Насловна Друштво Славонија и Далмација: Отјерали Србе, па неће бити ни хрватских ђака

Славонија и Далмација: Отјерали Србе, па неће бити ни хрватских ђака

1
ПОДИЈЕЛИ

Након летњег уписног рока у средњим школама у Хрватској остало је слободно 6212 места. Њихово пуњење почиње јесенским роком у понедељак, судећи према подацима са службених страница.

Осим града Загреба, чије школе још могу примити 1396 ученика (у квоти су и приватне школе), упражњених места има доста у Сплитско-далматинској жупанији (628).

У Сплитско-далматинској жупанији појединим индустријским, занатским и техничким школама непопуњена квота односи се на читаве разреде, при чему нису попуњена ни дефицитарна занимања.

С попуњавањем се муче слични програми и у славонским жупанијама.

Четири славонске жупаније заједно у потрази су за још укупно 1216 ученика.

У Осечко-барањској жупанији дефитарни програми, чији упис жупанија и суфинансира са 400 куна месечно су зидар, тесар, столар, бравар, армирач, тапетар, кухар, лимар, димњачар и медицинска сестра.

Градитељско-геодетска школа у Осијеку може примити још 50 ученика.

Занатској школи у Осијеку недостаје 28 ученика, Пољопривредној и ветеринарској школи Осијек 32, колико их недостаје и Средњој струковној школи у Ђакову те Средњој школи у Нашицама.

Одлазак становника на рад изван Хрватске одразио се очито на уписну политику па се у Славонији догађа нешто што је готово незамисливо у Загребу: у потрагу за ученицима у јесенском року иду и опште и природословно-математичке гимназије.

(jutarnji.hr, srbin.info)

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here