Насловна Друштво Сјутра могућ прекид блокаде у Бокситима

Сјутра могућ прекид блокаде у Бокситима

0
ПОДИЈЕЛИ

boksiti

Илија Ђилас, предсједник једне од синдикалних организација у Бокситима, рекао је агенцији Мина да је предсједник Привредног суда, Драган Ракочевић, поручио да Боксити што прије треба да почну производњу и упосле раднике.

Није уведен класични стечај

,,Саопштено нам је да у Бокситима није уведен класични, већ програмирани стечај и да у наредна три мјесеца тече производња и исплаћују се зараде, а у међувремену се покуша наћи инвеститор“, казао је Ђилас који је задовољан разговором у Привредном суду.

Синдикални представници ће раднике ујутро информисати о резултатима састанка у Привредном суду.

Радници никшићких Рудника боксита могли би сјутра прекинути блокаду управне зграде и извоза руде, најавили су синдикални представници након састанка у Привредном суду.

,,Очекујем да ће прихватити понуђено и прекинути блокаду“, изјавио је Ђилас.

Он је додао да ће свих 310 радника бити враћено на посао, а производња ће бити покренута ових дана.

Борисав Бојановић, предсједник Самосталног синдиката, казао је да очекује да ће одмах услиједити деблокада фирме како би се омогућили да Боксити наставе да раде.

Бојановић је најавио да ће одмах обавијестити представнике мађарске фирме Вагон инпеx како би заједно са стечајним управником Вељком Ракочевићем разговарали о наставку уговора о пословно-техничкој сарадњи.

У Бокситима је стечај уведен 19.новембра, а свих око 310 радника остало је без посла, док радници од уторка блокирају управну зграду захтијевајући повратак на посао.

Представници синдиката су у уторак разговарали са министром економије Владмиром Каварићем који је рекао да ће настојати да се обезбиједи социјални програм за прекобројне, мада за сада нема новца.

Бојановић је раније казао да би социјални програм требало да буде као и претходни за раднике Боксита и КАП-а у износу од шест до 15 хиљада еура, зависно од година стажа.

Радници су саопштили да нијесу примили 13 зарада и на рубу су егзистенције, а од надлежних у држави траже повезивање радног стажа, који није уплаћиван од 2009. године, као и да се омогући пензионисање око 100 запослених, који би то право могли остварити уз неке мале корекције, јер имају око 35 година стажа.

Представници радника образлажу да, уколико би се поново организовао рад у Бокситима, не би требало да буде технолошког вишка, ако би се пензионисало око 100 запослених.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here