Насловна Друштво Скривена историја: Муслимани у четницима – са Дражом за краља

Скривена историја: Муслимани у четницима – са Дражом за краља

4
ПОДИЈЕЛИ

Мало људи на простору бивше Југославије зна да се у четничком покрету у току Другог свјетског рата против фашизма, а заједно с Драгољубом Дражом Михаиловићем, борио и значајан број муслимана.

Историјске чињенице показују да је у редовима Југословенске војске у отаџбини био и знатан број муслимана, посебно на подручјима Источне Херцеговине, Сјеверне Босне и Србије.

Југословенска војска у отаџбини се борила за политичку опцију обнове краљевине Југославије након рата као демократске политичке творевине, а против тоталитаристичког фашизма тако и против једноумног комунизма.

Потребно је напоменути да је уочи Другог свјетског рата једна струја југословенских муслимана нагињала Хрватима и она ће потом подржати НДХ и као тзв. “хрватско цвијеће” масовно учествовати у покољима Срба цивила широм Босне и Херцеговине.

Друга струја, која је била мања у односу на прву, али не и малобројна, а коју је махом чинило образованије муслиманско становништво, добро је памтила своје српско име и зато је 1941. ступила у четничке редове једним дијелом и стога што се гнушала злодјела над Србима.

Један од најпознатијих представника муслимана у четничком покрету био је Мустафа Мулалић.

Muslimani cetnici4Он је био члан Дражиног Централног националног комитета, а 7. марта 1944. писао је Ибрахиму Пјанићу из Грачанице у Босни: „Нека се муслимани не заваравају илузијама које ствара та нова пропаганда, јер партизанство одводи у комунистички поредак, а онда и у очиту пропаст ислама“.

Истом приликом, Мулалић је додао: „Кажи свима муслиманима да ђенерал Дража Михаиловић у име Њ.В. Краља Петра Другог жели искрен братски споразум с нама муслиманима, основан на принципима наше народне етике, наше старе бесе, чојства и јунаштва, као и рјешење свих наших политичких, социјалних, културних и приватних проблема на основама братске узајамности”.

Србин муслиманске вјере

Мулалић је прије рата био посланик Народне скупштине Краљевине Југославије, а шеф му је био радикал др Милан Стојадиновић, чија коалиција је окупљала већину Срба, муслимана и Словенаца. Комунисти су послије осудили Мулалића на вишегодишњу робију, а у оптужници је писало да је он Србин муслиманске вјере.

Његов саборац Алија Коњхоџић био је боље среће – емигрирао је с четницима у Канаду. Тамо је објавио мемоаре, наводећи: „Моје српско осведочење чисто је као суза са извора“.

Muslimani cetnici2Један од значајнијих представника муслимана у четничком покрету свакако је мајор Фехим Мусакадић из Сарајева. Он је за вријеме Првог свјетског рата био добровољац у српској војсци, а био је и носилац Карађорђеве звезде с мачевима.

Одмах по избијању Другог свјетског рата ставио се на располагање Михаиловићу, који га шаље у источну Босну у штаб војводе Петра Баћовића. Мусакадић је основао Коњички муслимански четнички батаљон.

Комунисти су га заробили 1943. у Странама код Улога, срез невесињски, с још неколико официра и војника Југословенске војске у отаџбини. Пред саму смрт узвикнуо је: „Живио краљ, живио Дража, доље Тито!“

За Дражу, умјесто Броза зликовца

И др Исмет Поповац, љекар из Коњица и командант Муслиманског четничког батаљона, ставио се на располагање ђенералу Михаиловићу. Прије рата Поповац је био предсједник општине Коњиц.

Његов батаљон је 20. јануара 1943, заједно с невесињском, коњичком, калиновачком и Другом сарајевском бригадом, успио да ослободи од усташа муслиманско насеље Бјелимић. Власт у ослобођеном насељу преузео је мајор Фехим Мусакадић. Др Поповац је погинуо у Требињској шуми 1943. године.

Поручник Ченгић, активни официр Југословенске краљевске војске, Равногорском покрету се придружује већ почетком 1942. Четничка команда га шаље са специјалном мисијом у Мостар, али су га усташе ухватиле и убиле.

Истакнути муслимански представници у Равногорском покрету били су и Мустајбег Хаџихусеиновић, Смајо Ћемаловић из Мостара, Мустафа Берберовић из Благаја, Абид Пргуда, Омер Калајџић, Мухамед и Абид Мехмедбашић из Столца, Мустафа Леко из Благаја, Џемал Кршлаковић – имам мудрис из Коњица, хафиз и члан улме меџлиса у Сарајеву Мухамед Панџо, доктор Мухамед Беговић професор универзитета у Београду, имам Абдулах Хоџић из Београда и управник „Гајретовог“ дома у Београду Мехмед Ћемаловић

Draza Mihailovic-cetnici 02У штапској чети среског команданта у Коњицу Јова Бабуловића већина бораца су били муслимани, а у саставу Коњичке четничке бригаде налазили су се муслимани четници из Коњичке Жупе, која је бројала 200 бораца, Бјелимића такође 200 бораца и Улошког батаљона, који је бројао више од 150 муслиманских бораца.

На положају Бјелашнице било је 400 муслимана четника из Умчана. У Вишеградској бригади под командом капетана Никића налазило се преко 200 муслимана, у одреду под командом поручника Куреша, као и у Херцеговачком одреду, гдје је било по 80 војника муслиманске вјероисповести.

На положају Дјевојчин Кук било је преко 70 муслиманских бораца, а у борбама око Неретве потпуковник Јовановић је, поред својих војника, имао на располагању и више од 200 муслимана четника на положају Бјелашница – Коњиц – Бијела.

Да су и након завршетка рата многи муслимани били уз Михаиловића доказује и поступак Есада Вехабовића из Босанске Градишке, који је ухапшен зато што је јавно тражио да се окачи слика „Бесмртнога Драже, умјесто Броза зликовца!“

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  A da mi jednom sednemo ko ljudi i preispitamo, sebe preispitamo s pram nase muhamedanske brace!!!
  Da odgovorimo : imamo li mi kakvu istorijsku obavezu prema njima ; prema sebi, imamo li? Prema nama Srbima, imamo li!
  Ili cemo, kao sto smo svikli, sve na dobos, sve u korist nase zajednicke stete!
  … Jos i da dosjetimo, kome je sve to na korist!

 2. 0
  0

  Не могу да схватим, а још мање разумијем, наш немар и прихватање смишљених термина специјалног рата наших највећих непријатеља. Назив војске којом је командовао ђенерал Драгољуб Дража Михаиловић, а у којој је било и Срба муслимана и Словенаца је: Југословенска војска у отаџбини(ЈВО)! У политичком жаргону наметнут је назив „четници“, са изразито негативном конотацијом, коју је деценијама ширила Брозова прпаганда, иако су четници у српској историји и традицији бескомпромисни борци за слободу свога народа. Чак се ишло дотле да су у комунистичким гласилима и историографији, посебно у Хрватској и БИХ, четници третирани горе од усташа?!!
  Слично је и са називом највећег и најлегитимнијег новијег збора Црногораца, Велике народне скупштине Српског Народа у Црној Гори из 1918. године, која се од стране дукљанских идеолога погрдно зове „Подгоричка скупштина“.
  На жалост, ову терминологију лакомислено прихвата већина, што доводи до опште конфузије. Нема довољно упорне и промишљене борбе против ових гнусних подвала.

 3. 0
  0

  @BAJO PIVLJANIN

  Svaku bih ti potpisao, prijatelju!
  Ali da mi, kao sto i sam kazes, promislimo, kako nam to nije jaca strana.
  … Jedamput je vojvoda Vuk ovako na Drini zborio : Dajte nekoga, utanjasmo!
  – Evo vojvoda tu nablizo Crnogoraca, biraj!
  – Ne bih ja! Jesu oni, premca im nema, najbolji na oruzju. Najbolji! Milina ih gledati kad zatrce i slusati kad urliknu, krv ledi! Dobri su, najbolji su, dok plijen ne namirisu, onda kazi zbogom!
  Dajte vi meni Bosanca, dajte! Dajte brata muhamedanskog, nadjite mi takvog!!!
  Da vam vojvoda mirno spava.
  Eto …
  Da promislimo, dobro mi da promislimo Bajo!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here