Насловна Друштво Случај инфицираних беба: Одбрана сматра налаз пристрасним

Случај инфицираних беба: Одбрана сматра налаз пристрасним

0
ПОДИЈЕЛИ

Пред судијом Видомиром Бошковићем у Вишем суду у Бијелом Пољу данас је одржано припремно рочиште бившем директору Опште болнице у Бијелом Пољу др Томиславу Јеремићу начелницима гинекологије и акушерства др Звонку Пулетићу и др Хаки Тахировић и педијатру Јели Цимбаљевић који се сматрају одговорним за инфекцију пет беба од којих је једна преминула.

rociste bp

Одбрана сматра налаз вјештачења Судско- медицинског одбора из Београда непотпуним и пристрасним.

Адвокат Владан Ђурановић, који са колегом Николом Стругаром заступа др Звонка Пулетића, саопштио је да је на припремном рочишту испланиран ток претреса и предлагање доказа који до сада нијесу били спроведени.

Ми смо предложили нове доказе и указали на недостатке вјештачења Судско- медицинског одбора из Београда, о чему треба да одлуку донесе Виши суд„, казао је  Ђурановић.

Он је додао да су изнијели и  неслагање са вјештачењем из Београда, на недостатак одређених специјалности, као што је  чињеница да у тиму Судско – медицинског одбора није било инфектолога, микробиолога и вирусолога.

haka tahirovic

„Налаз је из Београда пристрасан, али и непотпун, јер ове струке нијесу консултоване, што се види из потписа у налазу. С обзиром на изражену пристрасност у овом налазу тражимо да ова лица или институције не буду везане за Судско – медицински одбор.  Сматрамо да су те специјалности најпозваније да се изјасне  о свему, с обзиром да се ради о кривичном дјелу које је везано за  интерболничке инфекције. То су струке које треба да дају одговор на та питања„, казао је Ђурановић.

Он је истакао да су указали суду на одређене околности, да може да саслуша било којег гинеколога у Црној Гори.

Такође смо имали и примједбе на одређене недостатке у обдуцентском налазу. Стога апелујемо, да се поступак против четворо љекара води  ер и без притисака и тако утврди да ли код оптужених има или нема кривичне одговорности„, рекао је Ђурановић.

Адвокат Касим Диздаревић, који заступа Јелу Цимбаљевић, саопштио је да је на прелиминарном рочишту договорена динамика и план рада.

„Што се тиче моје клијенткиње  предложио сам нове доказе  ради утврђивања чињеница које су неопходне за правилно и законито пресуђивање. Ради се о чињеницама и доказима који се тичу на њено поступање у вези предметног случаја како би се ова кривично – правна ствар расвијетлила до пуне мјере. Тако ће се утврдити све чињенице неоходне за правилно одлучивање“, нагласио је Диздаревић.

Родитељи инфицираних беба, заједно са својим пуномоћником адвокатом Хамидом Гањолом, присуствовали су рочишту и на изласку саопштили да немају право о овом случају ништа да говоре.

Отац преминуле бебе Славиша Кнежевић кратко је прокоментарисао да је одбрана оптужених предложила нове доказе и ново вјештачење, а отац једне од инфицираних беба Предраг Каришик додао да очекује да све буде урађено на законит начин.

rociste 3

Намјеравамо да пођемо у Основно државно тужилаштво како би се увјерили докле се стигло са кривичном пријавом коју смо поднијели против вд. директорице Опште болнице др Бисерке Булатовић. Оптужили смо је да је извршила кривично дјело злоупотреба службеног положаја и кршење одредаба Закона о раду јер након подизања оптужнице против четворо доктора   није предузела ништа да их  суспендује јер  су они  наставили да раде свој посао„, казао је Каришик.

Докторима је стављено на терет извршење кривичног дјела – тешка дјела против здравља људи у вези кривичног дјела непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, за које је предвиђена затворска казна од двије до 12 година.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here