Насловна Друштво И Словенци одустали од учешћа на војној паради у Загребу

И Словенци одустали од учешћа на војној паради у Загребу

0
ПОДИЈЕЛИ

Словеначка војска неће учествовати на војној паради у Загребу поводом обиљежавања 20. годишњице хрватске војне операције „Олуја“, одлучила је влада у Љубљани након што се испоставило да је од свих чланица НАТО-а само Словенија пристала да учествује у том догађају.

slovenija

„Биће то церемонија посебног типа гдје присуство словеначке војске није погодно“, рекао је премијер Миро Церар и додао да ће још размислити о томе да ли ће томе присуствовати цивилни представник Словеније, пренијела је агенција СТА.

Церар је навео да је дошло је до неспоразума пошто су почетне информације указивале да ће парада 4. августа у Загребу бити одржана у оквиру НАТО-а, што се испоставило као нетачно.

Промјена става услиједила је само дан након што је Министарство одбране Словеније потврдило за СТА да ће Словенија послати десет гардиста и три авиона „пилатус“.

“Ова парада је осјетљиво спољнополитичко питање у међународним односима у југоисточној Европи која је од стратешког значаја за Словенију”, наведено је у саопштењу словеначке владе након јучерашње сједнице.

„Имајући у виду да ни друге савезничке земље као што су САД, Велика Британија и Мађарска неће учествовати, не постоји ниједан разлог да Словенија пошаље своје војнике“, рекао је министар спољних послова Карл Ерјавец.

На питање да ли је одлука о учешћу словеначке војске на паради у Загребу грешка министра одбране Андреја Катича, Ерјавец је одговорио да „не жели да прича о грешкама и да је важна једино одлука владе“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here