Насловна Поглед Скривање лоповлука нема алтернативу

Скривање лоповлука нема алтернативу

2
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Саша Др. Ђуровић

НВО „Алтернатива“ је недавно покренула иницијативу да се провјере банковни рачуни  државних функционера. Но, нијесу пристали неки од најистакнутијих. Кад кажем најистакнутијих мислим на најистуреније, јер репрезентативних нема.

Дакле, против је био стари, нови, стари премијер, па онда онај Бошковић министар војни, мултипрактик. Не знам има ли какве функције да га је заобишла, мора да је преспособан или је рођак предсједника „СПО“ Данице Драшковић, треће варијанте нема!

Па и онај Брајовић је био против, он је од скоро у „вељу политику“ збрзило се ту нешто. А ни (доскорашњи му) лидер „Рања препоштени“ не би за ту иницијативу!? Чудно, Рања је вазда био за чисте рачуне, таква му је прича макар. Дакле, декларативно да, а интимно изричито не. Не волим лицемјере. Па ако тај Кривокапић некад и имаше понеку здраву иницијативу због оваквих пропуста константа је да је константно непоуздан. Не може му се вјероват!

А има причу, како веле подгоричке стрине, ка добра „љепоречка“. Поготово је Рања код Комненића инспирисан и ефектан. Комненић му центрира, договоре се прије емисије, таман како су радили са екс премијером Радојка анд цо. онај мали Николић што је сад парламентарац. Па опет не ваљаше но се Ђукановић бијаше у 9 вода презнојио (на унапријед договорена питања, сам Кривокапић устврдио у око камере) одговарајући Николићу прошлога љета  на тему опстанка владе.

Оно кад су „политички гиганти“ које је изњедрио „концерн Вијести“ 888 ( то су ови „опоненти“ влади, у ствари владини играчи ) спасили исту. Но има будала које могу варат још увијек, али их је све мање чини ми се…

Па онда и ова нова министарка економије се успротивила таквој иницијативи. Шта њој би? Тек је наљегла на функцију. Она има дугорочан план могуће, па вели, ако се уштине каква цркавица што то мора ко знат, типично црногорски.  Причаше баба да је у ондашњој Црној Гори егзистирала једна изрека „боље је да јеси па да ти се не зна, него да нијеси па да ти се прича“… е зато је како је.

Него су ови контра закона физике, а не контра пословица старих, па им је свеједно.У времену бешчашћа они су крађу легализовали, дали јој легитимитет. Кад већ поменух министарку нову, знам неке од министара из овога новог сазива. Једног феминизираног министра, а са једном министарком бијах близак, не може ближе, има томе. И она је једна од ријетких за коју могу устврдит да не види функцију као добро мјесто за лоповлук него је идеалиста и мисли (јако је референтна у професији којом се бави) да може бит од користи држави иако зна да јој друштво и није неко. Зашто поменути не желе да им се провјеравају банковни  рачуни?

Ево ја имам два рачуна у црногорским банкама, од којих је један девизни, немам никакав проблем да неко наквири ћушку, па види колико је ту и одакле легло. Зато што знам да све што је тамо, зарађено је поштено, властитим радом, и лако провјериво, што је најбитније.

Па чекајте другови функционери, некадашње комитетлије, какав је проблем? Накрало се много, познато је, накрало се на ђутуре, опште је познато, или није до краја огољено баш? Па боље да се не дира то. А треба појаснит неке „случајеве“.

Ово је народ лак на заборав зато му је и како је. Сјетих се пар примјера. Оно, кад је ђувегија „киднаповао“ ћерку оног Гвозденовића директора луке Бар, па „отмичар“ тражио неке велике паре, влада је то регулисала!? „Отмичар“ бијаше Албанац, па је било потпуно природно да Влада одобри једном Албанцу велику суму. А била је то макар 5 пута већа сума од ове за коју терете Медојевића. Није „клао“ Албанац вола ради кила меса.

Па се онда сјетих кад је одива од режимског новинара направила милионску мањак па је и ту влада била добра шаруља, па измузла тај дуг. Од чијих пара? Од ваших Срби и Црногорци… Имају Срби једну сјајну пословицу „не пуштај козу близу купуса“, а у Црној Гори је то пракса. Да су козе близу купуса. Обрстише „козе“ купус. Биће мука кад оберу бостан.

Знам за једно правило у уређеним државама, дакле правило без изузетка. Ступиш на функцију, одмах ти се провјери  имовински картон ( у неким државама на властиту иницијативу функционера) а кад одеш са функције провјери ти се имовинско стање. Па ко није крао нема разлога за бригу. Зашто тако није и у Црној Гори? Зато што је Црна Гора предцивилизацијска творевина. Зато што не функционише као модерна држава, јер то просто и није. Зато што је Црна Гора племенска заједница. Зато што је дубоко партијска држава! Другог објашњена нема, просто. Ако не дозвољаваш увид у имовинско стање, па нешто је спорно. А шта може бит спорно? Па ето, мало се крадуцкало. Мало виски мало кока кола! Па се, тако опуштено, мало скрајнуло са стране.

Крију имовински картон они који се нечега боје, и природно је, страх је стање свијести. Па и у држави у којој је стање свијести на разини нуле макар се за страх зна. Дакле, бојао би се свак ко има на рачуну и мимо њега, милионе апсолутно недоказиве! Или доказиве ступидним причама које не пролазе ни кроз стадо оваца. Е то су вам вајни Црногорци, у ствари Црногорци на жетон, Црногорци за плату, Црногорци за бенефит, Црногорци из интереса. Црногорци Берије. Берија, први и најоданији Стаљинов кер, који је први пљунуо на палог Стаљина. Асоцијативно јако… Какве су то патриоте?

Они који краду од државе патриоте? Гдје то има? У Црној Гори! У којој је дефиниција патриоте да је то онај који државу третира као краву музару и воли је да би се беспризорно окористио о њу. Да би је покрао. „Црна Гора нема алтернативу“ је л’ тако бијаше онај „индепендистички“ слоган? И све је релативизовано у Црној Гори осим прикривања лоповлука.

Потпуно неприродни партијски дилови, па онда дилови између „опозицоних“ новинских уредника и најближих премијерових сарадника. Само прикривање лоповлука нема алтернативу. Таман ко Црна Гора. Тако ми таквог патриотизма. А народ задовољан, мало ко се буни. Задовољан роб је први непријатељ слободе, истинито древно правило.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Iznenadih se jako da nema komentara na ovu, vazda aktuelnu temu !? Znaci li to da su se i redovni „komentatori“ ove kolumne uplasili pretpostavljenog ispitivanja porekla imovine ??? Ono, odakle ti vrata na kuci, ko ti je prodao polovni prozor ? Televizor lampas i bugarski lap top….
  Kazu u Srbiji jos „da onaj ko je blizu vatre, ne moze da nazebe…“ Samo sto je vatra djavolja rabota…Otrgne se kontroli, sagori sve oko sebe!
  Polagace se racuni jednom ! Nekog ce i to zapasti…Za koka kolu, marlboro i suzuki…Trosilo se ! Konobar dodje na kraju svake feste ! Obavezno.
  A onda moras i baksis da das! Red je !
  Gade mi se oni koji ne ostavljaju baksis…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here