Насловна Политика Скупштина о новој резолуцији подршке учлањењу у НАТО 16-ог јуна

Скупштина о новој резолуцији подршке учлањењу у НАТО 16-ог јуна

0
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Скупштине Дарко Пајовић заказао је за 16. јун сједницу парламента на којој ће се расправљати о Приједлогу резолуције о подршци учлањењу Црне Горе у НАТО, сазнаје Побједа. Како се наводи у питању је друга резолуција којом се даје подршка црногорском путу у Сјеверноатлантски савез. Посланици ДФ-а су претходно послали писма националним парламентима да не ратификују Споразум о приступању овој војној алијанси, али о томе неће бити расправе. Њихов чин се у најмању руку игнорише, као и воља већине грађана која захтијева неутралност Црне Горе. Скупштина се заказује изричито да би се изгласала нова подршка учлањењу у НАТО. Тиме нови предсједник Скупштине уједно показује колико ова институција заиста постоји као представник народа и њихове воље.

Подсјетимо да је у септембру прошле године Скупштина Црне Горе усвојила Резолуцију о подршци интеграцији Црне Горе у НАТО. Резолуција је садржавала девет тачака у којима је наглашаван значај евроатлантских интеграција Црне Горе, али није прецизиран начин на који би Црна Гора требало да донесе одлуку о НАТО.

Како наводи Побједа, остајући при опредјељењима садржаним у том документу, приједлог резолуције су јуче, ради стављања у скупштинску процедуру, поднијели Милутин Симовић, Миодраг Вуковић, Мевлудин Нухоџић, Обрад Станишић, Предраг Секулић, Суљо Мустафић, Горан Тупоња, Дамир Шеховић, Љерка Драгичевић, Генци Ниманбегу и Андрија Поповић. Резолуцију је подржала и Црногорска демократска унија Миодрага Влаховића.

У Приједлогу резолуције, у који је Побједа имала увид, наводи се да је Црна Гора, током десет година од обнове независности, показала јасну визију и истрајност у остваривању стратешких спољнополитичких приоритета – чланства у НАТО и Европској унији (ЕУ).

DF

Са друге стране, посланици ДФ-а сматрају да би учлањење Црне Горе у НАТО, без обезбијеђене већине на фер и слободном референдуму, довело до ескалације дубоке политичке и институционалне кризе у којој се Црна Гора налази од 27. септембра прошле године, када је Демократски фронт, покренуо велике протесте.

ДФ инстистира да се питање чланства Црне Горе у НАТО мора ријешити на фер и слободном референдуму, у атмосфери макар минималног повјерења између супротстављених опција у вези легитимитета институција власти. Они су нагласили да у овом тренутку Црна Гора није спремна да одлучује о тако важном питању као што је чланство у НАТО и позвали представнике националних парламената да не ратификују Споразум и тиме продубе кризу у Црној Гори и подјеле које већ постоје, а које се не могу превазићи преварама и изборним крађама“.

У саопштењу Скупштине такође није наведено да ли ће о уласку у НАТО можда ипак бити дато право грађанима да одлуче на референдуму. Могуће је ипак назријети правац кретања политичке ситуације: тиме што је заказана још једна сједница у Скупштини Црне Горе на којој ће се дати подршка црногорским НАТО интеграцијама, и само подршка, довољно говори. У саопштењу које је дато не наводи се могућност да би Скупштина могла разматрати неко другачије рјешење, можда извагати контра разлоге.

Тиме што је расправа у Скупштини, далеко од гласа народа, или барем представника ДФ-а који би представљали једну другачију политичку мисао, изгледа да се судбина Црне Горе одлучује без питања њених грађана.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here