Насловна Друштво „Слободно српски“ најгледанија емисија на неслободном Космету

„Слободно српски“ најгледанија емисија на неслободном Космету

3
ПОДИЈЕЛИ

budimir nicic u studiju, emisija slobodno srpski

На територији Космета, изузев  у неалбанским срединама, српским језиком се не може слободно говорити  ни након деценију и по од доласка КФОР-а и УНМИК-а  и успостављања међународног протектората над покрајином. Српски нарочито није популаран у Приштини, гдје данас живи свега 17 Срба. Али зато, и те како јесте у непосредној близини главног града српске покрајине.

Наиме, у Чаглавици, још увијек већинској српској средини, гдје Срби упркос бројним недаћама надљудским напорима опстају и поред силних притисака да оставе своју земљу и куће, или  у најбољем случају имовину продају Албанцима, у условима не баш примјереним друштву које тежи да постане цивилизовано, више него запажено дјелује и унапређује се продукција односно српски медијски систем познат као Медија центар – Чаглавица. Њиме руководи новинар Будимир Ничић, који је уједно и уредник и водитељ популарне ток шоу емисије „Слободно српски“ која се већ три године емитује сваке недјеље на каналима српске „Независне ТВ Мреже“, на телевизијама –  „Мир“ у Лепосавићу, „Мост“ у Звечану, „Херц“ у Штрпцу и „Пулс“ у Шилову.

„Слободно српски“  је доступан и гледаоцима јавног емитера на Космету– Радио Телевизије Косова, а већ неко вријеме емитује се и на каналу Б92 Инфо.

Да је међу српским и другим неалбанским живљем на неслободном Космету „Слободно српски“ најпопуларнија телевизијска емисија са политичким садржајем говоре и подаци релевантних међународних организација које су истраживале њену гледаност.

budimir nicic u sredini, sa ekipom koja realizuje emisiju slobodno srpski

На сјеверу покрајине је чак 57 посто испитаника истакло да је ток шоу Будимира Ничића “Слободно српски” који реализује екипа Медија центра у Чаглавици политички програм који се најчешће гледа. Истраживањем су обухваћени Срби у Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку. У продукцији чаглавичког Медија центра до сада је реализовано и емитовано 136 емисија „Слободно српски“, на које је њихов аутор, како каже, веома поносан.

-Трудимо се да произведемо што квалитетнији телевизијски програм по савременим стандардима ТВ продукције, али на првом мјесту желимо да то буде аутентичан медијски производ који ће одговорити на најчешћа питања и проблеме које има српска заједница на Косову и Метохији – каже уредник и  водитељ емисије „Слободно српски“  Будимир НИчић, који је недавно, као дописник Гласа Америке,  добио и награду Тима Уједињених нација на Косову за најбољу ТВ причу о сиромаштву.

Без обзира на оштру конкуренцију из Београда, додаје наш саговорник и колега, српске телевизије на Косову и Метохији, уједињене у „Независну ТВ  Мрежу“, двоструко су гледаније него прије три године.

Сваки пети становник покрајине  је гледао више од десет емисија „Слободно српски“, која се емитује од октобра 2010. Године, а њен аутор каже да је емисија гледана и на интернету.

  • На јутјубу смо до сада имали више од 125 хиљада прегледа, а на нашем сајту више од  65.000. С обзиром да се ради о емисији која постоји само три године резултати истраживања су премашили очекивања Медија центра који реализује ову емисију, каже Ничић.

Исто истраживање показује да српске телевизије, и међу Србима и Албанцима имају далеко већу гледаност него Радио телевизија Косова (РТК),која емитује искључиво програм на албанском језику. Заниљмив је податак да РТК гледа мање од 1 одсто особа на КиМ сцих националности. Укупно, програми српске „Независне ТВ Мреже“ четврти су по гледаности, иза Радио телевизије Србије, Пинка и Прве ТВ, показује истраживање спроведено у 16 општина на Косову и Метохији, на узорку од 1.200 испитаника, и јужно и сјеверно од Ибра.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Budimir je bez dlake na jeziku.Pravi novinar.Dobar momak, rekao bih. Cujem da je dobar i kao covjek. Savetujem ga samo malo vise paznje da posveti Metohiji, skoro da je i ne pominje.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here