Насловна Друштво Улица у Подгорици ће добити име Слободана Секулића

Улица у Подгорици ће добити име Слободана Секулића

1
ПОДИЈЕЛИ

Савјет за давање предлога назива насеља, улица и тргова једногласно је одлучио да Слободан Секулић добије улицу. Секулић је убијен у Титограду 11. марта 1976. године у Агрокомбинатовом супермаркету, бранећи државну имовину од разбојника, а починиоци злочина никада нијесу откривени.

 SLOBODAN642014

У то вријеме благајници из тридесетак титоградских продавница, по истеку радног времена, доносили су дневне пазаре у малу канцеларију на Тргу Ивана Милутиновића. У моменту када је једна од благајница која је предала пазар кренула да изађе на вратима су се појавила два маскирана и наоружана разбојника. Један од њих је стављао новац са стола у торбу, а други је тражио кључеве од канцеларије, намјеравајући да закључа раднике како би пљачкаши могли безбједно побјећи. Слободан је на то рекао „не дам кључеве“… и упустио у неравноправну борбу са наоружаним разбојником. Док је дио новца пао и почео да гори на решоу Слободан се рвао са разбојником. Тада је одјекнуо пуцањ који је био кобан по Секулића.

Члан Савјета Бранка Бошњак саопштила је да предлог треба подржати јер је у питању хумани гест који треба да буде примјер генерацијама. Хусеин Цено Тузовић навео је да је доста текстова написао о догађају који се догодио 1976. године.

Тај догађај је уздрмао Титоград до срца. То је био злочин и сматрам да предлог треба да уђе у процедуру – саопштио је Тузовић.

Савјет је јуче донио закључак да се сачека са именовањем Улице патријарха Павла. Митар Вуковић (СНП) је предложио да се по партијарху Павлу именује улица у близини Саборног храма Христовог васкресења.

Милан Мијовић тражио је да се Савјету достави информација које су све улице у близини храма неименоване. Одговор је добио од Вељка Ђуровића, представника Секретаријата за планирање и уређење простора који је рекао да су око храма све улице именоване.

Члан Савјета Хусеин Цено Тузовић саопштио је да би одмах прихватио да патријарх Павле добије улицу али је од његове смрти прошло само шест година, а закон каже да мора проћи 20 година.

  • Мислим да би на неки начин требало да ступимо у контакт са оним који је дао предлог да га увјеримо у то да нијесмо у могућности јер ће сјутра свашта да буде преко штампе, да нијесмо прихватили предлог за партијарха Павла из неког разлога. Морамо бити прецизни, а прецизност је да макар консултујемо Владу можемо ли са овим предлогом проћи на Влади– рекао је Тузовић.

Бранка Бошњак сматра да партијарх Павле треба да има улицу.

  • Слажем се са тим да са ове сједнице иде закључак да ми не одбијамо предлог, него да га пролонгирамо – рекла је Бошњак.

Владимир Вујовић је позвао надлежне органе локалне самоуправе да им се достави предлог неименованих улица поред неког другог вјерског објекта.

Савјет је једногласно подржао да војводе Радоња Петровић и Иво Раков Радоњић, као и народни хероји Љубо Вучковић, Милан Спасић и Сергеј Машера добију улице у Подгорици. Ове предлоге подржало је 11 чланова Савјета. 

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Nek mi Bog oprosti sto cu reci, ali nikako ne zasluzuje ime ulice. Onaj ko je u svojoj mladosti obljubio maloletnicu, a bogami i znao da ukrade, i to ne male pare iz tih istih radnji, gde je i zavrsio zivot ne zasluzuje ama bas nikako naziv jedne od podgorickih ulica.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here