Насловна Политика Скупштина Србије усвојила измене Закона о пољопривредном земљишту, ограничена продаје земље странцима

Скупштина Србије усвојила измене Закона о пољопривредном земљишту, ограничена продаје земље странцима

0
ПОДИЈЕЛИ
Скупштина Србије

Скупштина Србије усвојила је данас измене Закона о пољопривредном земљишту, који ће грађанима ЕУ ограничити куповину пољопривредног земљишта у Србији.

За измене закона гласало је 132 посланика владајуће коалиције, а 13 посланика опозиције је било против.

Тим законом спречава се потпуна либерализација тржишта пољопривредним земљиштем, пре 1. септембра, када почињу да важе одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању, којима се права грађана земаља ЕУ о куповини пољопривредног земљишта изједначавају са правима држављана Србије.

Изменама закона предвиђено је да грађани ЕУ могу да купе највише два хектара пољопривредног земљиште под условом да најмање 10 година живе у локалним самоуправама у којима желе да купе земљу, да најмање три године обрађују земљиште које је предмет куповине и да у свом власништву имају потребну опрему и механизацију.

Утврђено је и да држављани ЕУ неће моћи да купују пољопривредно земљиште у зони од 10 километара од државне границе, као и да измене закона ступају на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику, а да закон почне да се примењује од 1. септембра.

За опозицију усвојене измене закона су бесмислене, њима се обмањује јавност и „издају“ српски национални интереси, јер се омогућава продају пољопривредног земљишта странцима.

Опозиција: Власт обмањује јавност изменама Закона о пољопривредном земљишту

Посланици опозиције поновили су данас у Скупштини Србије да се изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту обмањује јавност, јер ће и након њиховог усвајања бити могућа продаја пољопривредног земљишта странцима.
Критику опозиције током расправе у парламенту одбацио је министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић, наводећи да су измене неопходне да би се поправиле „проблематичне“ одбредбе Споразума о стабилизацији и придруживању и истакао да се на тај начин поправљају ствари у интересу Србије.

Посланица Српске радикалне странке Вјерица Радета оценила је да измене Закона о пољопривредном земљишту не треба доносити, јер немају никаквог смисла и неће се постићи оно што предлагач жели.

„Обмањује се јавност да ће се спречити продаја пољопривредног земљишта странцима и ускоро ће се видети да то није тачно“, казала је Радета и додала да уколико власт искрено жели да заштитити домаћег пољопривредника, треба да покрене излазак Србије из ССП и из преговора са ЕУ.

Према њеним речима, „то је једини начин да Србија иступи са тог безумног пута“.

Радета је казала и да је већина, која ће сада гласати за закон, била против ССП и говорила да је штетан, наводећи да је то само наставак штетне политике ДС-а.

Посланик Покрета за спас Србије Нова Србија Ђорђе Вукадиновић такодје се изјаснио за суспензију ССП, наводећи да се овим изменама закона „баца прашина у очи“ и да је поента да се поврати раније продато државно пољопривредно земљиште.

Шеф посланичке групе Доста је било Саша Радуловић оценио је да су предложене измене закона „маркетиншка обмана СНС-а да се спречава продаје земље странцима“.

Он је истакао и да је расправа о изменама закона бесмислена, јер не мења већ постојеће законско решење.

„Централни проблем у Србији није проблем давања земље физичким лицима, већ коришћење државне пољопривредне земље“, казао је он и навео да локалне самоуправе већ издају у закуп 30 одсто државне земље домаћим и страним тајкунима.

Недимовић му је одговорио да расправа није бесмислена, да су је тражили пољопривредници и да Влада као приоритет сматра да се поправе ствари које су у ССП остале недоречене.

Поводом питања појединих посланика о користи ССП-а, министар је казао да ће за месец до два бити расписан први позив за ИПАРД средства који ће користити пољопривредни произвођачи за своје пројекте, подсетивши да након потписивања ССП-па нема више ни редова за визу за путовање у земље ЕУ.

„Због ССП с уводи могућност да странци могу да купују земљу у Србији и покушавате да кажете грађанима да то не радите, а управо то радите“ рекао је Обрадовић.

Према његовој оцени, закон има и „додатну намену да ћути о куповини српске земље тајкуна, личних пријатеља Александра Вучића као што су Тенис и Ал Рафавед“.

Посланик Народне сељачке странке и председник Одбора скупштине за пољопривреду Маријан Ристичевић је, осврћући се на полемику опозиције, подсетио да је влада Војислава Коштунице испеговарала ССП и ратификовала га у новембру 2007, док је Божидар Ђелић наредне године само потписао.

„Они се сад понашају у стилу да нам не дозвољавају ни да исправимо њихове грешке, а у складу са обећанима која су давали 2000. године, земља би припала онима који је обрађују, а не онима који је обрађују у стилу МК групе, Делте“, рекао је Ристичевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here