Насловна Друштво Слобода за владику Јована!

Слобода за владику Јована!

0
ПОДИЈЕЛИ

Напредни клуб Србије најоштрије је осудио најновију одлуку македонског правосуђа и владе да поглавар аутокефалне Охридске арихиепископије Јован Шести буде задржан у затвору.

vladika-jovan-makedonija

„Срамотно је да дванаест година дуготрајан вjерски и политички прогон овог црквеног великодостојника, његово мучеништво у злогласном затвору Идризово и чињеницу да су га као „заточеника савjести“ оцијениле велике и важне међународне организације за заштиту људских права, нијесу привукли пажњу дипломатија САД и држава ЕУ! За разлику, свакако, од и најмањих интереса оних народа и заједница који могу допринијети њиховим империјалним и финансијским тежњама“, саопштили су из те странке.

Како додају, необјашњива је ћутња власти Србије – која је прије тринаест година била један од покровитеља Нишког споразума којим је требало да дође до успоставе канонског јединства у Македонији и престанка прогона православља у тој држави.

„Архиепископ Јован је жртва прогона зато што за разлику од македонске владе и дијела неканонске МПЦ није одустао од дате ријечи. Непристојно је и биједно објашњење према коме архиепископ Јован није ни Србин ни држављанин Србије те стога није пристојно да га Србија узме у заштиту. Није ни Фљора Бровина била држављанка САД, па је Вашингтон бринуо о њеној будућности више него о истини“, саопштили су.

Из Напредног клуба поручују да је архиепископ жртва државног терора, те да су га оптуживали за шовинизам, затим за „проневјеру“. Забрањено му је чак и да врши службу Божију у стану његових родитеља.

„Позивамо јавност и владу Србије да прекину срамотно ћутање и спасе владику Јована“, поручили су из те партије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here