Насловна Колумне Скаска о руској снази

Скаска о руској снази

ПОДИЈЕЛИ

Када сам, пре петнаестак дана, писао да се помирљив тон и уздржаност Русије поводом протеривања њених дипломата из Вашингтона неће свуда примити лепо, као у Србији, те да ће се и у Вашингтону, а нарочито у Варшави и Кијеву то доживети као слабост, хтедоше русофили да ми проспу зубе к’о ситан шодер. Кад сам довео у сумњу вечно партнерство и пријатељство између Кине и Русије, које је сковано у Београду, у нашој машти, опет да ме покидају.

Две недеље доцније, 7000 америчких војника стиже у Пољску, и то на границу с Русијом. док пољски министар одбране, Антони Маћеревич сеири како је готово с Јалтом. Ми ћемо, наравно, рећи „ма ко их шиша, све ће њих цар у ред да дотера“, али се, бар за сада, одвија сценарио који сам предвидео – уздржаност је доживљена као слабост и Запад је одмах реаговао. Нисам сигуран да и Кинезима очи нису порасле гледајући на Сибир. На сироче и зец извесну ствар оштри.

Наравно, патриотски сајтови су одмах реаговали и послали 340 000 руских војника на границу с Пољском, али је мали проблем што је то јефтина измишљотина, насупрот довођења америчких трупа чак из Колорада. А и 340 000 људи се не помера тек тако. То је група армија, а не неколико јединица. Пусти српски снови.

Ајд’ сад да се кладимо да ли ће буразер Трамп да врати руске дипломате, а нарочито да ли ће да врати трупе у Колорадо? Још неко верује да Барак Обама прави ситна срањца, а да Трамп нема никакве везе с тим?

У реду, рећи ће неко, и биће у праву, 7000 војника из Колорада неће нарушити равнотежу у региону. Хоће. Не тих 7000, они су неважни, али се хемија променила: уздржаност и мудрост миришу на немоћ. Аргумент је, заправо, обрнут, али га није лако видети: да Амери нису сигурни да је руска уздржаност блеф, не би послали само 7000 војника. Мали број указује на сигурност у процену.

Нећу овде да шенлучим, далеко од тога. Српски сан о руском цару, који одгурава западне легије иза Дунавског лимеса, завршио се примицањем легија граници Русије. Не шенлучим, него опет кажем: Викинг уздржаност не капира. Само силу респектује и само се њој клања. То зна и Путин. Зашто је уздржан, кад то зна? Одговори могу бити различити, али победничких нема: или су санкције додијале, или Путин није господар ситуације у Кремљу, или је нешто треће, али мирис несигурности и пасивности се шири из Русије и сви га њуше. Сем Срба.

Опет понављам, а то радим зато што сам готово у длаку исцртао шта ће Викинзи урадити и како ће се уздржаност рђаво завршити: Русија је дотерана до дувара, даље нема где. Или ће се окренути и пробати срећу, или ће полако тонути. Видим да је чак и Дугин, иначе заговорник агресивнијег наступа Русије, почео да тоне у мистицизам и да брка религију, политику и мистику. Охрабрујуће вести о томе како је Русија, у некој игри са Америма, а нарочито с Трампом, добила Србију, Црну Гору, Републику Српску и Македонију су приче партизанке: Викинзи не дају ником ништа. Сетите се Фокланда. Од њих се отима, или се ћути: све друго је свирање пилићима.

Да ли то значи да треба да се држимо Викинга, а да с Русијом, онако, клипшимо кад нам и колико Викинзи дозволе? Не, наравно. Ни за нас код Викинга нема ништа, сем ропства, пљачке и понижавања. Идеја да треба избегавати сваки конфликт са Западом, што Вучић и ради, привидно и није рђава. Има само једну ману: не можеш толико да им се у дупе увучеш да те не опљачкају и поробе. Тај концепт, једноставно, код њих не постоји.

Да ли треба имати безусловни ослонац на Русију? Апсолутно не. У сваком веку, Русија 60 година не може да помогне ни себи, камо ли другима.

У основи, мала земља може да води само једну врсту успешне политике, а то је она коју су водили кнез Милош и Броз – лавирање између великих, балансирање и лагано јачање позиције. Можемо ми и о Милошу, и о Титу да мислимо шта хоћемо, али тако се политика води. Лако је Америку водити, пробај Бангладеш.

Русија ће, на Балкану, увек имати свог фаворита, а то је Бугарска. Ми ћемо увек бити неки пети приоритет и Русија је већ дала много доказа за то, него ми нећемо да видимо. Све јој је важније и прече од нас; други ће добити С300, добиће и лову, ми ћемо добијати Козаке са лепим слухом и скупе ремонте. И, док се све то одвија, сваки дан ћемо једни другима, у поверењу, наравно, саопштавати: „Виде ли како их је матирао цар? Па, добро, Срби, ако их цар сваки дан матира, откуд још играју? Откуд 7000 војника из Колорада на граници Русије? Ко кога ту матира?

Што је најинтересантније: овде су , чак и озбиљни интелектуалци, годинама себи причали скаске и бајке о Русији, па су и поверовали. И не умеју да стану. И даље Руси побеђују на дневној бази. Очи отворите, аман! Има, наравно, Русија успеха од 2000-те, али нити су толико грандиозни, нити битно мењају однос снага. Русија није постала индустријска земља првог реда, остала је сировинска база. Има изванредно наоружање у прототиповима и опитним примерцима. Да нема подморничке флоте, која није изум Путина, руска флота би била савршено неважна. Све у свему, док су милијарде стизале дневно, доста се давало у потрошњу, мало у развој и сад долази цех за то. Ко то не види, тај је доктринар, слепац за чињенице.

Опет, са Русима треба лепо. Онај Шешељев одвратан аргумент да нас Руси бар никад нису бомбардовали није темељ за добро дружење. Сродност, језичку и расну, треба поштовати. Словена има више него Викинга, само што Словени не постоје као цивилизација, него као група племена.

Да завршим оним како сам почео: ми бркамо нивое стварности. Амери су довели 7000 опипљивих војника из Колорада, а Руси ће довести 340 000. Али, ови први су стварни, ови други су из маште. Америка и даље опкољава Русију, ми певамо, док се тај процес одвија пред нашим очима, обрнуту песмицу. Да ли ћемо икад разликовати стварне процесе од маште? Или увек оно: што је баби мило…

nato

Како ми, тамо где сви препознају слабост, препознамо мудрост? Како не видимо једноставне сигнале из околине? Кад сам предочавао да се Гаспромњефт рекламира на Б92, да Руски дом издаје заједничка издања са Блицом, русофили су то правдали тиме да Рујке немају појма ко су Блиц и Б92. Како мислите да вас ослобађа неко ко се ни толико не заинтересује да види ко је ко овде? Америма се никад неће десити такав превид.

Пар пута нас јесу „извадили“ у Савету безбедности, на Русе мислим, али да се не лажемо: то је лако место за битку, јер имаш вето. На терену је много теже, а ту смо, некако, небрањени. Сто пута смо чули да је Путин рекао да не да на Србе, само то никад нисмо чули из његових уста, него увек преко неког тумача.

Лично – нисам љут због тога. Нека Руси гледају своју меру интереса. Ако се сутра узјогуне, па баце Викинге у Атлантик, запјеваћемо по једну и то је то. Међутим, док се то не деси, хватајмо сигнале из околине, не правимо себе наивним будалама. Наш циљ је Србија за нас, Ово је земље наших, а не руских, или јенкијевских отаца. Зашто нашим оцима, нашим дедовима, нашим орловима са Кајмакчалана и са Чегра, наносимо увреду нудећи њихову крвљу натопљену земљу било браћи, било Викинзима? Ко нас је овластио да то радимо? Каква је то ароганција једног покољења? Откуд такав пад самопоуздања да веруејмо да само туђа рука може да нас брани? Или је то, просто, кукавичлук? Лакше коњу без самара, нек’ нас други чува, а ми да му кличемо? Чак смишљамо један изопачен модел неутралности, који подразумева да ће се две војске, НАТО и Руска, слободно шетати, са истим статусом, по неутралној земљи. Има ли, може ли луђе?

Има, међутим, нечег доброг у свему овоме: што се Русија више о свом јаду буде забавила, а хоће, то ћемо пре шватити да је наша слобода у нашим рукама. Што Запад буде више притискао Русију, то ће слабити притисак на другима и ту треба да тражимо онај тесан пролаз, једини који мала земља може да има. То је плус у будућности. Минус је у томе што ће се, код нас, ако се чудо не догоди, на челу процеса, налазити охлократи, попут Вучића, или прикривени енглески играчи, које се данас представљају или као клеро-патриоте, или као нови Г17.

Опет, историја није исцртан пут, него обиље могућности, које, чак и у једном народу, награђује самосвеснија и храбрија покољења. Није ни свако српско покољење било велико, ни у прошла времена. На крају, шта се има изгубити? Нећемо бити робље? Изгинућемо? Па већ нестајемо и то боље и брже него у ратовима. Ми смо робље, али робље које има право да оде у шопинг мол. То ропство чини прихватљивијим.

У младости сам имао прилику да, као и толики моји земљаци, погинем од праха и олова; Бог ме није погледао и мораћу да чекам мање славну и свакако отужнију смрт. Чега се бојимо? Жртве? Славе? Или победе? Ми ионако скапавамо, не знам шта бисмо могли да урадимо да нам буде горе. Чега се плаше млади Срби данас? Можда тек данас имамо у српском народу мајке које воле децу и којима је жао да им се рузмарини мајкини за пушку хватају. Можда, раније, Српкиње нису волеле своју децу и слале су их у ратове да изгину као марва. Да ли је тако?

Млади земљаци, ако данас не стиснете петљу и не устанете да се борите за слободу, кад дођете у моје године вајкаћете се што нисте. Само сте данас млади и само данас имате шансу да на адреналин и тестостерон промените свет. Успели, не успели – постаћете велики мушкарци. Ако не пробате, остаћете девојчице. И, да, чувајте се наших лопова, да ваше главе опет не потуре странцима, да њима плаћају своје рачуне. То је прва битка, мајка свих наших битака, бој против нашег политичког олоша.

33 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  G-dine Milenkoviću, 99% ovoga što ste rekli bih potpisao. Ali ovi američki vojnici nijesu došli u Poljsku da bi bili prijetnja Rusiji. Na koji način par hiljada vojnika mogu biti prijetnja Rusiji?
  Došli su na zahtjev svojih saveznika da ih zaštite.
  Poljaci puno više mrze Ruse nego što Srbi mrze Albance. Puno više jer ih ne samo mrze nego ih se i plaše. Zašto je Poljska najuspješnije postkomunističko društvo? Zato što ima obrazovano stanovništvo i vrijedan i marljiv narod. Bili su obrazovani i u komunizmu, ali su bili teška sirotinja, danas ih je iz siromaštva podiglo prvenstveni obrazovanje. Koliko su vrijedni i marljivi govori da su u većini bogatih evropskih država preuzeli mnogo poslova. Britancima više smetaju poljski imigranti nego oni iz muslimanskih zemalja ili Indije i Pakistana. Poljaci su im uzeli poslove, a ovi drugi su fizikalci pa im ne smetaju. Poljaci su pametno koristili evropske fondove, razvili svoju zemlju, podigli proizvodne kapacitete do nivoa da podmiruju evropsko (ili rusko) tržište. Srbija ne može da sakupi dovoljno jabuka da napuni jednu pošiljku za rusko tržište. Poljaci ne daju izbjeglicama da privire u njihovu zemlju.Poljaci imaju kult porodice i podizanja djece. Dao bog da smo mi kao Poljaci. Srbija ima ogroman broj neobrazovanih i nepismenih, u CG omladina se školuje ali je tragično neradna.
  Poljacima treba mir i sigurnost za njihovo društvo. Dobili su priliku da se otarase opasnosti koja im prijeti više od 100 god. Bilo je dirljivo gledati kako su dočekali američke vojnike (koji su došli ipak u simboličnom broju). I ja sam iskreno uživao jer znam koliko im to znači. A tu nema ništa što ugrožava Rusiju. Kao što ni CG u Nato nije ni na koji način protiv Rusije. Ove priče kako su CG, Srbija, Makedonija i Srpska dio nekakve trgovine između Rusije i Trampa su toliko glupe da ih ne bih ni komentarisao.

  • 0
   0

   Bilo je dirljivo kako su docekali americke vojnike…BLJAK!Kosowo jest serbskije,klicu poljski patrioti i time nedvosmisleno pokazuju za koga su.

  • 0
   0

   Prije nekoliko godina sam i ja nešto slično pisao na ovom portalu. Dežurni (ne baš mnogo pametni) patrioti su me, svojim komentarima, htjeli rastrgnuti. Da sam bio bliže i bukvalno bi to uraili. Sve je ovdje prštalo od patriotizma i busanja u grudi junačke. Niko nije pratio zbivanja na svjetskoj političkoj sceni. Ljudi su bili (a većina je i sada) zatvoreni u svom svijetu mašte i želja bez dodira sa pravom stvarnošću. Mislio sam da sam jedini ovdje koji ima izrađen racio. Ponekad sam sebe pitao da li uopšte znam što ta riječ znači i imam li pravilnu sliku o značenju te riječi. Izgleda da treba da prođe nekoliko godina da se počne razleđivati nečiji mozak. Napisao sam „počne“ jer, dok ovdje prisutni tek počinju shvatati neke stvari od prije nekoliko godina, stvari i događaji su otišli svjetlosnim godinama daleko. Znači da bi čovjek morao izgubiti život da ljude sa ovog portala barem za metar primakne savremenom dobu i zbivanjima u njemu. Potpisujem sve što su napisali Komlen i Milan. Svako dobro!

   • 0
    0

    bices i ti Srbin prolaznice vidm ja to promijenio si pisanje ali ces brzi i kapu,zaboravio si koliko pojma nemas niocemu,ali si sam primijetio da si svjetlosnim godinam otisao naprijed,nemoj tako brzo jer ces probiti atmosveru a tada mozes da se malo opeces, ali da se zatidsi neces sigurno
    Ako si tako napredovao,pisi brate na portalu pod punim imenom i prezimenom da znamo ko stoji iza tih svih imena koja mijenas od pocetka ovdje i naravno mudrih misli,vase ga je proslo to moras da shvatis i ti i tovj racio !
    Bice od tebe Srbin,neka Bogu da je hvala zahvaljujuci takvima Srbima jesmo dosli dovde gdje smo danas:ako ti treba mogu ti dati sajkacu paradnu ili radnu,mada si uvjek ovdje tesko da izlazis napolje sem kada su protesti,mogu ti dati i kortnu kapu Nasku,nekada je to bila Viznatiska crvena,pa je Njegos stavio crni pojas okolo zbog zalosti za Kosovom ,posto tebi i takvima to nije treba uzmi onu Viznatisku ,nemoj reci samo da je Duklja,jer to je bilo odavno a ti otisaso u visne svjetske politike pa se tesko mozes s time povezati,pogledaj samo sto si sve pisao i govrio pa stani u ogledalo i uzmi malo pudera da barjednom pocrvenis!

    • 0
     0

     Odmah da kažem da znam kome pripadam, koje sam vjere i koje nacije. Takođe znam kojoj rasi pripadam. Znam i to kojoj rasi, naciji i kulturi su pripadali svi moji preci po muškoj i ženskoj liniji. Zbog toga znam ko sam, kome pripadam i koju kulturu baštinim! Ako je to grijeh onda sam ja grešan, rasista… ili kako god me vi nazvali.Moram da kažem i to da razumijem i one koji su se pomiješali sa dalekoistočnim nomadskim narodima druge rase a koji bi to da bagatelišu kao da miješanja nije bilo. Malo me nervira (svakim danom sve manje jer vidim da je glupo uvjeravati vas u suprotno) to što vi ne želite da vidite i priznate te razlike. „Bićeš ti Srbin“ kakva je ovo konstatacija? Kome će biti bolje ako ja postanem Srbinom ili neki Srbin deklarativnim Crnogorcem? Srbin se ne postaje deklaracijom. Srbin se postaje (gore navedenom) tradicijom miješanja rasa, vjera i kultura. Između ostalog ta tradicija podrazumijeva i promjenjivost. Samo u zadnjem vijeku Srbi su promijenili čak četiri (diple, frulu, harmoniku i trubu) nacionalna instrumenta. Promijenili su dvije (fes i austrijsku vojnu kapu, šajkaču) kape i ko zna koliko narodnih nošnji. Kod nas drugačije stvari stoje. Usvojili smo i proglasili turski instrument, malo ga modifikovali i prihvatili kao svoj. Od tada (iako ga gotovo više niko ne svira) je on naš nacionalni instrument. Da ne nabrajam. Malo je dosadno vama a, pravo da vam kažem po malo, i meni. Za razliku od vas mi smo nabusitiji, isključiviji, skloniji nepotizmu, protekcionizmu… Kao što vidite ne idealizujem svoje i spreman sam priznati naše mane ali uprkos manama volio bih da mogu zaštititi crnogorsku kulturu i tradiciju od vaše. Moram priznati da je to, na žalost, nemoguće. Zahvaljujući mas medijima svakim dano sve više ličimo na vas. Meni nije milo ali…

    • 0
     0

     Zaboravih da kažem da nikada na ovom portalu nijesam pisao pod nekim drugim nick-om. To je sigurno. Samo manje imam vremena da posjećujem ovaj portal a još manje vremena i živaca da dokazujem očigledno nekome ko ne želi da to očigledno prizna.

     • 0
      0

      Mi igramo tenis a vi igrate plojke.E vo ga mali Kecmanovic najbolji junior svijeta jos i mala Danilovicka ojhaaaaa…

     • 0
      0

      bices ti Srbin samo kad kasa bude stimala ,ne parvi se da nijesi razumio
      a o tvojoj i vasoj nabusitosi polako takvih mudanaj sam se nagledao i nalsusao citav zivot ,kad sagusti obicne ste pizde!
      kulturu i tradiciju koju ti imas i takvi ne treba stiti,jer to nije kultura to se zove narodski skitaluk!
      Uvrijedio se „cojak2″sto sam mu rekao da ce biti Srbin,neces biti Crbin nego ono sto si citav zivot .GOVNO!

     • 0
      0

      Sve si prijatelju pobrkao!
      Kako ništa nije u krvnim zrncima!
      Ako ti je do čistote, pođi u Dance, oni su ti (nam) najbliži!
      … A šta ćemo sa još onoliko vlaške krvi, kojom smo mi Srbi iz Crne, Crnogorci dobro naplavljeni!
      Oni se kao božem mešali, a mi nijesmo!?
      Ne budali : mi i oni!?
      Mi smo zar arijevci, a oni crni dvoglavi Arapin!???
      Mani se ti da se u prolazu petljaš u ono što slabo razumiješ!

     • 0
      0

      Nikola, cemu te teske rijeci. Mozda sam o tebi mnogo rekao u prethodnom postu. Nije mi bila namjera da te omalovazim zbog cinjenice da si mjesanac. Iako si mjesanac nijesi manje vrijedan. Sto se srdis i cemu toliki kompleksi u vezi sa tim. Nema razloga da padas u toliki fras. Nisi ti kriv zbog toga. Nijesu krivi ni tvoji preci. Jednostavno se dogodilo. Kasnije ga je, sto kazu stari, „valjalo ljuljat“.

   • 0
    0

    Српска поводљивост је чудо.Имајте људи своје ставове!Шта се вазда са неким слажете!?

  • 0
   0

   Овакве текстове и одговоре углавном пишу људи који се могу описати оваквим ријечима – бездушни цинизам паметњаковића који до подне мрзе себе а од подне цијели свијет.

  • 0
   0

   Утиче на став и ручак.У овом случају ручак добијен од Пољака.:„ веру за вечеру“

  • 0
   0

   Ja sam imao predstavu da na našem primorju živi samo gospoda, neki otmen, bogat i školovan svijet. Sve dok mi se jedna rođaka nije udala u Radanoviće ili Radoviće (pored Jaza, ne znam ni danas tačno kako se zove mjesto). Takvih seljaka, tako primitnog svijeta kao u tom mjestu nijesam vidio ni u donjoj Morači, koja mi do sada bila sinonim za najzaostaliji narod u CG.

  • 0
   0

   Nije intelektualni!
   Brljavo je to, a kultuuuurno!
   Još sve zna, u sve se mješa, jadan!
   Milina ga je … zaobići, što i tebi preporučuje Nikola!
   Eto mene uskoro na primorje, pa ćemo srebrnim escajgom ručavati, iz emajla i porcelana ruskog i kineskog!
   Kako smo i navikli u zalivsku svojtu, jel’ de Nikola?

   • 0
    0

    ovaj tekst treba drzati stalno na portalu kao naravoucenije i da se svako nekoliko prisjetimo sto ovdje pise!
    http://www.in4s.net/prorocki-tekst-dostojevskog-o-srbima-jos-dugo-sadasnji-sloveni-nece-shvatiti-sta-je-istocno-pitanje/

    Има, међутим, нечег доброг у свему овоме: што се Русија више о свом јаду буде забавила, а хоће, то ћемо пре шватити да је наша слобода у нашим рукама. Што Запад буде више притискао Русију, то ће слабити притисак на другима и ту треба да тражимо онај тесан пролаз, једини који мала земља може да има. То је плус у будућности. Минус је у томе што ће се, код нас, ако се чудо не догоди, на челу процеса, налазити охлократи, попут Вучића, или прикривени енглески играчи, које се данас представљају или као клеро-патриоте, или као нови Г17

    Ako je ovo srz misli teksta i neka prpognoza i neka preporuka ili misli,jedno mogu da kazerm da je ovo isto sto imamo danas ,sto smo imali za vrijem Broza,samo su se mnoge stvari promijenile,sanjati Broza u ovom danasnjem vremenu nije zabranjeno ali je itekako pogresno i u najmanju ruku smijesno,da se mi provucemo u takvom jednom vrtlogu je cista utopija i to ja licno mislim veca od komunisticke.
    Nikad nas nijesu postedjeli kada je Rusija slabila ili bila slab ,ako se desi nece ni sada nego ce nas dokrajciti kao nikad do sada.Sve i da hocemo da predjemo i na njihovu vjeru nebi nas pustilui nego bi nas dali u Grkokatolike tako su nama ovdje NA PRIMORJE uvjek predlagali,a viseg ponizenja od ovga sto sad trpimo sigurno cemo dozivjreti kad bi pokusali sa njima bilo koji savez koji neminovno vodi protiv Rusije.
    Nema preslikavanj i pokusaja prevare ni kod jednih ni kod drugih popustanja i podrske ce bit,zaboravite Broza,nije lako usao je i u krv i u kosti,bez zrtve nema napretak bilo kavog od skole do posla i gradnje kuce,o drugim zrtvama necu,ali nece ni one nedostajati ako se prikljucimo Nato paktu,sto je cilj i Vucica i Djuknovica ,tu politiku zagovarti s novim ljdima pa da i sve budu posteni i intelegentni je nasledje 70 godina BRZOMORE!
    Sve je moguce a ovo nam je najgora varijanta u koju se mozemo pouzdati!

 2. 0
  0

  stoces moj Komlene ,narod je narod , a je li ti ta Rodjak jos tamo u Radovice li Radanovice pored Jaza nijesu nego malo dalje,nije da ih nema i udaju se i dobro je to ,uglavnom iz Crne Gore kao mi to ovdje u Grablj kazemo.Koliko cujem i vidm nijedan se ne vrace tamo odakle je,mozda je ta primitvnost na vecem nivou nego tvoja intelegentnostm za poctak,i ne udaju se samo djevojke dolaze i drugi u Primorje odsvakle i nijedna ne bjezi,interesantno,i Nikola I potonji karlj Crne Gore je govrio gdje god posla moje Crnogorce odvasken se vratise sem iz Primorja -Boka.Govrio je jedan stari Cetinjanin jednom svom sugradjaninu jednom priliko kada mu je prebacio kako zaboga ti Milutine napravi od tvoje zene covjek,a on mu odgovri da sam tebe s oprostenje j… koliko i nju i od tebe bi napravio covjeka.ada Komlene doji i ti dolje da i od tebe nesto napravimo,covjeka mozad necemo jer je to ipak tesko,i za vola se hoce vremena i uslova ,ali vrijedi pokusati.Pozdrav tebi Komlene

 3. 0
  0

  Kad sam čuo tipove koje je Tramp nedavno lično postavio na čelo Pentagona i CIA-a, kako loše govore o Rusiji, isto onako kao do sada smatrajući je faktorom nesigurnosti za svjetski mir,Ukrajina kao povod, pitao sam se : kome smo se nadali da će doći na čelo SAD-a? Trampu koji je samo za vrijeme kampanje retorički prozivao Rusiju kao stabilnost mira, tj. zajedničko djelovanje te dvije najveće vojne sile? Ne, Ameri ništa ne mijenjaju u spoljnoj politici. Kauboj jednom, kauboj uvijek. Samo smo mi ispali tupavi, pravoslavni Sloveni. Čemu se mi nadamo od Zapada? Čuvajmo se. Treći svjetski rat visi o koncu, a nas će prozvati za taj ktra svijeta, ni krive ni dužne. Bez da im damo sve na izvolte, kapitulkantski poput Milovog režima npr. To može dobrozavaljena administaracija Crne Gore. Njima je svejedno kakav će im identitet svih oblika biti poslije ulaska u NATO. Samo njih i njihov luksuz ne dirajte i sve će biti u redu s nama.Nama?Narodom?Kojim narodom;molm lijepo?

 4. 0
  0

  Sloveni nijesu civilizacija!??
  … Izgubio sam volju da slovo ubodem na kretenski disput!
  p.s. Željnima znanja, da ne gube vrijeme tragajući, preporučuje dvotomno kapitalno izdanje “ NASTANAK I RAZVOJ SLOVENSKIH CIVILIZACIJA U EVROPI “ ( Fransis Kont )
  Da se osvježi znanje o ponešto zaboravljenoj i hiljadugodišnjim naporima zatomljenoj slovenskoj civilizacije, ako i najvećoj!!!
  … “ Svijet slovenske tišine! “ (cit. F.K.)

  • 0
   0

   Zar ovo što se dešava u svijetu govori o poštovanju Slovena i njihovog doprinosa civilizaciji? Zar se ne vidi kolika je gordost bogatog Zapada prema jedinoj slovenskoj sili kao što je Rusija? Ne zaboravimo,pravoslavnoj Rusiji. To Slovena što se pokatoličilo ne računaj u Slovene i neki njihov doprinos. To na zapadu niko ne šljivi, samo da su pod komandom NATO-a, da su lojalni, i kvit. Jedino ostaje nada da te budaletine zadojene ekonomskom i donekle vojnom silom ne krenu na jednu jedinu zemlju koja im zbog svoje veličine i potencijla bode oči. Još od vremena Carske Rusije do danas. Mada ovo danas liči mi na odnos Zapada prema Carskoj Rusiji. Samo tako udruženi mogli bi nešto jednoj zemlji, pa kolika god da je, razmišljaju tupani u Briselu i Pentagonu. Zaista, da li su tolike budale da izazovu kraj svijeta. Rusija ih čeka, spremnija nego ikad. To ih zbunjuje i ništa više. Jošš uvijek ona je tajna za zemlje gdje sunce zalazi.

  • 0
   0

   ’Oće reći da nisu jedinstvena civilizacija,a i nisu kad su među sobom najveći dušmani,nego zbir civilizacija što je potpuno druga stvar,pa još suprotstavljenih.Pogledaj zapad,i kad se tuku,ne zaborave da potamane pedesetak miliona Slovena,a njih ne izgibe ni delić.

 5. 0
  0

  С већином ствари бих се сложио, али – иако се то односи и на тврдњу да је Дугин и овакав и онакав (типични староверац, жбир и клишетизирани гласноговорник Кремља, претерани идеализатор Путина…) – ипак мислим да има шта од њега да научи и г. Миленковић. Дугину би, можда, добро дошло мало здраворазумске процене, али и г. Миленковићу не би шкодило мало мистицизма и примењене религиозности (ако је уопште има) . Не зависи баш све у историји од Путина, Трампова, Обама и сл. Нећу ићи толико далеко да кажем да не зависи ништа… ипак је слободна воља отворено поље за свакојаке утицаје.

 6. 0
  0

  Milane, pisi. Samo pisi. Neka Srce kuca neka bije, neka pumpa radi! Plesacemo mi jos dugo, voleti se i stititi. Nije kraj.

  Uh kako Volim Nase Majke, rodili smo ih za Nasu Decu, za Nas, svuda. Da pravimo guzvu, da smetamo, da nas trpe, da nas vole, da nas se boje, da nas iskusavaju, da nam se ulizuju, da nas karaju,
  da nas smaraju, da nas slusaju, da nas Posmatraju!

  I tako… svasta nesto nas je zapalo, ali Jesmo Bolji, jer smo ludji! A to samo znaci;
  Cistiji, seksepilniji, uspravniji, zivlji, otvoreniji kao LJUDI, da saslusamo, da budemo, da ih postavljamo, hranimo, branimo, postidimo, pokrivamo, seksamo, tuzni izraz lica nosimo… Ma prosto se kurcimo.
  Znas kada ce da nam doakaju?! NIKAD.

  A mozda ni tad, jer:
  Rodili smo se uvek da nas se boje, da zive i svrhu sebe predaju nama u ruke. Bez nas su teorija, sa Nama im masta radi. A VAZNO je da Znamo frekvenciju.

  Zivi Milane, voli jos jace, srpska posla.
  ZIVJELA SRBIJA!

  • 0
   0

   I ja kažem „živjela Srbija“!!! Ali Srbije neće biti ako nastavite tako da se ponašate i da prkosite. Pokušali ste početkom i krajem 20 vijeka i desilo se … Srbija i srpski narod da bi opstao mora kao prvo sagledati svoju snagu, brojnost i značaj. Tek poslije toga odlučiti dokle može ići. U protivnom… nestaće kao što su mnogi narodi i države, kroz istoriju, netragom nestali. Morate shvatiti da su vas se bojali samo dok ste bili dio neke većje imperije i pomoćnik nekom velikom narodu i naciji (Turska). Od tada, ruku na srce, niko vas se nije plašio niti ste bili neki faktor u Evropi a da ne pričam u svijetu. Velika je mana srpskog naroda što ne vidi sebe u potpunosti onakve kakvi zapravo jesu. Srbi o sebi imaju (ponekad je i to dobro ali ne u ovom slučaju) precijenjeno mišljenje. Misle da su faktor međunarodnog značaja, i da od njih mnogo toga zavisi,a u stvari su nešto malo više značajniji od malene CG. Pitanje je hoće li i to ostati ulaskom CG u NATO. U pamet se srbijanci. To je moj prijateljski savjet. Ah da… jednom od najvećih mana Srbi smatraju ako im neko kaže da nijesu najbolji, najveći, najpametniji, najsexipilniji… A u stvari su, kad to progutaju, najgluplji. Tek su tada progutali udicu i od njih, u tom samozanosu, možete raditi što vam je volja.

   • 0
    0

    Hvala na ovom prijateljskom savetu, lepo je znati da ti je stalo. Upravo zbog takvih analiticnih prijatelja, blize drzim vezu sa neprijateljima. Sve oni kazu, uredno.

    Zivela Srbija!!!

 7. 0
  0

  Са неким констатацијама могу да се сложим, али је аутор понегде побркао узрок и последицу. „Викинзи“ су такви-какви су, познају и признају силу и то је тачно. Међутим, веза протеривања и узвратног непротеривања дипломата са доласком 7000 Американаца у Пољску је натегнута. Потез владимира Владимировича Путина тумачим сходно његовој вештини да увек повуче неочекиван потез. Реципрочно протеривање истог броја дипломата је уобичајен и увек очекиван потез. Ред је овакав: Протерам ја толико твојих дипломата, колико мислим да треба (небитно је да ли су они заиста шпијуни или не),ти мени заузврат протераш исто толико мојих и на њихова места дођу други људи – крај! Нема љутње, јер и ја и ти на крају имамо исти број својих код тебе, као и на почетку. оваква смена особља амбасаде прави проблем само контраобавештајним службама, који имају задатак да прате особље амбасада. Пратили су присутне дипломате, сликали их, бележили њихове контакте, формирали досијее за сваког од њих… Када држава протера страног дипломату, његов досије иде у пасивну архиву, а крене праћење новопридошлог… Мало више посла за Службу, али остало је рутина. Русија је асиметричним одговором поново изненадила другу страну и ништа друго! Да је аутор повезао долазак америчких војника у Пољску са Алепом, или Донбасом, то би било вероватније.Г. Комлен је у праву када тумачи да је долазак 7000 Американаца у Пољску учињен због Пољака, као доказ да САД неће оставити Пољаке на цедилу. Новој администрацији Д. Трампа биће тешко да брзо повуче тек пристигле војнике, ту важи правило „такнуто-макнуто“. Дакле, разлог је Пољска (и остали) и отежавање положаја новој администрацији да направи резове. Око Дугина ситуација није нимало проста. Дугин је вишеслојан, једно је оно што пласира преко медија, а што се увија у путинизам или мистику, а друго је оно што је његова стратешка процена. У новинама се може прочитати само оно што Дугин жели да се чује, има ту прилично „маскировке“. Прочитајте уџбеник Александра Дугина „Геополитика“, ту се, између осталог, види како Руси заиста гледају нас, а како Бугарску. У вези оног што Руси раде (или приказују да раде), небитно је шта распојасана и бучна српска патриотска јавност мисли. Г. Никола Зец је потпуно у праву што нотира пророчке речи Достојевског о нама. Достојевски, при томе, није био ни мало озлојеђен на нас, био је само реалан у процени и добронамеран према нашим слабостима. Не бих потценио ни искуство које су Руси стекли са нама, Балканским Словенима, за ових век и по после објављивања текста Фјодора Достојевског. Мислим да Руси реално сагледавају и Србе и Бугаре.

 8. 0
  0

  Fjodor Tjutčev:Ne može Rusija umom da se shvati,
  Opštim aršinom izmeriti ne da:
  Njen lik je čudan i čudno te gleda-
  U Rusiji možes samo vjerovati.

 9. 0
  0

  Русија је 1914 ушла у рат због Срба.Због Србије је пало десетине милиона Руса.Пала је и династија Романов и побијени су сви њени чланови.Дошло је до револуције и грађанског рата.Има ли у свету случаја да је једна империја пала из разлога које је имала руска империја.Разлог су биле емоције.Русија ВОЛИ Србију.Срби ВОЛЕ Русе.Нису међу државама и народима само ИНТЕРЕСИ.И 1944 су Руси гинули ослобађајући Београд и Србију и нису остали на овом терену као било која варијанта „окупатора“.Више су него видљиве те нити које спајају Србе и Русе.Та веза даје снагу Србима и без МИГ-ова а са њима је још боље.Много је боље имати брата него немати га.Хрвати су „браћа“ са Немцима али је то противприродни блуд и даје Јасеновце и етничка чишћења.Сасвим различита веза у односу на српско руску.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here