Насловна Друштво Случај ЦКБ-а: Вјештачење повјерено хрватској консултантској кући

Случај ЦКБ-а: Вјештачење повјерено хрватској консултантској кући

0
ПОДИЈЕЛИ

ckb_1Замјеник врховног државног тужиоца Веселин Вучковић саопштио је да је почело вјештачење за злоупотребу службеног положаја бившој директору Црногорске комерцијалне банке (ЦКБ) Милки Љумовић и још пет менаџера који су осумњичени за давање кредита без покрића.

Он је Побједи казао да је вјештачење повјерено консултантској кући из Хрватске.

„Поступак вјештачења је у току. Ангажовали смо тим стручњака из Хрватске да помогну у истрази која се води против бивших менаџера ЦКБ. Одлучили
смо се за Хрватску, јер да смо за вјештачење ангажовали неку од консултантских кућа из Србије, сигуран сам да би нас прозивали да смо узели стручњаке који ће бити пристрасни“, навео је Вучковић.

Економски факултет Црне Горе одбио је да обави вјештачење с образложењем да не располаже кадровима специјализованим за област банкарско рачуноводство и банкарско право.

Вјештачењем је, како пише лист, требало утврдити поступак одобравања и реализације датих банкарских кредита и издатих гаранција компанијама, као и динамику отплате кредита и могућност наплате.

Љумовић и пет некадашњих менаџера се терете да су злоупотријебили службени положај. Они су, према наводима Тужилаштва, осумњичени да су од 2005. до 2009. године издавали кредите без ваљаног покрића и нанијели штету већу од седам милиона ЕУР.

Бивши менаџери ЦКБ-а ухапшени су 21. децембра прошле године, али су након 48 сати задржавања пуштени да се бране са слободе.

Судија за истраге Мирослав Башовић је, након саслушања бившег замјеника главног извршног директора банке Босе Татар, као и Велише Радуновића, Јелице Петричевић, Горице Вујисић и Дубравке Газивода-Павићевић донио одлуку да им се укине притвор.

Тужилаштво се жалило на ту одлуку, али је жалбу одбацио Виши суд. Специјално тужилаштво за злоупотребе овлашћења у привреди сумњичи и Милку Љумовић која је, након хапшења њених колега послала медијима писмо у којем је навела да се налази на лијечењу у Италији и да ће надлежним органима бити доступна послије новогодишњих празника.

Она је негирала да је одговорна за давање кредита без ваљаног покрића, а након саслушања пуштена је да се брани са слободе.

Истрагу је иницирала мађарска ОТП група у чијем је власништву ЦКБ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here