Насловна Насловна Скандал их није омео: Завод припрема наставнике да предају према новом моделу

Скандал их није омео: Завод припрема наставнике да предају према новом моделу

2
ПОДИЈЕЛИ

У јеку скандала око преписивања хрватске реформе образовања од Завода за школство Црне Горе, јуче је у Подгорици одржано савјетовање наставника како би они били спремни да предају по реформисаном моделу. Завод за школство је ове седмице почео са реализацијом планираних савјетовања о имплементацији новог Наставног плана у основној школи.

Оно што је посебно узнемиравајуће јесте да је нови наставни план не само преписан, већ што што је садржај проблематичан. Он је одбачен од стране хрватског министарства просвјете због промоције блуда малољетницима, посебно малој дјеци.

Наведени одбачени документи предлога за национални курикулум остали су да и даље стоје на званичној страници хрватског министарства, па су на тај начин били доступни црногорским „преписивачима“. Ријеч је о курикулуму Експертске групе из Хрватске која је радила на реформи образовања, који је у Хрватској одбачен, а који су црногорски „стручњаци“ преписали, бавећи се актуелном реформом образовања.

Међутим, Влада Црне Горе преживјело је сваку крађу па се наставља као да се ништа није десило.

„Савјетовања су предвиђена за директоре, помоћнике директора, педагоге и предсједнике стручних актива разредне наставе и све наставнике који предају предмете који су највише измијењени, али су измјене таквог обима да се могу успјешно реализовати у предстојећој школској години (Биологија, Географија, Информатика и Хемија),“ саопштено из Завода за школство, преносе медији.

Преписивачи награђени са 100 до 300 евра

Наставници и професори, њих 150, који су писали курикулуме за основну школу, међу којима је и преписани програм физичког васпитања, добили су надокнаду у износу од 100 до 300 евра, сазнаје Побједа.

Саговорник Побједе из Министарства просвјете казао је да су стручњаци из образовања радили 80 програма. Каже да су курикулуми исписани на 10.000 страна због чега у Заводу за школство, тврди, није било могуће провјерити да ли је неко од њих плагирао нешто или не.

„Свако од њих је требало да има професионално поштење. Анализираћемо и провјерићемо што се десило. Нећемо дозволити да се због неодговорног појединца уруши кредибилитет који смо годинама стицали,“ рекао је неименовани саговорник.

Знајући ипак, историју али и склоност ове државе ка палагијатима, барем када су у питању научни радови, прије свега магистарски и докторски, можда није била лоша идеја провући кроз нови софтвер које је набавило Министарство просвјете и овај курикулум.

Подсјетимо да се у Црној Гори, само пар мјесеци ради на потпуној колонизацији државе и њеног народа, па ће ове године неколико одјељења првог разреда основне школе почети на прате наставу искључиво на енглеском језику, прије него што су дјеца савладала свој језик и своје писмо.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Svi nas dozivljavaju kao primitivne Lopovcine i to dicnim Cernogorcima ne smeta. Oni idu dalje uzdignute, prazne glave, a bez trunke savjesti. Navikli smo se na kradje izbora, tendera, radnih mjesta, funkcija, nafte, duvana, droge, kola, zvanja i znanja i svi dostojanstveno cutimo. Najstrasnije pravilo koje se vec duze demonstrira je da kad zgrijesis i kad te uhvate, ne podnosi ostavku, nego budi drskiji i bezobrazniji i ne obaziri se. Koliku cemo zestoku cijenu platiti zbog ovoga. Nekulturno, strahom pritisnuto drustvo u kome raste nezadovoljstvo i mrznja. Prva prilika i eto medjusobnog rata i ubijanja.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here