичите на услове у којима радите. Ако нисте сагласни са захтјевима надређених и њиховим виђењем новинарства, кажите им то. Ако не укажете на проблем он се никад неће ријешити.“

Како су навели, у протекле три године 725 радних мјеста у медијима је угашено, медији се гасе и ратују између себе, на Кодекс новинара се мало ко осврће и по свим параметрима ситуација је из године у годину све гора, а по питању безбједности новинара се, такође, ништа не мијења.

Због тога је СМЦГ, навели су у саопштењу, дио регионалног пројекта који се бави слободом медија и безбједношћу новинара. У оквиру тог пројекта је недавно представљен сајт www.safejournalists.net који садржи базу напада уназад три године и СМЦГ моли запослене у медијима да на тај начин пријављују случајеве напада и узнемиравања којима су изложени због посла којим се баве.

ЦГО: Има ли разлога за славље на Дан новинара у Црној Гори?

Центар за грађанско образовање (ЦГО), уочи 23. јануара, Дана новинара Црне Горе, подсјетио је све тежи положај новинара и независних медијских кућа у Црној Гори, као и незаинтересованост власти да допринесу стварању повољног амбијента за развој медија.

„До данас су остали бројни нерасвијетљени физички напади на новинаре у Црној Гори, на независне медијске куће и њихову имовину, али и убиство главног и одговорног уредника дневног листа „Дан“ Душка Јовановића. Посљедних година, овом терету који стоји на леђима свих који раде у медијима, додају се и драстично отежани услови рада новинара и посљедични одлазак многих из ове професије забог лоших примања, а што све има свој израз и у паду професионалности извјештавања“, наводи се у саопштењу које потписује сарадница на програмима ЦГО Светлана Пешић.

Подсјећа и да посљедње истраживање ЦГО-а „Једнаке шансе за све медије“ показује да финансирање медија из јавних фондова у Црној Гори остаје нерегулисано, неконтролисано и нетранспарентно а да потребне законске интервенције нијесу направљене.

pesic cgo

„Постојећи законски оквир не препознаје потенцијалну везу између финансирања медија из јавних фондова по различитим основама и утицаја тог новца на слободу медија и економску (не)стабилност медија, нити посматра одлуке о оглашавању као могући вид дискриминације медија и покушаја утицаја на уређивачку политику. Институције у Црној Гори и даље не износе податке о укупном износу државног новца које годишње издвајају за оглашавање, рекламирање или финансирање медија по другим основима, нити било која институција контролише начин на који се расподјељују и троше ова буџетска средства. Надлежне институције не показују интересовање за рјешавање овог проблема, иако се оно третира са озбиљном пажњом од стране заинтересоване међународне заједнице. Ово истраживање годинама указује да држава врши непримјерен утицај на медијско тржиште, кроз нетранспарентна и селективна финансијска издвајања јавних средстава, путем оглашавања и рекламирања, али и друге видове финансирања медија. Европска комисија у свом Извјештају за 2016. о Црној Гори, ово питање позиционира као један од четири приоритета у оквиру слободе изражавања, па ЦГО очекује у 2017. коначно садржајан напредак у постизању одрживог рјешења“.

Пешић је подсјетила да је Freedom House у свом прошлогодишњем извјештају о слободи медија Црној Гори додијелио оцјену 41, по чему Црна Гора спада у дјелимично слободне земље када је ријеч о слободи медија, с тим да је погоршала оцјену из 2015. (која је била 39 на 41 и пала на 34. позицију у Европи).

„ЦГО наглашава да је улога медија у развоју демократског друштва незамјењива и да су власти дужне да свим медијима и новинарима обезбиједе услове за слободан рад, без притисака и било којег облика цензуре. Изазови са којима се медији суочавају у Црној Гори доводе до тога да је јавност све више лишена непристрасних информација, а запошљени у медијима се налазе у све тежој економској ситуацији“, закључује се у саопштењу Пешић.

Први број новина штампаних у Црној Гори „Црногорац“, појавио се 23. јануара 1871. године на Цетињу и тај датум се обиљежава као Дан новинара Црне Горе.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here