Насловна Политика Сјутра Марш против корупције

Сјутра Марш против корупције

0
ПОДИЈЕЛИ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Сјутра ће у Подгорици у 17 сати, испред споменика Светог Петра Цетињског бити организован марш против корупције.Организатори марша поручују грађанима да им се придруже у борби против не-демократског система. Тим поводом организатори марша обратили су се данас представницима медија.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Љубица Гојковић, представница удружења ,,Отпор диктаторском режиму-грађанска непослушност“, изјавила је данас на прес конференцији:

,, Црна Гора је суштински неслободна земља јер је у оковима једне исте партијске олигархије већ четврт вијека и нема ефикасан одговор на корупцију и организовани криминал који су уграђени у саме темеље власти али и цјелокупног система који је посредством тога уназадјен и партитократски. Црна Гора тако остаје уточиште за организовани криминал и земља нелегалног богатства појединих функционера, али и земља сумњивих приватизационих подухвата, уништених економских система, сиромаштва и незапослености, који се објашњавају тзв. економском кризом а крупне корупционашке афере „неутемељенима“ или исконструисанима ,,на адресама ван земље“, као што су афера „Снимак“ и „Телеком“.Поличари који и данас воде нашу земљу у ЕУ били су носиоци незаконитих профитерских активности прије и након рата током којих су стекли богатство а да за исте никада нијесу одговарали пред међународном и јавношћу Црне Горе.“

Она је додала и захтјеве које преносимо:

  1. Провјеру пријекла имовине свих који су обављали највише државне функције, имовине њихових чланова породице и кумова, те борба против корупције на највишем нивоу
  2. Утврђивање одговорности за ратне злочине и забрана рада ратно профитерским и антиратно профитерским странкама
    3.Позиционирање Црне Горе као војно неутралне земље

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Испред ,,Отпора диктаторском режиму-грађанска непослушност“ обратио се и Милорад Вуксановић. Он је изјавио:
,,Иако је јавност Црне Горе у многим приликама била свједок политичке корупције и то посебно прије, током и након избора она никада није била процесуирана нити довољно истражена а поменуте институције су се оглушиле о истраживању изборних злоупотреба а у корист партије на власти. Оно што је заједничко сваком аутократском и диктаторском режиму јесте генерисање дубоко коруптивног система који онемогућава законито функционисање највиших институција демократије, какви су избори па и свих других демократских процеса у друштву који би могли да угрозе интересе појединаца на власти“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Медијима су се обратили  и представници неформалног покрета Удар. Борис Ђерковић је изјавио :
,, Антикорупцијска лига Балкан је широк, неформални, антикорупцијски фронт састављен од активиста, више покрета и истраживачких новинара из региона. Ради се о удруживању дугогодишњих антикорупцијских активиста који од сада заједничким снагама крећу у отворени регионални рат против корупције на највишем нивоу.
Овај фронт је настао као одговор на системску корупцију, која је како у региону тако и код нас препозната као главни проблем читавог друштва и камен спотицања укупног економског препорода. Али и као одговор на корупцију у НВО сектору и системским медијима .
Напомињемо да не постоје формални организатори овог марша, ово је самоиницијативно окупљање слободних грађана“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Марија Јовановић из Удара изјавила је:
,,Данас, послије више од двије деценије, довели смо се до тачке да вриједности на које се тако здушно позивамо давно ишчезле, остале су као мит који се скрнави свакодневном предајом, мирењем са овом мучном ситуацијом којој се не види крај, продајом онога што никад не смије бити на продају – људских принципа. Факат је да је корупција постала регуларно стање у овој земљи, да је постало стање свијести овог народа.“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

,,Ово није свадба да се људима шаљу позивнице, ово је сахрана. Јер, сваким новим даном сахрањујемо своју земљу не радећи ништа да промијенимо постојеће стање. Подгорица, Св. Петар Цетињски, 2. новембар у 17 часова“, закључила је Милица Јовићевић (Удар).

Милачић: Изненађење кад се појавимо испред зграде парламента и предсједника

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

,,Слободни грађани, које овом приликом позивам да нам се придруже у ширењу духа немирења и бунта, проћи ће дуж Булевара, поред редакције Побједе и Агенције за националну безбједност, до раскрнице амбасаде Сједињених Америчких Држава“, навео је Милачић.

Како је додао, ту ће учесници марша скренути лијево и проћи поред општинског одбора Демократске партије социјалиста, преко моста Блажа Јовановића, поред Владе, и зауставити се поред зграда парламента и предсједника.

,,Тамо ћемо приредити акцију грађанске непослушности, о којој не бих говорио. То ће бити изненађење“, рекао је Милачић.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    odakle vam milioni, TO NE PITAJTE DOKTORE,, pitajte one koji ne rade u zdravstvu, SUDIJE I ADVOKATEkoji stalno uzimaju pare, a i ne znaju što sve imaju

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here