Насловна Политика Скуп о путу Црне Горе у НАТО: Америчка амбасадорка подијелила задатке

Скуп о путу Црне Горе у НАТО: Америчка амбасадорка подијелила задатке

2
ПОДИЈЕЛИ

americka ambasadorka uehare 03

У Подгорици је данас одржан скуп „Црна Гора у сусрет одлуци о чланству у НАТО“, иако је из Француске недавно поручено да ширење Алијансе није на дневном реду, а догађај је организовао Атлантски савез Црне Горе, уз подршку Комуникационог тима Савјета за чланство у НАТО и Амбасаде Сједињених Америчких Држава.

Америчка амбасадорка у Црној Гори Маргерет Ен Уехара казала је да САД подржавају НАТО аспирације Црне Горе.

САД подржавају НАТО аспирације Црне Горе, јер вјерујемо да ће процес приступања ка НАТО-у обезбиједити позитивне резултате за све грађане Црне Горе, без обзира на њихову политичку опредијељеност“, казала је Уехара, наводећи да је одлука о томе да ли ће приступити НАТО-у на Црној Гори.

Уехара је поручила да САД желе да Балкан буде просперитетан и економски стабилан, као и да вјерују да је посвећеност владавини права кључ до стабилности.

Он је рекла да демократија у својој основи има слободну размјену мишљења.

И као што Влада Црне Горе ради за добро свих грађана, сви грађани, независно од политичког опредјељења, треба да могу да се ослоне на Владу да ће испунити обећања“, навела је она.

NATO-okrugli sto-PG

Министарка одбране Милица Пејановић-Ђуришић казала је да је чињеница да су након Самита у Велсу сви доживјели одређено разочарење, а државе НАТО су, како је рекла, фактички осмислиле нов формат приступања и тај процес се тренутно интензивно одвија.

Према њеним ријечима, кад је у питању динамика НАТО интеграција Црне Горе, реална је оцјена да коначан резултат не зависи само од постигнутих резултата са такозване чек листе у четири приротетне области.

Сасвим је јасно да актуелна безбједносна ситуација у Европи, у вези са кризом у Украјини, има великог утицаја на приоритете и ставове НАТО земаља, а самим тим и на политику проширења“, казала је Пејановић-Ђуришић.

Министар правде Душко Марковић казао је да је чланство у НАТО одговор на питање шта се може очекивати ако Црна Гора ове године не добије позив, као и на питање шта се може очекивати ако добије позив.

„Ово није пут Црне Горе ка чланству, већ пут којим Црна Гора осваја вриједности да би се у држави боље живјело“, рекао је он.

Неко ће рећи да Црна Гора уласком у НАТО губи дио суверенитета. Ја бих рекао да добија много више, а не губи ништа“, навео је Марковић.

Предсједник Скупштине Ранко Кривокапић казао је да је то да је „Црна Гора на ватреној линији“ изашло као политичка чињеница, а да ту нема ништа ново за Црну Гору у последњих хиљаду година.

Већина грађана, према свим истраживањима јавног мњења, противи се уласку у НАТО.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  „И као што Влада Црне Горе ради за добро свих грађана, сви грађани, независно од политичког опредјељења, треба да могу да се ослоне на Владу да ће испунити обећања“, навела је она. Амрички дипломата.

  Знате ли да се у савременој политици прича супротно, тако да то размију само они који су обучени, и треба да размију. ПОШТЕНО, зар не?

 2. 0
  0

  „Неко ће рећи да Црна Гора уласком у НАТО губи дио суверенитета. Ја бих рекао да добија много више, а не губи ништа“, навео је Марковић.

  polako Markovicu ti ces ionako izgubiti sve, prvo licnu slobodu a kako ce biti nama to ces iz Spuza gledatui.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here