Насловна Издвојено Слободан Савовић: Не постоје двије Црне Горе

Слободан Савовић: Не постоје двије Црне Горе

ПОДИЈЕЛИ

За мене као грађанина Црне Горе посебно значење има Цетиње. моја Пријестоница, моја историја, мој центар духовности.

Када год су у прошлости пријатељи и непријатељи походили Црну Гору, њихов долазак на Цетиње означавао је крај њиховог пута. Долазак кући или њено покоравање. Долазак Италијана 1941 на Цетиње означио је окупацију Црне Горе. Група домаћих издајника (јер по дефиницији ко год непријатељску војску дочека сољу и хлебом је издајник), организовала је Петровданску скупштину. Опет на Цетињу. И тако ређају ми се слике у глави. Цетиње. Ни криво ни дужно. Ни тада ни после, ни сада.

Сада. Љета Господњег 2017, на Цетињу ће се одржати скупштина. Опет. Одлучује о приступању Црне Горе у војно политички савез НАТО (сличност са Тројним пактом је ненамјерна). Сједници ће присуствовати вјероватно амбасадори земаља НАТО – пакта. Априлска скупштина Црне Горе одржаће се на Цетињу, и биће то крај једног пута. Утисак ми је да ову чињеницу поредим са Петровданском скупштином 1941 године и почетком тадашње окупације. Тада.

Сада. Министраство просвјете Црне Горе креће у пилот пројекат изучавања наставе у првом разреду основне школе на енглеском језику. Малени ђаци, шестогодишњаци математику и остале предмете учиће на течном енглеском језику. Матерњи језик замијениће им енглески. Радоваће се и туговати на енглеском. Добијаће своје прве петице на енглеском. Матерњи језик замијениће им енглески језик. Земља Црна Гора. Језик енглески. Други ми је утисак да је све ово некако повезано. Приступање НАТО-у и приступање шестогодишњака енглеском језику. Никола ће бити Џон. Ми нећемо бити Црна Гора, него смо већ постали колонија. Лаку ноћ Црна Горо ма гдје била. Утисак који ми се намеће да смо овом чињеницом о енглеском језику и шестогодишњацима достигли нови ниво полтронства према јачим и богатијим од нас.

Данас. Не постоје двије Црне Горе. Добра и лоша. Постоји само једна. Оваква каква је. Лијепа је. Земља добрих људи. Само ту доброту и поштење добрих људи некако је негдје у неком тренутку надгласала глупост, кукавичлук и полтронство мањине . И некако негдје у неком тренутку та мањина је зацрнила слику о Црној Гори. Због тога помислимо да смо сви такви. Да је Црна Гора црна. Али није. Само је потребно да додамо мало боје и доброте у нашим животима, сви ми појединачно. Грађани Црне Горе. Да би смо били бољи. Да будемо сwилни према силнима и милостиви према убогима. То је Црна Гора.

15 КОМЕНТАРИ

  • 0
   0

   Христос Воскресе! Воистину Воскресе!
   Поштовани Владимире, има само једна Црна Гора-наша Црна Гора. Она је, на нашу велику жалост, и нарочито на жалост наше омладине, већ деценијама окупирана комбинованим снагама црногорских изрода и пљачкаша, комунацистичких дукљаноида, националних мањина и ЕУ-НАТО агресора.

   • 0
    0

    Заборавио сам да похвалим аутора. Вансеријски текст. У духу истине, постојаности и разборитости.

 1. 0
  0

  Ne postoje dvije Crne Gore!
  Postoji jedna i jedina Crna Gora, ama postoji i Montenegro, što gođ da je to grdilo sa hiljadu lica!
  CRNA GORA I MONTENEGRO!
  Montenegro protiv Crne Gore!
  Protiv svih nas koji smo Srbi iz Crne Gore, Crnogorci!
  … Kako niko nije, pa neće ni Montenegro.

 2. 0
  0

  Какав зомби текст мајко моја,шта је ово?

  Забијање главе у пијесак проблем неће нестати.

  Црна Гора је данас,сјутра и за много наредних година идентитетски антисрпска,а политички и војно (јесто смијешно ) антируска држава.

  Неразумјевање наведених чињеница,писање пјесама десетерцом и остале народне умотворине неће измјенити ток стварности нити постојеће стање ствари учинити другачијим.

  Црногорци су засебан народ са којима Срби имају мало шта заједничко,углавном рођачке везе наслијеђене из прошлости.

  Онима који мисле да то није тако ваља топло препоручити да пођу мало међу своје,најбоље на Цетииње,да им објасне како живе у заблуди,а послије,едукативних разлога ради, могу са свима нама да подјеле искуство како су их са том причом рођаци дочекали и,још боље, отпратили.

  Срби,свога посла!

  • 0
   0

   Е, богуми, све си разумијо како, само тако. Ка’ она Мара, наздравље теби.

 3. 0
  0

  „Долазак Италијана 1941 на Цетиње означио је окупацију Црне Горе.“
  Велика лаж. Италијани су окупирали дијелове Краљевине СХС, између осталог и Зетску бановину. У КСХС није постојала територијална јединица под називом Црна Гора. Управо су Италијани били заговорници обнове црногорске државности. Слава Михаилу Петровићу!

 4. 0
  0

  Vi velikosrbi ste podijelili Crni Goru na dva dijela. Kako mozete sebe smatrati patriotima i tvrditi da volite Crnu Goru, a zelite da njenu slobodu poklonite drugima? Vi nijeste druga Crna Gora – vec crn obraz Crne Gore.

  • 0
   0

   Па ви поклањате слободу црногорску, непријатељима, доказаним. Провјери лобању, неђе имаш рупу, па ти цури мозгићи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here