Насловна Политика Скуштина Црне Горе сјутра о начину избора специјалог тужиоца

Скуштина Црне Горе сјутра о начину избора специјалог тужиоца

0
ПОДИЈЕЛИ

skupstina-crne-gore_cdm-me

Посланици црногорског парламента сјутра ће, на првом овогодишњем ванредном засједању, почети расправу о сету правосудних закона, које је предложила влада.

Посланици ће се изјаснити о предложеним законима о државном и специјалном тужилаштву, Уставном суду, Судском савјету и правима и дужностима судија и измјенама Кривичног законика.

У расправама на сједницама радних тијела Скупштине највише полемике је било у вези одредбе ко предлаже специјалног тужиоца. Влада предлаже да њега, након расписаног јавног конкурса, бира Тужилачки савјет, док се врховни државни тужилац Ивица Станковић залаже да он Тужилачком савјету предлаже специјалног тужиоца.

Владин предлог подржали су представници Демократске партије социјалиста, док став Станковића подржавају посланици опозиције.

Новим законом о Уставном суду предвиђено је да парламент убудуће неће тражити мишљење Скупштине прије одлучивања о уставности појединих закона. То је урађено, како се наводи, на основу сугестије Венецијанске комисије.

На дневном реду су предложене измјене Закона о Агенцији за националну безбједност, оружју, употреби и јавном истицању националних симбола, инспекцијском надзору.

Посланици ће расправљати о измјенама закона о порезу на додату вриједност, пореској администрацији, доприносима за обавезно социјално осигурање, таксама, порезима на кафу и непокретности, штрајку, енергетици.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here