Насловна Друштво Скопље: Симпатизери ВМРО-ДПМНЕ и данас испред сједишта ДИК

Скопље: Симпатизери ВМРО-ДПМНЕ и данас испред сједишта ДИК

0
ПОДИЈЕЛИ

Испред седишта Државне изборне комисије у Скопљу и данас се окупило се неколико стотина грађана, симпатизера владајуће ВМРО ДПМНЕ, иако заседање касни са почетком заседања више од сат времена.

Грађани су се, како кажу, окупили јер неће да дозволе да им победа буде украдена.

Наставак заседања ДИК-а је заказан за подне. Комисија, која разматра приговоре на изборни процес ванредних парламентарних избора, које су поднели опозициони СДСМ и албански покрет БЕСА.

Испред седишта ДИК грађани су се окупљали и синоћ, а улица у којој се зграда налази била је затворена. Иначе, око зграде је још током јучерашњег дана постављена заштитна ограда.

Окупљени су ноћас узвикивали „Лопови“ и „Македонија“ а функционери ВМРО-ДПМНЕ су упозорили на гнев народа уколико ДИК не потврди њихову изборну победу.

Тесни изборни резултат од 51 : 49 у корист ВМРО-ДПМНЕ и вишедневно заседање ДИК, које одлучује по приговорима, додатно је подигло тензије у Македонији.

До сада је ДИК одбио три од осам приговора СДСМ и седам од осам албанског покрета БЕСА. Остало је да се Комисија изјасни о још три приговора СДСМ.

Приговори које су поднели СДСМ и покрет Беса могли би да утичу на коначне резултате избора и расподелу посланичких мандата.

Лидер опозионе СДСМ Зоран Заев убеђен је да ће коалиција окупљена око те странке формирати нову македонску владу. Он је на јучерашњем скупу у Битољу најавио жалбу Уставном суду ако Државна изборна комисија одбије приговоре на изборни процес и позвао грађане да коначни исход сачекају мирно и сталожено.

Како је јавио Тањугов репортер, присталицама ВМРО се протекле ноћи обратио Влатко Ђорчев, шеф изборног штаба који је казао да ће се протест наставити и да се неће дозволити крађу изборне победе, која је евидентна.

„Браћо и сестре, имамо кондиције, не мрдамо одавде сви седимо овде. Бранимо победу, имамо резултат, победа нам је чиста као суза, нико није имао овакве демократске изборе као што су били у Македонији“, рекао је Ђорчев.

Присталице ВМРО стигле су из целе Македоније, полиција је обезбеђивала улаз у зграду Државне изборне комисије, а демонстранти су се грејали тако што су налагали ватру у бурадима испред зграде изборне комисије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here