Насловна Колумне Случај Алепо- Исламска држава као Хрватска армија?

Случај Алепо- Исламска држава као Хрватска армија?

23
ПОДИЈЕЛИ

Послије ослобађања сиријског града Алепа од свирепих окупатора Исламске државе, источни дио града (који је био у рукама терориста неколико година) је остао у стравичним рушевинама.

У току и послије ослобођања Алепа- Запад се пренемагао како је град енормно разрушен, те како су пострадали цивили- вјероватно претпостављајући да се против терориста у Сирији борбе требају водити перјаним јастуцима!?

Не обраћајући пажњу на хаос у региону Блиског Истока и Сјеверне Африке коју је продуковао Запад, пропагандну акцију око Алепа су на Балкану подржале разне невладине организације, али и политичари- особито они хрватски.

Рецимо, поводом разарања Алепа- осврт је имао хрватски политичар Бојан Главашевић, посланик Сабора и члан Предсједништва љевичарског СДП-а, који је рекао: “Фасцинантно ми је како неки људи не разумију универзалност људске патње, неовисно о узроку. Алеп, Сребреница или Вуковар- патња је иста… Као да дијете које остане без родитеља мање или више пати кад му објасниш да није баш исто јесу ли их убили четници, ИСИЛ или дрон!”

На ситуацију у Сирији осврнула се и бивша хрватска премијерка Јадранка Косор, некада припадница десничарског ХДЗ-а, која је рекла скоро исто: “Слике цивила из Алепа потичу сузе какве су нас облијевале над сликама из Вуковара, Сарајева, Сребренице, Шкабрње. И слична шутња, мук и немоћ!”

Елем, хрватским политичарима је Алепо био само повод за приземну политичку  промоцију политикантског карактера, што су примијетили и неки читаоци и коментатори хрватских портала. Рецимо, коментаторка А. Сорен је на став Бојана Главашевића реаговала овако: “Ау какви јадници, хајде да уврстимо стратишта- али да не спомињемо она која смо ми починили. Шта се Главашевић има јављати као хуманиста кад не разумије универзални принцип хуманости?”

На овоме мјесту “случај Алепо” одлази у други план, а несувисле политичке пројекције и дупли стандарди хрватских политичара постају тема ове приче.

Рушилачка активност Хрватске војске у “Олуји” и Мркоњић Граду

Ако желимо правити поређења срушеног Алепа са рушилачким активностима у току рата на територији бивше Југославије, увјерено се може рећи да данас источни Алепо изгледа као да су у њега ушле Оружане снаге Републике Хрватске и уништиле 22.000 зграде тога града- на исти начин како су то урадиле приликом војне операције етничког чишћења- назване “Олуја”. Па, да се подсјетимо како је то било.

Операција етничког чишћења српског становништва у Хрватској, под називом „Олуја“, је трајала од 4. до  9. августа 1995. године. Након завршетка акције „Олуја”- хрватске власти су потпуно затвориле подручје бивше Републике Српска Крајина, а новинарима није био дозвољен доступ у ту зону.

Улаз је био дозвољен само хрватској војсци и полицији, као и хрватским избјеглицама из тога подручја. То је био моменат када је отпочела нова операција- темељног минирања, паљења и рушења празних српских кућа, као и ликвидација цивила  српске националности који су остали на томе подручју.

Неки хрватски аналитичари су наводили да је том приликом уништено 17.194 објеката, међутим- у књизи Хрватског хелсиншког одбора (Војна операција Олуја и послије – извјештај, Загреб, 2001., стр. 80) наводи се податак да је да је током и након „Олује“ запаљено 22.000 кућа, тачније- 21.744 објекта која су припадала грађнима српске националности. Тај податак у књизи се темељио на извјештају бригадног генерала Алана Форанда (Алаин Форанд), бившег заповједника УНЦРО-а у УНПА сектору „Југ”.

Ова запањујућа акција Хрватске војске није била једина са таквим размјерама рушилаштва. Наиме, регуларна Хрватска армија је у току грађанског рата у БиХ извршила напад и заузимање Мркоњић Града, мјеста које се налази у Босни и Херцеговини, етнитету Република Српска, а које је прије рата имало око 33.000 становника- од којих су деведесет одсто били Срби.  

Мркоњић Град је регуларна армија Хрватске заузела у војној операцији “Јужни потез”, која  се одвијала на тлу Босне и Херцеговине у раздобљу од 8. до 11. октобра 1995. године. Експертски тим правних стручњака и Адвокатске коморе Републике Српске, као и Комисија за процјену ратне штете, је утврдила да су послије завршетка ратних операција хрватске трупе у Мркоњић Граду  запалиле и порушиле 3.644 куће, 700 станова, а оштетиле 6.017 стамбених објеката.

Потом је извршена пљачка невјероватних размјера. Хрватска војска је отела и цјелокупни сточни фонд који се затекао у тој општини, а он се састојао од – 12 хиљада говеда, 70 хиљада оваца и 15 хиљада свиња.

Дакле, ако желимо правити поређења рушевина Алепа са неким сличним примјерима на територији бивше Југославије, ове двије акције Хрватске војске су прави примјер за то. Наравно, с том разликом што је Алепо разрушен у току ратних операција, а Хрватска армија је у ова два примера извела разарање и пљачкање послије завршетка војних дејстава.

И не само то, већ се између Хрватске војске и терориста Исламске државе може ставити знак једнакости када је ријеч о пљачки. Рецимо, из градских предузећа Мркоњић Града послије завршетка акције Хрватске војске- однесене су све индустријске  машине, а из кућа и станова опустјелог града опљачкана сва имовина грађана. На другој страни, терористи Исламске државе су послије заузимања источног Алепа демонтирали сва индустријска постојења, транспортовали их у Турску и тамо продали.

На територијама које су заузимали,  Хрватска војска и Исламска држава су пројектовали систем гдје прозводних погона више нема- те цивили више не могу да раде, а самим тим- нити да прехрањују своје породице.

Хрватски полицајци гори од исламских терориста

Хрватски политичар Бојан Главашевић је у својој изјави рекао и следеће: “Фасцинантно ми је како неки људи не разумију универзалност људске патње, неовисно о узроку. Као да дијете које остане без родитеља мање или више пати кад му објасниш да није баш исто јесу ли их убили четници, ИСИЛ или дрон!”

Елем, ако говоримо о универзалности људске патње, и дјеци која су остала без родитеља, Главашевић је заборавио да поред “четника, ИСИЛ-а и дрона” стави и хрватске војнике, као и регуларне хрватске полицајце.  Као примјер је могао узети звјерства у сплитској Лори, у којој је био заточен и Гаврило Трипковић, заједно са братом Дамјаном, а потом размијењен у Неметину- посредством МЦК.

Извјештај Амнести- интернешнала за 1993. годину садржи свједочење управо Гаврила Трипковића (свједок 259-94-6  из Чапљине) о звјерском мучењу и ликвидацији петорице Никшићана у Лори. Ево, како је у том документу забиљежено свједочење Трипковића:

„Једно вече, не сјећам се тачног датума, око пола ноћи Томо Дујић, који је изгледа имао посебан пик на мене, извео ме је из моје ћелије и одвео у другу просторију. Тамо сам затекао пет мушкараца који су били обучени у стандардне униформе ЈНА. По говору сам схватио да су то Црногорци.

Ови људи су били толико измрцварени, поломљених руку и ногу, да је то на мене оставило један тежак утисак. Колико се сјећам свима су им биле одсјечене уши, односно чини ми се да је само једном од њих остало једно уво. Они су били поређани по поду, тако што су неки били наслоњени на зид, а неки од њих у полу лежећем положају. Некима од ових људи су већ биле извађене очи, а некима су предамном очи вадили. Сјећам се како је један од мучитеља једном од њих забио нож у језик и повукао нож- те му је тако одсјекао језик.

Једном од ових Црногораца нису извадили очи, тако да је могао да види шта се дешава, па су затим почели да кољу једног по једног. Клали су тако што су их рукама држали за косу, а ножем сјекли у предјелу врата. Том приликом сваком је глава била одвојена од тијела. Ако је неко и покушао да се одбрани брзо је био савладан, пошто је мучитеља било пет, а они су сви били пребијени и у јако тешком стању.

На крају је остао жив само онај коме нијесу извадили очи. Један од мучитеља је поређао три ножа, један поред другог, и рекао да бира нож којим ће га заклати. Овај мученик, коме је заиста било доста мука и понижења, упро је руком у један од ножева. Један од мучитеља, нијесам тачно сигуран који, али ми се чини да је то био онај који је захтијевао да бира нож, потпуно је побијеснео, више је личио не звијер него на човјека, и муњевитом брзином дограбио је тај нож и за делић секунде пришао Црногорцу и једним замахом одвојио му главу од трупа.

Беживотно тијело се преврнуло, а глава је остала у ваздуху, пошто ју је овај држао за косу. Ово је био стравичан призор који се једва може описати. Док је убица држао главу, очи закланог су биле отворене, а такође и уста и она су се у таквом стању отварала и затварала неколико пута.

Од овог призора су се и зликовци уплашили. Када је, после извесног времена , онај који је држао главу дошао к себи- из све снаге ју је треснуо о зид, тако да се она једноставно раставила и видео сам мозак како трепери”.

Ово свједочење говори да су по количини зла- непочинства хрватских полицајца у Лори далеко превазилазила чак и ритуална убиства која су пред камерама вршили терористи Исламске државе, а потом показивали свјетској јавности.

Дакако, осим овог свједочења о звјерском мучењу и тешким убиствима заробљеника никшићко-шавничке групе у сплитској Лори, мора се напоменути да је на сличан начин убијено још четрдесет до педесет логораша у том хрватском државном затвору. Од оних који су остали живи, многи су постали инвалиди и тешки болесници са трајним поремећајима психе.

На другој страни, није познато да су функционери Исламске државе дизали споменик својим злочинцима, али је извјесно да је Хрватска недавно дигла споменик полицајцима који су правили предочена брутална непочинства у Лори.

Наиме,  16.12.2016.г. балкански медији су пренијели следећу информацију:

“Након спомен-плоче у Јасеновцу на којој је исписан усташки поздрав „За дом спремни“, у Хрватској је дошло  до правог замаха величања усташтва: прије три дана, поводом 25 годишњице 72. бојне Војне полиције у Сплиту, испред некадашњег логора Лора откривен је споменик овој јединици познатој по својим злочинима у овом логору”.

Послије свега предоченог, може се констатовати да је Хрватска својим поступцима, по театралности и континуитету идејног лудила- далеко превазишла Исламску државу. Али, то није све!

ustasecroatia

Хрватско вијеће одбране у акцији стварања сабирних логора

Хрватски политичари Јадранка Косор и Бојан Главашевић у недавном прављењу паралеле са Алепом споменули и Сребреницу. Није познато зашто, иако се ради о несумњивом стратишту, јер су могли  као примјер за страдање Бошњака навести хрватске логоре који су у прошлом рату били “намијењени” за ту етничку групу!? Можда их Сребреницом желе сакрити?

Познато је да је између 1991.- 1997. године у Хрватској  постојао чак 221 логор и сабирни центар за цивиле и ратне заробљенике српске националности. Рјеђе се спомиње чињеница да је у Босни и Херцеговини, на територији некадашње непризнате хрватске Херцег Босне, било 60 логора које су хрватске војне и паравојне јединице отвориле за цивиле и ратне заробљенике бошњачке националности.

Према подацима Удружења логораша БиХ, кроз хрватске логоре Херцег Босне је прошло око 25.000 људи углавном бошњачке националности. Најпознатији логори су били: Хелиодром, Габела, Дретељ, Родоч, Чапљина, Љубушки.

Бери Фруер, гласноговорник УНПРОФОР-а у Сарајеву, је својевремено изјавио како се у Мостару и око њега “у рукама хрватских снага налази чак 22.000 Бошњака.” Само у мостарском логору Хелиодром је било заточено између  десет и дванаест хиљада Бошњака.

Елем, ако говоримо о мањим логорима, тада постоје упечатљиви примјери који су својевремено презентовани на порталу Ријасет.нет, а дио њих је пренесен овако:

Један од логора је био “Стакленици на Буни код Мостара” за који се навело:“У овим стакленицима ХВО је у заточеништву држао 1.150 Бошњака над којима је вршио брутални терор. Благајског имама Мухарем-еф. Бећировића хрватски злочинци су заклали у џамији”.

За Вележов стадион се прецизира следеће: “Био је једно вријеме сабирни центар из којег су Бошњаци депортирани у околне концентрационе логоре. У свом дивљању током првог вала хапшења- хрватски злочинци су убили близу 50 бошњачких интелектуалаца и лешеве бацили у контејнере за смеће, тако да су се данима распадали на врелини сунца.”

За сабирни центар у Мостару, под називом “Апотека на десној обали Неретве”- се наводи: “ХВО је у овој апотеци заточио око 530 Бошњака. Жене су скидали до гола, одузиман им је сав новац и злато које су код себе имале. Потом су млађе жене издвојили из групе и одвели их у непознатом правцу. Вратили су их тек након неколико сати у грозном стању. Основано се претпоставља да су силоване. Након одређеног времена, ови заточеници су протјерани на лијеву обалу која је била под контролом легалних власти РБиХ.”

За портал Радио Слободна Европа,  Јусуф Д. заштићени сведок на суђењу у Хагу је навео да велики број особа, припадника Хрватског вијећа одбране, који је одговоран за дешавања на Хелиодрому и “даље несметано живи и ради у Мостару”, те каже: „За неке људе бих ставио руку у ватру да нису ништа ружно учинили, дапаче да су помагали другима, али је било ту таквих манијака који су једноставно били жељни крви. Они су из чиста мира пребијали људе до бесвијести, пљачкали, силовали, убијали. Једноставно је несхватљиво да идете по граду и сретнете човјека који вас је држао годину дана, који вам је сваки дан практично пио крв.“

Елем, није остало незапажено  да је Хрватско вијеће одбране користило бошњачке цивиле из логора Хелиодром за копање ровова на линији фронта и као живи штит током војних операција, што су радили и борци Исламске државе у источном Алепу.

Отварање Пандорине кутије и неадкватности хрватске јавности

Својим неадекватним освртом на страдање сиријског Алепа, те прављењем циничних паралела са злим временима грађанског рата на тлу Југославије- хрватски политичари су опет отворили Пандорину кутију. У њој се, дакако, налазе и злочини које не желе спомињати, у вјечитој жељи да се провидним лукавством нешто изврне, а понешто и сакрије.

Јер, примјери у овом тексту показују да је понашање хрватске полиције, војске и паравојних формација у ратовима деведесетих билу идентично понашању терориста Исламске државе, а у неким случајевима и знатно горе.

Та неадекватност дијела хрватских политичара, неважно да ли припадају хрватској љевици или десници, није примијећена само у овом случају. У неким случајевима она има димензије лудила и неурачунљивости.

Рецимо, на све стране су спремни трубити о томе како је велики научник Никола Тесла био Хрват, а не желе да се суоче са истином да су Тесле у Независној држави Хрватској биле истријебљене зато што нису Хрвати.  Наиме, хрватске усташе су за вријеме злогласне НДХ  у Смиљану и околини убили 119 људи са презименом Тесла.  У логору Јасеновац је за време Другог светског рата убијено 11 људи који су носили презиме Тесла, од којих су биле три жене и осам мушкараца.

Велики научник Никола Тесла се није затекао у НДХ, али јесте велики сликар Сава Шумановић који је Вишу школу умјетности завршио у Загребу.  На Велику Госпојину, 28. августа 1942. године, Саву Шумановића су у Шиду (тада вароши у НДХ) ухапсиле усташе и одвеле у Сремску Митровицу, гдје су га послије мучења стрељале са 150 Срба из Шида и бациле у заједничку масовну гробницу. Име српског сликара Саве Шумановића нећете наћи у хрватској Википедији, нити ико смије рећи да је био хрватски сликар.

Ћирилица се у хрватским круговима проглашава за хрватско писмо, наводи да су њиме писана важна дјела хрватске књижевности и дипломатије, на Широком Бријегу се диже споменик сваком слову „хрватске ћирилице“, а у стварности се широм Хрватске разбијају све табле које су написане тим писмом. Хрватски свеучилишни професор и палеославист Матео Жагар, који сматра да је ћирилица била доминантно хрватско писмо, је такво рушилачко понашање дијела хрватске јавности према ћириличним таблама објаснио овако: “Страх од препознавања себе у другоме- управо кроз уважавање ћирилице- засигурно је фројдовски мотивиран.”

На крају испада да је Хрватска јавност по питању ћирилице потпуно излуђена. Јер, док једни Хрвати разбијају табле са ћириличним натписима, други вриште да је ћирилица хрватско писмо које су им „Срби отели и присвојили“. Овакво стање је очигледно ненормално.

Дакако, за оваква тумарања и посртања хрватских политичара, идеолошко пијанство дијела хрватске јавности, екстремизме свих могућих и немогућих праваца- сигурно нису криви догађаји око Алепа. А можда и јесу, да се нашалимо, ако хрватски аналитичари не могу наћи узроке хаоса у чудној друштвеној заједници којој припадају.

Балкан је искичмљен, нема спора. Хрватска је дио Балкана, можда и перјаница балканске хистерије. Али, Хрватска је и дио Европске уније- која плива у својим лудилима. Нека буде да су за све криве- сунчане пјеге, јер је разум побјегао у неистражене просторе! 

23 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Sve gore napisano je istina. Drogirana olos, od koje su se svi manijaci-saveznici jezili. Krvi su se napili drugome jer svoju ne mogu da svare. Nisu postali bolji, nikako veci, ima ih saka dreka ukupno, i dok je i jednog tog vampira, po tome ce biti prvi na svetu. Cisto zlo. Raspasce se medjusobnim prozdiranjem.

 2. 0
  0

  VECIH BOLESNIKA,ZLIKOVACA I LAZOVA OVA ZEMLJA NE NOSI!NISU SLUCAJNO REKLI „SACUVAJ ME BOZE KUGE I KROATA“.PATOLOSKI. LOPOVI ,UBICE I LAZOVI!!!

 3. 0
  0

  Kako je rekao Jovan Dučić“Hrvati su najhrabriji narod, ne zato što se nikoga ne boje već zato što se ničega ne stide“.
  Zaista bi se moglo reći da su podlost i cinizam Hrvati patentirali!
  Velika zahvalnost gos.Vojinu na odličnim kolumnama.

 4. 0
  0

  Ka’ i kod svakog naroda ima te ustaške ološi , ali ima i velikana kao što je bio Josip Broz , naš mili drug Tito .
  Nijesu svi hrvati ustaše kao što nijesu svi srbi ćetnici .

 5. 0
  0

  Nego Vojine , jeli istina da si se u vojnu knjižicu JNA , slobodnom voljom nacionalno izjasnio kao crnogorac ?
  Jesu li te pritiskali ili je bilo svojevoljno ?
  Vele po Nikšiću da si se tek po povratku sa Dubrovačkog ratišta počeo pisati kao srbin ?
  Jeli to ljepše bilo kao crnogorcu ili od skoro kao srbinu ?
  Kakav je to ośećaj kad promjeniš naciju ?

 6. 0
  0

  Od kada je svijeta i vijeka, zamena teza je uvijek i jednako uvod u haos!
  Jednacenje dobrog i loseg je djavolja rabota!
  Covjek je propao jos onda kada je dobro proglasio za lose, i obrnuto.
  Kako to i danas cine raznorazni Mas’e, i ostala pogan u zavadi sa slovima i pismenima.
  Ko se oslovio nije, taj se ni oljudio nije!
  … Praznu glavu nosa, pa mu i ona takva na smetnju.
  Kao i onima koji zapalise Siriju, po svijeta u oganj zaturise!

  • 0
   0

   Tacno ce nam, milog nam, Mas’u srcika opaliti od stresova.
   Skace ka’ jarac, te me je strah da ce utec’ na Gej paradu da ga topli izbuse preventive radi.

  • 0
   0

   A Dukljani su posebno izvrnuti, iz basne likovi.
   Srecom, medju srpskim politicarima nema takvijeh visokokalabarnijeh smaraca kao u Hrvata. Evo im prisjede Halepo.

 7. 0
  0

  Kada bih morao na kantar da vagam, kako je tesko precizno izvagati Zlo, onda bih ovako izvagao, kako drukce ne biva : od Hrvatskih ustasa, gore su, jedino su gore ove nase dukljeske ustase, domace!
  Kako je domace zlo, uvijek najvece zlo.
  Kojem cemo, zajedno sa nasom crnogorskom bracom, stati na kraj, kako to vec i cinimo!
  Pa oni u panici pomutili, baljezgaju, jos nam i prete nekakvom ukrajinskom crkvom, ludjaci dukljeski!
  Kako smo im nogu pod grlo stavili.
  Jos samo malo, tek za zeru …

 8. 0
  0

  Cetnika ima svakojakih, kako ti o tome nista ne znas Mas’a, vjeselo dukljesce!
  I bagre je bilo, u manjini bilo, kao sto bagre svudje ima, koja se lazno kitila cetnickim imenom.
  Stidimo se mi, i danas se mi stidimo takvih koji su brukali cetnicko ime, kako se ti i tebi slicni nacifasisti i dukljeske ustase nicega ne stidite!
  Capishi!
  … U tome je razlika izmedju nas i vas.
  U stidu i svemu drugom, bravce zaslepljeno, dukljesko.
  Sanjas li mozda jame?… Srbe, sanjas li zalud!

  • 0
   0

   Đika , vjeruj mi milijeg mi posrbice od tebe nema , ti si makar iskren u svojoj iskrivljenoj realnosti , koliko si samo truda od 97-me uložio da budeš to što jesi danas , za svaku pohvalu , pa i neka je pogrešno , ali se mora vrednovati toliki trud .
   I viđi kralju , stid je za one što obraza imaju , a tvoji ćetnici taman ka i braća im i saborci ustaše su ljudski talog , bez stida i ośećaja !
   Koliko samo stida i suza treba da se iole oplače Sarajevo , Vukovar ili oni nestretni maloljetni dječaci što ih crvene četničke beretke pobise ka kerove i još to snimiše da ostane zapis o nesojluku .
   E vidiš , ogromna je razlika među nama , ja se stidim vaših nesojluka , i ako sam bio i onda protiv vaše srednjovjekovne nakaradne politike ,a ti ih skrivaš i braniš .

   • 0
    0

    Приберисе и одлучи, четници или ћетници? Чисто да знамо како да те обрадимо. Не би ваљало да не буде халал ако треба….

 9. 0
  0

  Е мој ,,маша,, сваког своје ране боле.Твоја ханђар дивизија је по БиХ клала редом Српску нејач.Чак и муфтија Јерусалимски их је благосиљао и дизао руку у нацистички поздрав у ТВОЈОЈ ндх.Твоји јунаци ,,ћело 1,, , ,,ћело 2,, и овај што га сад суде насер орић су клали Србе у овом рату.Знам да ти је рођак страдао у возу у Шртпцима па зато бљујеш мржњу.Али и многима од нас су страдали ближњи па мрзимо само злочинце а не читаве народе.

 10. 0
  0

  Za dzaba se trosimo, Srbo!
  Niti sto zna, niti ista razumije krme dukljesko.
  Opet, moramo javno da govorimo, da svi cuju i ko smo i sto smo!
  Da se zna da su Srbi, pogotovo crnogorski Srbi, potomci najcasnijih crnogorskih vitezova, i danas kadri da raspoznaju, kako tudju, isto tako i svoju fukaru!!!
  Kojima cemo brzo doci na kraj, zajedno sa nasom crnogorskom bracom, koji su jednako kao i mi bastenici moralnog i etickog kodeksa i nasledja zajednickih predaka.
  Oljudjeni i nadahnuti njima, lako cemo izaci na pravu stazu. Stavljeni smo na veliku kusnju, kako je ne samo ljudima, vec i samom Bogu milo, da vidi da smo isti oni koji su malu Crnu Goru uznosili u najvise vrhove!
  Ako se nekome cini da ovo zvuci odvec pateticno, s razlogom je tako.
  Jer, mi nijesmo birali sebe i svoju sudbinu u ovu Planinu.
  Nijesmo birali svoju epsku istoriju, nijesmo ni mentalitet, koji na zivot i buducnost sebe i drugih pored nas, uvijek vidi kao pitanje casi i obraza.
  Ako neko kaze da je to anahrono i zastarjelo gledanje na zivot, valja ga podsjetiti da se i danas na koncu sve svede na ljudskost, i nista vise!
  Kako to ova udbaska i dukljeska pogan nikada to nece razumjeti.
  Njima je Srbo zbog toga mozda lakse, ali je nama svakako bolje.
  Ne bih ja mjenjao!
  Nikad mjenjao, nikad mjenjali, kao sto i nijesmo!
  … Lako je njima, sviklo je to : jednom Srbi, poslijen Turci, dukljesice i montenegrini, Crneni Hrvati … Kraja im nema! Stoput su se preobukivali, pa ce opet!
  Nije njima tesko … Blize im se crni dani, kada ce im kralj, njihov dukljeski i montenegrinski osvanuti go, bez ruha!
  Na sramotu ogoljen, ako trunke obraza imaju … Pa ce oni, vjerovao ti Srbo ili ne, opet biti Srbi!? … Pobolji od nas!
  … Poznam ja njih, dobro poznam ja tu bagru, kako su ih dobro znali, moj, i svi nasi djedovi!
  Sve je to vec vidjeno u ovu nasu najljepsu Planinu.
  Trajalo je njihovo koliko je trajalo, pa je lipsavalo.
  Ne brinem ja.

  • 0
   0

   Ko o čemu noćna dama o poštenju , cetnici , moral i poštenje nijesu spojivi , to su suprotnosti !
   Srbo kralju , ja sam pravoslavac , i ne mogu da zamislim da četničke ološi četiri godine drže opkoljeno Sarajevo , tuku po njemu kako se kome svrcne u ime pravoslavlja , NE to je bagra radila u ime vaše ideologije četništva , sa kojom mi crnogorci nikakve veze nemamo , to je tvoje , Vojinovo i Đikino , moje nije .

   • 0
    0

    Ти си туљан један обични! Чија су била та брда око Сарајева? Велиш да си православац, но не видим да имаш саосјећања за било коју невину православну жртву! А било их је колико оћеш, почев од тих које сажаљеваш који су тако опкољени правили логоре за православце по Сарајеву, из којих многи нису изашли и дан данас им се не знају кости!

   • 0
    0

    Нека Масхја, нека, не бенави! Оклијен ти мореш бити православан, а море? Тебе ни онај Дедејић у своју мјесну заједницу коју власт назива црквом не би примијо. Максе рђо, не било те!

 11. 0
  0

  Jednoga dana, kada prodje okupacija, kako svaka prodje, doci ce neko, pitali ga nijesmo, i kazat ce, Mas’a?, ono zbirce dukljesko sto biralo nije da pljune na sve srpsko, bez prijeke nuzde zvakalo o cemu nista znalo nije, ustasko ono kopile fasisticko, e, on vi je taj, i taj!
  Onda cu ja, zapamti, samo mozda ja, da te branim, da ti zivot ne ufitilji!
  Hocu li moci, Bog sami zna!
  Kako si precerao, u svemu precerao Mas’a!
  Moj ti je savjet, odjavi se Mas’a!
  Odjavi dok kasno nije!
  … Ti o moralu, postenju, jos i nocnim damama!
  Ti!?
  Pih pogani od pogani!

  • 0
   0

   Đika posrbice stara , |e sam ja to „pljuvo na sve srpsko“ ???
   Jedno su srbi s drugo ste vi četnici , srbi su moja braća , a vi posrbljeni crnogorski četnici ste posebna fela . I ne brani me životati , ako ćetnoci zavladaju znaci da je sve propalo , potop , propast , mrak ….
   Ipak , eto lakvi so , opet si naš zalutali sin .

 12. 0
  0

  Препознат си ,,маша,,.Само мијењаш имена.Ти јеси био православац некада али су ти преци примили ислам.Ако се ти осјећаш православним онда добро.АЛИ.. ниједне осуде на злочинима гдје су Срби били жртве те одаје.Ја сам ти и рекао да знам због чега то радиш али постајеш полако болестан од МРЖЊЕ!!Лијечи се мој ,,маша,, или како ћеш се већ сјутра звати…или мијењај портал.Овдје су СРБИ …. усташе своју браћу тражи на другом мјесту.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here