Насловна Друштво Скандал: Отказан сајам књига у Грачаници, властима тзв Косова смета српски језик

Скандал: Отказан сајам књига у Грачаници, властима тзв Косова смета српски језик

3
ПОДИЈЕЛИ

Видовдански сајам књига, који је требало да буде одржан од у Грачаници од 15. јуна до 1. јула отказан је због забране преласка књига на српском језику на Косово и Метохију, објавиле су агенције. 

Иако забрана тзв. косовског министарства званично важи само за школске уџбенике на српском језику, на Косово и Метохију не могу ући ни књиге које нису школски уџбеници, саопштено је тим поводом из Дома културе у Грачаници.

Поред благовремено достављеног захтева прво општини Грачаница, која је 8. јуна захтев прослиједила, Министарству културе лажне државе Косова, да омогући неометан прелаз књига преко прелаза Јариње, то тзв Министарство културе се 13. јуна огласило да није надлежно да одлучује о томе.

Затим, цио поступак је прешао у надлежност Министарства образовања српске покрајне Косова, које се, опет, огласило да ни оно није надлежно да одлучује о томе, те и цио „случај“ вратило Министарству културе.

„Јасно је да су власти одлучиле да админстративним препрекама и изнуривањем спрече улазак књига, па ове године мали Сајам у Грачаници неће бити одржан“, наводи се у саопштењу из Дома културе у Грачаници.

После три године одржавања Сајма у Грачаници, која нема ни књижару, приштинске институције су грађанима ове енклаве, надомак Приштине, одузеле право да, макар, петнаест дана буду међу књигама, додаје се у саопштењу.

Искључиво о свом трошку и потпуно волонтерски Сајам је организовао Ђуро Смуђа из Београда, јер је, долазећи на Косово и Метохију, одлучио да на такав начин помогне изолованим српским срединама.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  ispravna odluka! šta će knjige na srpskom u državi Kosovo gde je zvanični jezik Albanski, ajde bre više sa tim vašim srbovanjem, i ovde u CG treba zakonom zabraniti ćirilicu, zvanični jezik treba da bude crnogorski kome se sviđa, sviđa kome ne…nek se pakuje i ide odakle je došao

  • 0
   0

   Иза овог имена се крије будала и полицијски провокатор. Не одговарајте на овај пресни несојлук, само им тиме дајете на важности! То, што се назвало „milica“ само је овим рекло шта је. Ништа!

 2. 0
  0

  ima li admina na ovoj stranici da udalji ovu skorupaču, sa portala @Milica izađi negdje iz te mišije rupe pa reci javno sve ovo što lupetaš po portalu kretene jedan

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here