Насловна Насловна Славили окупацију: Прослава османлијског освајања Константинопоља (ВИДЕО)

Славили окупацију: Прослава османлијског освајања Константинопоља (ВИДЕО)

2
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Огњен Војводић

У Истанбулу је 29. маја одржана спектакуларна визуелно-сценска представа прославе османлијског освајања Константинопоља – Цариграда 1453. године, данашњег Истанбула.

Више стотина хиљада људи окупило се у Истанбулу како би прославили 562. годишњицу отоманског освајања Цариграда. Церемонију су предводили турски предсједник и премијер. Турске оружане снаге формирале су свечани пук са 562 војника у традиционалним војничким униформама, а војни оркестар свирао ратничке пјесме о освајању Константинопоља.

Окупљени грађани су узвикивали слогане у знак подршке предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану и френетично клицали када су у визуелној пројекцији рушене древне зидине Константинопоља, на којима је православни цар Константин XI Палеолог Драгаш погинуо бранећи град од Агарјана.

Празнично величање освајачких похода Османске империје наставак је светковина Османског калифата и реторике актуелних турских партија на власти, турског премијера и предсједника; како у предизборним кампањама тако и у спољњој политици у кампањи такозваног „неоосманизма“, подстицања „милитантног“ муслиманског фактора на Балкану, Блиском истоку и широм свијета. Ово је, наиме, наставак промовисања неоосманизма као свог вјерског и историјског права на посједовање земаља и градова који су били под вјековном окупацијом и ропством османлијске власти.

Седам дана пред парламентарне изборе у Турској Таип Ердоган, који према турском Уставу не треба да буде укључен у предизборну кампању, са својом странком Партија правде и развоја (АКП) „правду и развој“ види у „историјској правди“ окупатора, а развој у обнови „номадског“ муслиманско-мигрантског милитантног „права“ барем на Средоземљу, ако не на цијелом свијету.

aja sofijaИстим „историјским“ освајачко-окупаторским „правом“ Њемачка и друге државе чланице Вермахта у Другом свејтском рату могле би данас да прослављају освајања и погроме над поробљеним народима, окупације великих градова и држава широм Европе и свијета. Такође, Аустрија и Мађарска би истим „историјским правом“ могле да празнују освајачке подухвате Аустроугарске царевине на Балкану и полувјековну окупацију балканских народа. Наиме, према “освајачко-историјском праву“, што су окупација и поробљавање народа трајали дуже, слава освајача се увећава, а промовише „право“ прашуме и јачега као легално и легитимно право у људским и међународним односима модерног свијета и у 21. вијеку.

Историчарима је познато да је османлијско освајање Константинопоља била окосница османског освајачког „светог“ похода и коначног војног позиционирања ка Западу. Али, и стратешког савеза са европском „светом алијансом“, то јест да се освајачки поход ислама заустави на православним народима и државама. Заправо, ради постизања „баланса моћи“ тадашње Европске уније са Отоманским калифатом, али и папизма са православним Истоком, то јест да се римокатолицизам ријеши религиозног ривалитета са православљем и да папизам после пада Цариграда коначно преузме примат као поглавар хришћана.

Историчарима и вјероучитељима је познато да муслимани свој календар не рачунају од рођења исламског пророка Мухамеда 570. године, или његовог почетка проповиједи 610. г, већ од Хиџре јула 622. године, то јест од муслиманске миграције „светог“ освајачког похода из Меке у Медину (некада Јатриб), одакле је започет џихад – свети војно-вјерски освајачки поход за освајање свијета.

P.S. Подсјетимо се, Бошњачка странка у Црној Гори је протестовала против предлога Владе Црне Горе да се дан рођења Владике и господара Црне Горе Петра II Петровића Његоша, који се са својим народом борио за ослобођење од османлијске окупације и зулума, прогласи за државни празник. Оптужили су владику за пропагирање геноцида над муслиманима зато што се залагао за ослобођење свог народа и отачаства од окупатора и ропства. Потпредсједник Бошњачке странке и Скупштине Црне Горе Суљо Мустафић (који се често састаје са Таипом Ердоганом у Анкари) је тим поводом у телевизијском разговору владику Петра II Његоша окарактерисао као „исфрустрирану особу“, јер Његош „није имао успјеха у рату са Турцима, а није му успио војни напад на Подгорицу, па је зато из револта писао пјесме“ против турских освајача и ислама.

Да ли наши сународници и суграђани схватају „историјску поуку“ и поруку Ердогановог политичког пријатеља, да „османским освајачким правом“ нови „исламски светки поредак“ има историјско право и на Подгорицу, пошто је и Подгорица дуго била под османском окупацијом? Наиме, као и на све ослобођене и неослобођене градове Балкана и Средоземља, али и Шпаније, који су имали несрећу да потпадну под османску вјековну окупацију и ропство; а од којих је натрагичније завршио некадашњи главни град Грчке и православног новоромејског Византијског царства Константинопољ.

(Из Цариграда  Константинопоља су у прошлом вијеку протјерани скоро сви Грци; прво протјеривање је извршено почетком вијека као освета због покушаја Грка да ослободе Цариград и своју Патријаршију, а потпуно протјеривање, преко двјеста хиљада Грка, извршено је средином прошлог вијека, покренуто исценираним инцидентом – подметањем пожара у спомен-кућу Кемала Ататурка).

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    O ,TURCI ,A MISLITE U JEVROPU SA HANĐARIMA PREKO ZELENE BALKANSKE TRANSVEZALE?TURCI ,TURCI NAEĆE DA MOŽE VELIKA RUSIJA VAS PRATI I NEĆE DA MOŽE TURCI.A TI SULJAGA NEMOJ DA SE IGRAŠ SA ŠEIJTANOM MOŽE TI SE SA NJIM TEŠKO PROĆI.ZNAMO DA VAM SMETA NAŠE PRISUSTVO NA OVOM SVIJETU SULJAGA,NAŠLI STE SRAMNU VLAST MEĐU CRNOGORCOIMA PREKO KOJE ŽEKLITE DA NAS POTPUNO IZBRIŠETE IZ SVAKE MOGUĆNOSTI OPSTOJA NA NAŠIM VJEKOVNIM OGNJIŠTIMA.KONVERTITI SU POSTALI NOSIJOCI DRŽAVNOSTI I SMIJU NAM SE U LICE,POSTALI SU NOVOCRNOGORCI ONI KOJI SU NA POMEN NAŠEGA IMENA HVATALI HANĐARE I KIDISALI NA NAŠE SVETINJE I ŽIVOTE.SULJAGA DAJ RECI KOJI TI JE PREDAK POGINUO ZA NAŠU SVETU GORU?SVI TVOJI PRECI RADILI SU DA NESTANE CRNE GORE ,DA NESTANE CRNOGORACA.PLJUJEŠ SULJAGA PO NAŠIM NAJVEĆIM SVETINJAMA A PRIČAŠ O CRNOJ GORI .ZNAMO DA JE TVIJA CRNA GORA“ PUSTO TURSKO“I DA ĆE TAKO BITI VA VJEKE VJEKOV.ZATO PODPIRATE REŽIM KOJI IMA SAMO JEDAN CILJ ,A TO JE DA VLADA DOK IMA ŠTA POKRASTI A VI UZ TOGA SATRAPA PROVODITE VAŠ PROGRAM OSMANLIJA SVE DA SE VLASI NEDOSJETE,DOSJETILI SMO SE I NEĆE DA MOŽE SULJAGA.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here